سال 1388 به عنوان هزاره سرایش شاهنامه از سوی یونسکو به ثبت رسید و به همین بهانه بنیاد فردوسی برنامه‌های متنوعی تدارک دیده است.

امسال هزارمین سال پایان یافتن شاهنامه است. بر اساس اسناد به دست آمده از شاهنامه پژوهان، روز پایان‌ یافتن «شاهنامه»، 25 اسفند سال 400 هجری است. در نتیجه اگر سال 400 هجری را به سال خورشیدی برگردانیم، برابر می‌شود با سال 388 خورشیدی و کاملاً روشن است که سال 1388 سال هزاره‌ پایان یافتن «شاهنامه» است. همین رو بنیاد فردوسی از سال پیش به کمیسیون ملی یونسکو در ایران پیشنهاد کرد که هزاره شاهنامه را به ثبت برساند. پس از این پیشنهاد در یک‌صدوهشتادویکمین اجلاس اجرایی یونسکو «هزارمین سال پایان سرایش شاهنامه» ثبت و به صورت رسمی اعلام شد.

یاسر موحدی‌‌فرد دبیرکل بنیاد فردوسی درباره جزئیات ثبت این تاریخ گفت: مراحل اجرایی ثبت پرونده‌ «هزارمین سال سرایش شاهنامه» بر پایه هجری خورشیدی در فهرست مفاخر و رویدادهای فرهنگی، علمی و هنری جهانی در سال 2010 میلادی را پی‌گیری کردیم که ابلاغ رسمی آن اخیراً به سفارت و نمایندگی دائمی یونسکو در ایران ارسال شده است.

برنامه‌های ثبت «هزارمین سال سرایش شاهنامه» از اردیبهشت‌ماه سال گذشته آغاز شده بود و با همراهی و پذیرش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان دو نهاد متولی فرهنگی، مجوزهای رسمی برای ثبت در یونسکو را دریافت کردیم.

پرونده‌ «ثبت هزاره‌ سرایش شاهنامه»، پس از طی مراحل مختلف در صدوهشتادویکمین اجلاس اجرایی یونسکو و سی‌وپنجمین کنفرانس عمومی این سازمان به عنوان رویدادی ایرانی، با رأی قاطعی به ثبت رسیدکه این موضوع به خاطر مستندات مناسب و مشارکتی که ایران برای همه‌ کشورهای عضو یونسکو درنظر گرفته بود، اتفاق افتاد. بنیاد فردوسی اعلام کرده که برنامه‌های متنوعی برای این مناسبت دارد و این برنامه‌ها را در سال 2010 اجرا خواهد کرد. البته جزئیات این برنامه‌ها طی ماه جاری همزمان با برگزاری یک نمایشگاه متنوع اعلام می‌شود.

بر اساس اظهارت دبیرکل بنیاد فردوسی به ایسنا، در نمایشگاه مذکور نگاره‌های شاهنامه‌ها کهن از جمله شاهنامه‌ بایسنقری، شاهنامه‌ رشیدا و شاهنامه‌ طهماسب که برای نخستین‌بار به سفارش بنیاد فردوسی، توسط سعید محمودی ازناوه عکاسی شده و به صورت تابلوهایی منتشر شده است، رونمایی خواهد شد.

موحدی‌‌فر درباره برنامه‌های سال هزاره «شاهنامه» فقط به این نکته اشاره کرد که برخی برنامه‌ها با همکاری کمیسیون ملی یونسکو در ایران و نهادهای داخلی در ایران خواهد بود و بخش دیگر با همکاری سازمان علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در مقر آن در شهر پاریس که با حضور 192 کشور عضو این سازمان برگزار می‌شود. موحدی‌فر به این نکته هم اشاره کرد که بنیاد فردوسی برنامه‌هایی را برای سال‌های آینده با همکاری یونسکو اجرا خواهد کرد.

البته در کنار بنیاد رودکی، بنیاد نیشابور هم به سرپرستی فریدون جنیدی، برنامه‌هایی برای هزاره سرایش شاهنامه داشت. این بنیاد از سال گذشته چاپ شاهنامه ویرایش‌شده را در رأس برنامه‌های خود قرار داد. اما به علت معضلات چاپ و مسائل فنی به جای سال 87، 25 اردیبهشت سال جاری در روز بزرگداشت فردوسی این شاهنامه را منتشر کرد.

منبع: خبرآنلاین