سوره مُلک، سپری در شب و شفاعت‌گری در قیامت است؛ سوره‌ای که پیامبر(ص) آن را چراغ شب‌های خویش می‌دانست و خواندنش را نجات‌بخش عذاب قبر معرفی کرد.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، قرائت سوره مُلک، دعوتی به آرامشی عمیق است؛ پناهی مطمئن در شب، شفاعت‌گری مهربان در قیامت و سپری محکم در برابر سختی‌های قبر. چه زیباست اگر این سوره، میهمان همیشگی شب‌های ما شود؛ نوری در دل تاریکی و سرمایه‌ای برای فردایی که هیچ‌چیز جز عمل صالح و کلام وحی به دادمان نمی‌رسد. خوشا آنان که سوره مُلک را در سینه دارند و با آن تا ابد در امان خواهند بود.

بنابر روایت ایکنا، سوره مُلک، شصت‌وهفتمین سوره قرآن کریم، از جمله سوره‌های پرفضیلتی است که خواندن آن آثار و برکات فراوانی برای مؤمنان دارد. این سوره ۳۰ آیه دارد و در مکه نازل شده است. نام‌های دیگر این سوره، «المنجیه» و «الواقیه» است که هر دو بر نقش نجات‌بخش آن دلالت دارند. (درمان با قرآن، ص ۱۲۲)

روایات بسیاری از پیامبر اکرم(ص) و اهل‌ بیت عصمت و طهارت(ع) در بیان فضائل این سوره شریف نقل شده است که در ادامه به بخشی از این آثار و برکات اشاره می‌شود.

توصیه پیامبر اکرم(ص) به قرائت سوره مُلک
پیامبر اکرم(ص) درباره فضیلت سوره مُلک فرموده‌ است: «هر کس در شب، سوره مُلک را قرائت کند، اجری مانند احیای شب قدر خواهد داشت.» (مجمع‌البیان، ج ۱۰، ص ۶۶) همچنین آن حضرت(ص) فرمود: «سوره مُلک در روز قیامت از طرف قاری و صاحب خود مجادله و برای او طلب آمرزش می‌کند.» (مستدرک‌الوسائل، ج ۴، ص ۳۶۶)

رسول خدا(ص) به علاقه خویش به این سوره اشاره کرده و فرموده‌ است: «دوست دارم سوره مُلک در قلب هر مؤمنی باشد.» (کنزالعمال، ص ۲۶۴۸) ایشان خود، هر شب پیش از خواب، این سوره را تلاوت می‌کرد. (مستدرک‌الوسائل، ج ۴، ص ۳۰۶)

شفاعت و چهره‌ای همانند یوسف(ع)
امیرالمؤمنین علی(ع) به نقل از پیامبر اکرم(ص) فرمود: «هر کس این سوره را (حداقل روزی یک بار) بخواند، در روز قیامت با چهره‌ای همانند جمال یوسف(ع) بر بال‌های فرشتگان وارد محشر می‌شود.» (تفسیر نورالثقلین)

آثار و برکات سوره مُلک
نجات‌دهنده از عذاب قبر: ابن‌عباس روایت می‌کند مردی بر قبری نشست، در حالی‌ که نمی‌دانست آنجا قبر است و سوره مُلک را قرائت کرد. ناگاه صدایی بلند شنید که گفت: «این سوره نجات‌دهنده است.» پیامبر اکرم(ص) فرمود: «این سوره، نجات‌دهنده از عذاب قبر است.» (الدعوات، ص ۲۷۹)

مقابله با نکیر و منکر: امام باقر(ع) در فضیلت سوره مُلک فرمود: «این سوره مانع از عذاب قبر می‌شود و در تورات نیز نوشته شده است. هر کس شب‌ها آن را بخواند، عملی زیاد، پاک و نیکو به جا آورده و از گروه غافلان نوشته نمی‌شود. من پس از نماز عشایم، نشسته این سوره را می‌خوانم و پدرم امام سجاد(ع) شب و روز آن را قرائت می‌کرد.»

شفاعت و بخشش گناهان: پیامبر اکرم(ص) فرمود: «سوره‌ای در قرآن هست که ۳۰ آیه دارد و تا فرد قرائت‌کننده را شفاعت نکند و او را نبخشند، دست‌بردار نیست و آن سوره مُلک است.» (الدرالمنثور، ج ۶، ص ۲۴۶)

رفع دندان‌درد: رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس دندانش درد می‌کند، انگشتش را بر دندانی که درد می‌کند، بگذارد و آیه ۲۳ سوره مُلک را هفت مرتبه بخواند.» (مکارم‌الاخلاق، ص ۴۰۵)

بخشش برای اموات: قرائت قرآن و هدیه‌کردن ثواب آن به اموات، سبب تخفیف عذاب و انس در قبر می‌شود. رسول خدا(ص) فرمود: «هر کس سوره مُلک را بخواند و ثواب آن را به برادران ایمانی درگذشته‌اش هدیه کند، ثوابش با سرعت برق به آن‌ها می‌رسد، عذابشان کاهش می‌یابد و مایه انسشان در قبر می‌شود.» (تفسیرالبرهان، ج ۵، ص ۴۳۳)

امنیت شبانه: پیامبر اکرم(ص) فرمود: «در کتاب خدا سوره‌ای است که ۳۰ آیه دارد؛ هر کس پیش از خواب آن را بخواند، خداوند برای او ۳۰ حسنه می‌نویسد، ۳۰ گناه را پاک می‌کند و ۳۰ درجه بر درجات او می‌افزاید. فرشته‌ای مأمور می‌شود تا بال‌هایش را بر او بگستراند و او را از هر بدی و آفتی نگه دارد تا بیدار شود و این سوره در قیامت از جانب صاحبش مجادله می‌کند و آن سوره مُلک است.» (کنزالعمال، ح ۲۷۰۸)

امام صادق(ع) نیز فرمود: «هر کس سوره مُلک را در نماز واجب خود یا پیش از آن قرائت کند، تا صبح در امان الهی خواهد بود و تا ورود به بهشت، از امنیت الهی برخوردار می‌شود.» (ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۹)

سخن پایانی
سوره مُلک گنجینه‌ای ارزشمند از نور و برکت است که با قرائت آن، نه‌تنها شب مؤمن نورانی می‌شود، بلکه قبر و قیامت او نیز از تاریکی و عذاب در امان می‌ماند. این سوره نجات‌دهنده، شفیع و مانع عذاب است؛ پس چه خوب است که آن را چراغ راه شب‌های خویش کنیم و در دل‌های خود جای دهیم.