به گزارش خبرآنلاین، چاپ دوم کتاب «در ستایش بیسوادی» نوشته هانس ماگنوس انسنسبرگر با ترجمه محمود حدادی در 152 صفحه از سوی نشر ماهی منتشر شد.
هانس ماگنوس انسنس برگر، نویسنده و شاعر و روزنامهنگار آلمانی در این کتاب چهار مقاله دارد که در هرکدام موضوعاتی مطرح را به نقد میکشد. مسائلی همچون پدیده مهاجرت، جنگهای خانگی، اقتصاد و تجمل و افول کتاب در پی رونق رسانههای جمعی.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «آیا میشود از کلام مکتوب چشم پوشید؟ پرسش این است و هرکه به طرح آن بپردازد، ناچار باید از بیسوادی و بیسوادان سخن بگوید. منتهی اشکال قضیه این است که هروقت سخن از انسان بیسواد به میان میآید، خود او حضور ندارد... از اینرو اجازه میخواهم دفاع از او را بهعهده بگیرم.»
انسنسبرگر، نویسنده و شاعری است که کتابهایش گاهی به عنوان آثار مرجع شناخته میشود. این نویسنده که مقالات معتبری در زمینه اقتصاد و جامعهشناسی نیز دارد در دوران پیری به این نتیجه رسید که از طریق نقد اجتماعی بهتر میتوان به جامعه کمک کرد این بود که به صورت جدی وارد این عرصه شد.
در بخشی از کتاب می خوانیم:
«…همین بیسوادان {پیش از عصر روشنگری} بودند که ادبیات را آفریدند. قالبهای اولیهی ادبی، از اسطوره گرفته تا وزن آهنگین ترانههای کودکانه، از قصه گرفته تا تصنیف، و از دعا گرفته تا چیستان، همگی تاریخی کهنتر از خط و نوشتار دارند. بدون میراث شفاهی هرگز شعری پدید نمیآمد و بدون بیسوادان هرگز کتابی.
هدفی که سوادآموزی دنبال میکرد، هیچ ربطی با روشنگری نداشت. انساندوستان و حافظان فرهنگی، که سنگ سواد را به سینه میزدند، تنها مباشران صنعت و سرمایهداری بودند؛ صنعتی که از دولت میخواست کارگران درسخوانده در اختیارش قرار دهد.
مقصود {از سوادآموزی} آن نبود که راه را بر «فرهنگ نوشتار» باز کنند، چه رسد به اینکه انسانها را از زنجیر خامی و خُردی آزاد کنند. مقصود پیشرفتی کاملاً از نوع دیگر بود. این پیشرفت عبارت از آن بود که بیسوادان، این «نازلترین طبقه انسانی»، را رام کنند. تخیل و اندیشه شخصیشان را از آنان بگیرند و از صفحه ذهنشان بشویند، تا از این پس نه تنها نیروی عضلات آنها و مهارت فنیشان را به کار گیرند، بلکه از مغزهایشان هم بهرهکشی کنند.
آن بیسوادیای که ما پاکسازی و طردش کردهایم، هم اکنون و همچنانکه همه میدانیم، از نو برگشته است؛ این بار در شکل و قالبی خالی از هر جنبه احترامانگیز. این بیسوادی نوینی که اکنون دیری است براجتماع سیطره یافته بیسوادی نوع دوم است.
و خوشا به سعادتش! زیرا از بیماری فراموشی، یعنی دردی که به آن مبتلاست، هیچ رنج نمیبرد؛ سرمست از آنکه از هیچ دید و درک شخصی برخوردار نیست و قدردان اینکه کمترین توان تمرکزی ندارد.
بیسواد نوع دوم این واقعیت را که نه میداند و نه میفهمد که چه بلایی بر سرش آمده – این فلاکت را – نوعی امتیاز میشمارد. پرچنب و جوش است و سازگار و قاطع. هیچ لازم نیست نگران احوالش باشیم. از دلایل سلامت و خوش احوالی ِ این بیسواد نوع دوم یکی هم اینکه هرگز خودش خبر ندارد که بیسواد نوع دوم است. خودش را صاحب دانش و معلومات میداند، زیرا بلد است کاتالوگ انواع ماشینها و همه رقم چک را بخواند.
در محیطی میچرخد و میگردد که برای حفظ او از گزند هرگونه وسوسهی ذهن حصاری کامل به دورش کشیده است. هرگز متصور نیست که در این محیط شکست بخورد، زیرا همین محیط او را ساخته و پرورده است تا به این وسیله دوام خالی از خللش را تضمین کند.
… بیسواد نوع دوم محصول مرحلهای نو از پیشرفت صنعت است … رسانه آرمانی بیسواد نوع دوم تلویزیون است.»
بنابر گزارش خبرآنلاین، این ناشر از همین مترجم به تازگی چاپ چهارم رمان خواندنی «رنجهای ورتر جوان» نوشته یوهان ولفگانگ فون گوته را نیز روانه بازار نشر کرده است. یک رمان عاشقانه و تا حد افراط رمانتیک که گفته می شود ناپلئون بناپارت آن را هفت بار توی عمرش خواند. قصه «رنج های ورتر جوان» یک مثلث عشقی است. قصه دلدادگی ورتر به لوته ای که شوهری به نام آلبرت دارد. و ورتر که تمام لحظات مجنون وار شیفتگی اش را برای دوستش ویلهلم طی نامه هایی تعریف می کند. قصه عشق های دوران بیست سالگی آدم ها. از همان ها که عاشق برای معشوقش حاضر است بمیرد... گوته در ابتدای کتاب نوشته است: «من، هر چه از داستان ورتر بینوا جسته و یافته ام همه را در این دفتر گرد آورده ام و پیشکش شما می کنم و می دانم که از این بابت قدردانم خواهید بود. چه، یقین که از روح و منش او ستایش و محبت و اما از سرنوشتش اشک خود را دریغ نخواهید داشت. و تو ای جان نیکی که به سهم خود همان دلبستگی های او را داری، از رنج او تسلایی برگیر، و اگر که به حکم تقدیر و یا گناهی شخصی دوست دیگری نمی یابی این کتابچه را همدم خود قرار بده.»
این دو کتاب با قیمت 7هزار تومان روانه بازار نشر شده است.
ساکنان تهران برای تهیه این دو کتاب کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.
6060