طی سالهای اخیر و با گسترش ابزار نوین ارتباط جمعی در سراسر دنیا ، انفجاری از فرهنگ‌ها و تمدن‌های مختلف که قدمت آن‌ها بسیار کمتر از فرهنگ چندین و چند ساله ما ایرانیان است، ایجاد شده است.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، فرهنگ غنی و تمدن کهن و پربار ما ایرانیان در همه جای دنیا زبانزد همگان است.

فرهنگی ارزشمند که میراثی گرانبها از گذشتگان و دانشمندان پر آوازه و مشهور ما محسوب می‌شود و متاسفانه آنطور که باید قدر آن را تا به امروز ندانسته‌ایم.

بنابر روایت دانشجو، طی سالهای اخیر و با گسترش ابزار نوین ارتباط جمعی در سراسر دنیا ، انفجاری از فرهنگ‌ها و تمدن‌های مختلف که قدمت آن‌ها بسیار کمتر از فرهنگ چندین و چند ساله ما ایرانیان است، ایجاد شده و نسل نوجوان و جوان کشور را با یک سردرگمی و چند گانگی مواجه کرده است.

فعالیت افراد در فضای مجازی بیش از پیش فضا را برای تقلید از فرهنگ بیگانه‌ای که نوجوانان و جوانان کمتر چیزی از آن نمی‌دانند هم از جمله علل مهم بیگانه ماندن نسل امروز جامعه با فرهنگ غنی و پربار ایران است.

تبادل فرهنگی یا تهاجم فرهنگی؟
امان الله قرائی مقدم جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: ما از دوران باستان با غرب در ارتباط متقابل و دو طرفه بودیم و در کنار جنگها موضوعی به نام تبادل فرهنگی هم مطرح بود که با موضوع تهاجم فرهنگی متفاوت بوده است.

وی تصریح کرد:یکی از ویژگی های جنگ، تبادل فرهنگی است که اتفاق می‌افتد و در شرایط وقوع جنگ، فرهنگ ایرانی‌ها مثل سایر فرهنگها هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

این جامعه شناس اضافه کرد: قصد فرهنگ غرب این است که همه مردم دنیا را بر اساس تئوری که فرهنگ سازان غربی دارند به سمت و سوی فرهنگ غربی سوق بدهند.

قرائی مقدم تاکید کرد: غربی‌ها با نگرشی خاص که در جامعه شناسی به آن تکامل خطی می‌گوییم، میخواهند همه مردم دنیا در کشورهای مختلف مثل ایران، پاکستان، هندوستان، چین و ... را به سمت فرهنگ غربی هدایت کنند و به آن شکل در بیاورند.

وی خاطرنشان کرد: اصولا هدف غربی‌ها این است که تمام فرهنگها و خرده فرهنگهای دنیا را به فرهنگ غربی شبیه کنند و از یک برهه به بعد وارد ارتباطات جمعی شدند.

"کودکستان" نقطه آغاز بیگانگی کودک با فرهنگ ملی است
این جامعه شناس همچنین اضافه کرد: بیگانگی با فرهنگ ملی از کودکستان آغاز می‌شود و من ۳۲ سال قبل با مقالات مختلف درباره بیگانه شدن مردم با فرهنگ ملی و میهنی هشدار دادم.

قرائی مقدم تصریح کرد: هر مجسمه یک کلاس درس است و غربی‌ها هر آدم کوچکی را بزرگ می‌کنند و مجسمه وی را در سطح شهر قرار می‌دهند اما ما به اندازه کافی و آنطور که باید به میراث فرهنگی و تمدن ایران اهمیت نمی‌دهیم.

وی یادآور شد: نتیجه آموزش و پرورش بیمار این بیگانگی نسل نوجوان و جوان با فرهنگ ملی است و مسئله اینجا است که ما به همیت ملی خودمان توجه نکرده‌ایم و باید جبران کنیم.

این جامعه شناس همچنین اضافه کرد: بسیاری از دانشمندان صدر اسلام ایرانی بودند و ما توجه کافی به تمدن و تاریخ ایران باستان نداشتیم و جوان و نوجوان ایرانی با دیدن وضعیت فعلی و فرهنگ تو خالی که به او عرضه می‌شود توجهی نمی‌کند و به فرهنگ غربی پناه می‌برد.

قرائی مقدم در ادامه تصریح کرد: کوتاهی از ما بزرگترهای فرهنگ و رسانه است و جوانان با توجهی ما نسبت به فرهنگ ایرانی، به دنبال فرهنگ غربی رفتند و در این شرایط نمیتوان به آن‌ها خرده گرفت.

وی یادآور شد: وقتی جوانان فرهنگ ملی را تهی دیدند، به دنبال فرهنگ غربی رفته و کارهایی چون لباس پاره پوشیدن را الگوی خود قرار دادند و باید به ارزشها و میراث فرهنگی خودمان بازگردیم و آن‌ها را قدر بدانیم و بزرگ کنیم.

این جامعه شناس تصریح کرد: کسانی که به فرهنگ و تمدن کهن ایرانی بی توجهی می‌کنند مورد لعن و نفرین آیندگان واقع می‌شوند و باید ادبیات، فرهنگ غنی و مجسمه‌های بزرگان و مشاهیر خودمان را در تمام ایران گسترش داده و نوجوانان و جوانان را ایرانی بار بیاوریم.

در فهرست نام آوران و مشاهیر بزرگ ایرانی نام و نشان افراد زیادی می‌درخشد و حیف است اگر در کنار نام و یاد آن‌ها، منش و رفتار آن‌ها در زندگی روزمره خود را برای نسل بی پناه امروز که در هجمه فرهنگ پوچ و توخالی غرب گرفتار مانده است بازگویی نکنیم.

آشنایی با مشاهیر و رسم و رسومات دیگر کشورها در جایی خوب است که فرزندان این مرز و بوم با فرهنگ غنی و پربار کشور خود تا حد قابل قبولی آشنا شده باشند و در صورت نیاز بتوانند نام چند تن از این افتخار آفرینان را به لب بیاورند.