هادی قاسمی نافچی اظهار داشت: برای غذاهای بومی و محلی که با فرهنگ و رسوم مردم ما پیوند دارند و میتوانند در معرفی استان و جذب گردشگر نقش داشته باشند، جشنوارههایی در دست برگزاری است و جشنواره بلوط از جمله این برنامهها به شمار میرود.
جشنواره بلوط در لردگان با هدف ملیشدن برگزار میشود
وی افزود: جشنواره بلوط با همکاری استانداری، اتاق بازرگانی و دستگاههای مربوطه در سالجاری برنامهریزی شده است و تلاش میشود این جشنواره به سطح ملی برسد.
بلوط؛ ریشه هویتی مردم چهارمحال و بختیاری»
معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری درباره علت انتخاب بلوط گفت: بلوط متناسب با زیستبوم استان و اصل و ریشه ما با این درخت گره خورده است؛ با وجود اینکه جنگلهای بلوط برای ما بسیار مهم هستند اما حریقها و تخریبهای اخیر نگرانیهایی ایجاد کرده است.
جشنواره بلوط؛ پاسداشت غذاهای محلی با پایه بلوط در چهارمحال و بختیاری
قاسمی تصریح کرد: بلوط پایه بسیاری از غذاهای محلی استان است؛ از جمله نانهای مختلف که از آرد بلوط تهیه میشوند از همین رو تلاش میشود در این جشنواره از همین ظرفیتها استفاده شود.
جشنواره بلوط؛ هم پاسداشت طبیعت و هم جذب گردشگر
به گفته وی، جشنواره بلوط هم به پاسداشت و حفاظت از بلوط کمک میکند و هم یک جشنواره گردشگری برای جذب مسافر است.
جشنواره بلوط؛ تنها جشنواره غذایی امسال و آغاز مسیر توسعه جشنوارهها در چهارمحال و بختیاری
معاون گردشگری میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: تنها جشنواره غذایی امسال جشنواره غذای لردگان با عنوان جشنواره بلوط است و امید میرود این برنامهها مقدمهای برای برگزاری جشنوارههای گستردهتر در سالهای آینده باشد.
حفاظت از بلوط؛ برداشت میوه فقط با مجوز مشروط
کارشناس اداره جنگلهای ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: از آنجا که بذر بلوط هر سال زادآوری ندارد و هر چند سال یکبار بذر تولید میکند از همین رو برای حفظ این گونه گیاهی ارزشمند هرگونه برداشت این میوه اقدام مجاز مشروط اعلام شده است.
برداشت بلوط بدون مجوز تخلف است؛ جریمههای سنگین در انتظار متخلفان
شهرام منصوری افزود: مردم محلی و هر شخص دیگری چنانچه درصدد برداشت میوه بلوط قرار گیرند، باید از این ادارهکل مجوز دریافت کند و چنانچه بدون مجوز انجام گیرد تخلف است و با متخلفان مطابق قانون برخورد و جریمههای به نسبت سنگینی نیز در این خصوص در نظر گرفته شده است.
گفتنی است، با توجه به اهمیت درخت و میوه بلوط در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست و از سوی دیگر با توجه به فشارهای اکولوژیکی حاکم بر جنگلهای بلوط مانند حضور گسترده دام، خشکسالی، تغییرات اقلیمی، بهرهبرداری غیراصولی و اجرای طرحهای عمرانی، برداشت انسانی میوه بلوط نیز نگرانیهایی را برای دوستداران محیط زیست و کارشناسان ایجاد کرده است از همین رو بر اساس برای حفظ این گونه گیاهی ارزشمند قوانینی وضع و برداشت آن اقدام مجاز مشروط اعلام شده است و هرگونه برداشت، نگهداری و حمل این گیاه ارزشمند نیاز به مجوز ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری دارد.
میوه بلوط از درخت و درختچه بلوط که به طور خودرو در مناطق شمال و شمال غرب کشور رشد میکند، به دست میآید. میوه بلوط از بذر، گز علفی و مازودار تشکیل شده است که به گفته کارشناسان ارزش غذایی و دارویی فراوانی دارد.
یکمیلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت چهارمحال و بختیاری را مراتع و جنگلها پوشش داده است که رقمی معادل ۸۶.۵ درصد از سطح این استان را شامل میشود و بخش عمده پوشش گیاهی منطقه مربوط به جنگلهای بلوط است.
جنگلهای بلوط به دلیل ساختار مقاوم، عمر زیاد و تاثیرگذار در اکوسیستم جنگلی از دیر زمان به عنوان زیستگاههای طبیعی، منبع تامین آبهای زیرزمینی و از اکوسیستمهای حیاتی برای بسیاری جانداران شناخته میشوند، اما امروز این گنجینه گرانبها دچار پدیده «زوال» و خشکیدگی شده است که روند بسیار نگرانکننده برای این ذخیره طبیعی به شمار میرود.