«اعتماد» باحسین شیخ‌الاسلام، قائم مقام سابق وزارت امور خارجه و مشاور امور بین‌الملل رییس مجلس گفت­وگویی انجام داده­است.

در بخشی از این گفت­وگو آمده است:
*در نشست استانبول اصول خوبی پذیرفته شد ولی طبق معمول، غربی‌ها در بغداد به آنچه در استانبول توافق شد پایبند نبودند. ما هیچ گونه تصوری از عقب‌نشینی در چارچوب ان‌پی‌تی نداریم. در امضای این توافقنامه همه مرزها مشخص شده و از آن عقب‌نشینی نخواهیم کرد. اگر طرف غربی در مسکو به آنچه توافق داشته‌ایم پایبند باشد و اصول را رعایت کند طرف ایرانی هم آمادگی دارد تا هر گونه همکاری لازم را در چارچوب توافقنامه انجام دهد. اما محال است ذره‌یی از حقی که ان‌پی‌تی برای ما قایل شده است عقب‌نشینی کرده یا بر سر آن مصالحه کنیم. ایران دارای یک حکومت مردمی است واگر رفتاری غیر از آنچه مردم از حکومت انتظار دارند داشته باشد، باید به مردم پاسخگو باشد. مردم ما بر حق خود واقفند و اجازه تعدی به آن را نخواهند داد.
*مسوولیت مهم آقای جلیلی این است که مشخص کند آیا غربی‌ها در مسکو مذاکرات راهبردی را می‌خواهند و به این به نتیجه رسیده‌اند که فشار و ارعاب و روش‌هایی که تاکنون به کار گرفته‌اند بی‌فایده بوده و حالا می‌خواهند روش خود را عوض کنند یا اینکه تمایل به مذاکره تاکتیکی دارند. این نقش مهمی است که تاکنون جلیلی به خوبی ایفا کرده و باید از ایشان تشکر کرد که به این خوبی از پس چنین وظیفه مهمی بر آمده است و امیدواریم در مسکو هم بتواند با مشخص کردن این موضوع به خوبی عمل کند و گامی به جلو بردارد.
*نشست بغداد قدمی رو به جلو بود و اینکه گفته شد طرف ایرانی وقت‌کشی کرده یا قدمی به جلو بر نداشته موضعی غیرمنطقی است، چرا که در نشست بغداد ما مشخص کردیم که چه می‌خواهیم و مواضع‌مان را شفاف بیان کردیم. آنچه مسلم است ما از مذاکره فرار نمی‌کنیم اما مذاکره به صرف مذاکره کردن هم برای ما فایده‌یی ندارد. ما تصمیم داریم از مذاکرات نتیجه بگیریم؛ بدون شک نشست بغداد نشان داد طرف غربی ما را می‌شناسد و می‌داند تا چه اندازه در مواضع خود پافشاری می‌کنیم.
*سعید جلیلی در بغداد گفت من می‌توانم یک بمب اتمی را الان و همین جا منفجر ‌کنم و این کار را با ترک کردن مذاکرات انجام می‌دهم. در واقع ترک مذاکرات از سوی طرف ایرانی با منفجر کردن بمب هسته‌یی برای غرب یکسان خواهد بود. این تاکتیک طرف ایرانی باعث شد غرب عقب‌نشینی کند. خوشبختانه مذاکره‌کننده‌یی که برای ملت ایران مذاکره می‌کند بسیار آگاه است و باید از او تقدیر کرد. سعید جلیلی خواست مردم را به غرب نشان داد و گفت ما عقب‌نشینی نخواهیم کرد.
*در حال حاضر امریکا با محدودیت‌هایی روبه‌رو است و نیاز دارد نشان بدهد در رابطه با ایران موفق بوده است. اینها دلایلی است که ما این فصل را برای مذاکره پذیرفته‌ایم اما امریکا نمی‌خواهد در دنیا ودر بین مردمش عنوان کند برای انتخابات ریاست‌جمهوری بعد از دوره اوباما در این مذاکرات شرکت می‌کند، بلکه ژست بشردوستانه به خود گرفته و می‌گوید برای جلوگیری از حمله اسراییل به ایران پای میز مذاکره نشسته است. اما ما می‌گوییم اسراییل غلط کرده به ایران حمله کند. این عبارت را نه به خاطر بی‌ادبی در کلام بلکه به خاطر محتوایش استفاده می‌کنم. اگر اسراییل چنین غلطی بکند به فرموده مقام معظم رهبری ایران همچون صاعقه بر سرش فرود خواهد آمد، بنابراین موضوع حمله اسراییل به ایران کاملا تخیلی است و ایران بر حق خود پافشاری می‌کند و امریکا هم به مذاکره نیازمند است.
/27217
منبع: اعتماد