رشد 35 درصدی در قیمت سبد مواد خوراکی در نیمه اردیبهشت ماه نسسبت به سال 90 در گزارش بانک مرکزی به ثبت رسید.

علی پاکزاد: تازه ترین گزارش بانک مرکزی از وضعیت قیمت خرده فروشی مواد خوراکی در هفته منتهی به 15 اردیبهشت ماه سال جاری از افزایش بخش عمده ای از مواد خوراکی خبر داد.
در گزارش بانک مرکز آمده است: « در گروه لبنیات قیمت ماست غیرپاستوریزه، ماست پاستوریزه وکره پاستوریزه ثابت بود . بهای سایر اقلام این گروه نسبت به هفته قبل افزایش یافت. قیمت تخم مرغ کاهش داشت و شانه ای ٣٠٠٠ الی ٤٨٠٠ تومان فروش رفت. در گروه برنج ، بهای برنج داخله درجه یک بدون تغییر بود. قیمت برنج وارداتی غیر تایلندی افزایش جزئی ولی بهای برنج داخله درجه دو اندکی کاهش یافت. در گروه حبوب، قیمت همه اقلام این گروه نسبت به هفته قبل افزایش داشت.
در هفته مورد بررسی، در میادین زیر نظر شهرداری لیمو شیرین عرضه کمی داشت ولی سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آ نها از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشتند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می گردید. میوه فروشی های سطح شهر اقلام مرغوب میوه و سبزی تازه را عرضه می نمودند که در گروه میوه های تازه بهای نارنگی، گوجه سبز، هندوانه و به ویژه طالبی کاهش ولی قیمت سایر اقلام این گروه به ویژه لیمو شیرین افزایش یافت. در گروه سبزی های تازه بهای بادنجان و به ویژه گوجه فرنگی افزایش ولی قیمت سایر اقلام این گروه کاهش داشت. در این هفته بهای گوشت گوسفند و گوشت مرغ افزایش جزئی ولی قیمت گوشت تازه گاو و گوساله اندکی کاهش یافت. در هفته مورد بررسی، بهای قند، شکر و انواع روغن نباتی ثابت بود و قیمت چای خارجی افزایش داشت.
الیته مقایسه قیمت های مربوط به هفته دوم اردیبهشت ماه سال جاری با مدت مشابه در سال 90 نشان می دهد بخش عمده ای از این اقلام افزایش قیمت داشته است.
افزایش قیمت ها همزمان با بلعیده شدن واحدهای کوچک لبنی
مقایسه بین قیمت 26 قلم از کالاهای ثابت و پر مصرف این سبد نشان می دهد که سر جمع قیمت این اقلام رقمی معادل 86 هزار تومان بوده است که در سال جاری همین سبد بر اساس گزارش بانک مرکزی به رقمی معادل 117 هزار تومان رسیده که نشان از رشد 35 درصدی قیمتها دارد. البته با توجه به اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها نمی توان انتظار داشت تولید کنندگان در همان سطوح قبلی قیمت به تولید بپردازند ولی سئوال اصلی اینجاست آیا افزایش قیمت اتفاق افتاده بنابر هدف گذاری دولت به افزایش کیفیت تولید و افزایش بهره وری تولید کنندگان هم منجر شده یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش تنها می توان از شواهد موجود گفت هنوز با اهداف هدفمندسازی فاصله زیادی وجود دارد، اما اتفاقی که قطعات در بین تولید کنندگان لبنی در حال وقوع است بلعیده شدن تولید کنندگان کوچک توسط واحدهای بزرگ است. ولی این اتفاق بدون هیچ تضمینی در جهت افزایش کیفیت تولید اتفاق می افتد؛ البته نباید یادمان برود که مسئولان در زمان طرح برنامه به صراحت اعلام می کردند که مخالف همه گیر شدن فرایند کوچک خواری در بخش تولید و تولد غولهای انحصاری هستند، اما این روند در حال شکل گیری است و باید مراقب آن بود.
مقایسه سبد مواد خوراکی در پایتخت طی فرودین ماه
عنوان هفته دوم اردیبهشت 90 هفته دوم اردیبهشت 91 درصد تغییر
ماست پاستوریزه(کیلوگرم) 1200 1832 %52.7
پنیر پاستوریزه(کیلوگرم) 3370 5320 %57.9
کره پاستوریزه (کیلوگرم) 8843 9910 %12.1
شیر استریلیزه(کیلوگرم) 1000 1600 %60.0
تخم مرغ(شانه) 5300 4011 -%24.3
برنج وارداتی(کیلوگرم) 1780 2693 %51.3
برنج ایرانی درجه یک(کیلوگرم) 3488 4264 %22.2
نخود(کیلوگرم) 2387 2900 %21.5
عدس(کیلوگرم) 2321 3059 %31.8
لوبیاچیتی(کیلوگرم) 2708 4223 %55.9
لوبیا قرمز(کیلوگرم) 2801 3813 %36.1
سیب قرمز (کیلوگرم) 2834 2840 %0.2
پرتقال(کیلوگرم) 1844 2566 %39.2
نارنگی(کیلوگرم) 1734 3131 %80.6
هندوانه(کیلوگرم) 625 933 %49.3
خیار(کیلوگرم) 934 1491 %59.6
گوجه فرنگی(کیلوگرم) 837 2422 %189.4
سیب زمینی(کیلوگرم) 887 725 -%18.3
پیاز(کیلوگرم) 548 618 %12.8
گوشت گوسفند(کیلوگرم) 16270 23250 %42.9
گوشت گوساله(کیلوگرم) 11910 17530 %47.2
گوشت مرغ(کیلوگرم) 3200 4642 %45.1
قند (کیلوگرم) 1420 1805 %27.1
شکر(کیلوگرم) 1250 1585 %26.8
چای خارجی(کیلوگرم) 5050 7309 %44.7
روغن مایع(کیلوگرم) 1952 2778 %42.3
جمع قیمت اقلام: 86493 117250 %35.6
درصد تغییر: %35.6 -
منبع: بانک مرکزی / سایت میادین میوه تره بار شهرداری تهران      واحد: تومان     
22239
منبع: خبرآنلاین