کشاورزان برای اینکه بدانند میوه‌هایشان رسیده‌اند یا نه، معمولا مجبورند بخش‌هایی از همان میوه را بچینند و بررسی کنند؛ کاری که باعث کاهش میزان محصول می‌شود. با این حال، با استفاده از یک روش جدید، آن‌ها به‌زودی می‌توانند همه‌ میوه‌ها را دست‌نخورده باقی بگذارند و به‌جای آن، برگ‌های کنار میوه را بررسی کنند.

​به گزارش خبرآنلاین، این فرایند در حال حاضر توسط دانشمندانی در دانشگاه اسپانیا در حال توسعه است و طی یک دوره ۱۱ هفته‌ای روی ۱۲ درخت شلیل در یک باغ تجاری آزمایش شده است.

به نقل از ایسنا، این فناوری از دو طیف‌سنج استفاده می‌کند تا اسکن‌های فروسرخ نزدیک و فروسرخ میانی را از سطح رویی و زیرین برگ‌هایی انجام دهد که در کنار میوه‌ها قرار دارند. نحوه جذب یا بازتاب نورِ ساطع‌شده از هر طیف‌سنج توسط برگ‌ها، به‌طور قابل‌اعتمادی میزان رسیدگی فعلی میوه را نشان می‌دهد.

دکتر دنیل شورن، یکی از اعضای گروه پژوهشی، می‌گوید: با رسیدن میوه، برگ‌ها دچار تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی می‌شوند، زیرا میان سوخت‌وساز برگ‌ها و سوخت‌وساز میوه ارتباط مستقیمی وجود دارد. این تغییرات در اثر انگشت طیفی آن‌ها بازتاب پیدا می‌کند.

این روش تاکنون نشان داده است که برگ‌ها شاخصی دقیق برای تعیین وزن و سفتی میوه هستند. دیگر مشخصات مرتبط با رسیدگی میوه از جمله میزان قند، pH  و اسیدیته با دقت کمتری مشخص می‌شوند، هرچند ممکن است با توسعه بیشتر این سامانه، این وضعیت تغییر کند.

لازم به ذکر است که رسیدگی میوه را می‌توان با اسکن مستقیم خود میوه توسط یک طیف‌سنج نیز ارزیابی کرد، اما این کار اغلب اثری روی پوست میوه باقی می‌گذارد و ارزش تجاری آن را کاهش می‌دهد.

پژوهشگران امیدوارند که این روش در نهایت در مزرعه و با استفاده از اسکنرهای قابل‌حمل اجرا شود. این فناوری نه‌تنها می‌تواند میزان رسیدگی کل محصول را نشان دهد، بلکه حتی می‌تواند به کشاورزان اجازه دهد از هر درخت فقط میوه‌های رسیده را به‌صورت انتخابی برداشت کنند و باقی میوه‌ها را بگذارند تا به‌مرور زمان برسند.

۵۸۵۸