برخی از سازمانها مانند مرکز یونس در بنگلادش فعالانه دست به ترویج این نوع بیزینس زده اند. محمد یونس برنده جایزه نوبل ادبیات تحت عنوان آینده کاپیتالیسم و ساخت کسب و کارهای اجتماعی این اصطلاح را وارد مباحث قرن بیست و یکم کرده است. از دید وی یک بیزینس یا کسب و کار اجتماعی شامل کمپانی بدون ضرر و بدون سود سهام است که اهداف اجتماعی در آن مبتنی بر نیازهای روز و تنظیم بازار تبیین شده است و اولویتهای مالی در آن کمرنگ تر است و بیشتر اهداف متعالی برای آن در نظر گرفته می شود.
این موضوع جدای از سازمانهای غیر انتفاعی است که در جوامع سرمایه داری قبلا تعریف و تبیین شده است.
این نوع تعاریف در مورد کسب و کارهای اجتماعی یا سوشال بیزینس تکامل یافته که می توان در اینفوگرافیک زیر به توسعه معنایی و عملیاتی آن پرداخت.
برای آشنایی با تکامل کسب و کار اجتماعی یا سوشال بیزینس باید اصطلاح سوشال مدیا (social media) را توضیح داد که در روند تکاملی ، نقش به سزایی داشته است. اینجا مدیا در اینترنت و ابزارهای نوین ارتباطی بر اساس سایتهای شبکه های اجتماعی نقش و ظهور می یابند.
از سوی دیگر باید واژه سوشال انترپرایز (social enterprise) را نیز در همین راستا توضیح داد. هر نوع تجارت گسترده با استفاده از سازمانها و شبکه های بزرگ اجتماعی را می توان در زیر مجموعه سوشال انترپرایز معنا نمود.
(انترپرایز واحدهای بزرگ تجاری در سطح بین المللی با شعب مختلف فیزیکی و مجازی است که با تمرکز بر ابزارهای سخت افزاری و نرم افزاری مبتنی بر اینترنت بیشتر از یک کشور درآمدزایی سالانه دارند)
بنابراین ابزارهای شبکه های اجتماعی در خدمت کسب و کار اجتماعی قرار گرفته اند تا به فاکتورهایی مانند غلبه بر فقر، دسترسی به فنآوری، محیط زیست سالمتر و آموزش و پرورش بهتر ؛ سریعتر دست یابند.
سازمانها، ابزارهای اجتماعی را برای اعمال نفوذ درون سوشال بیزینس ها یا کسب و کارهای اجتماعی بکار می گیرند تا با ایجاد جوامع و روابط جدید با سهامداران داخلی و خارجی راهای جدید برای بیزنیس را می آفرینند. این امر ساختارهای سازمانی و هرمهای قدرت را به سوی موفقیت مستمر در بیزینس رهنمون ساخته تا هویتی قابل قبول تر و پذیرنده تر برای سهامداران ایجاد کند تا به نیازهای مراجع پاسخ مناسب دهند.
اینفوگرافیک زیر منتج از پرسشنامه جامع ارسال شده برای 55 مدیر اجرایی در امریکا و سطح بین الملل است که با 30 مصاحبه از روسای رسانه ها و شبکه های اجتماعی اینترنت محور، ترکیب شده است.
مدیران در این تحقیق گفته اند که با چهارچوبی قوی برای حمایت از نیازهای مشتریان و خدمات انلاین عمومی؛ از ابزارهای شبکه های اجتماعی به خوبی استفاده می کنند.
منبع: پامیل
/3156