محمدجواد محمودی، رییس مرکز مطالعات و پژوهشهای جمعیتی آسیا و اقیانوسیه دلایل این اختلاف را در فرهنگ کار در برخی استان ها می داد.
او در کافه خبر دراین باره گفت: "سال 1365 نرخ باروری کل در استان فارس و یزد، هرکدام 6.87 فرزند بوده است. در سال 1390 نرخ باروری هر دوی این استانها کاهش پیدا کرده است. فارس 1.43 فرزند و یزد 1.74 فرزند شده است. مولود آن سال الان دیگر وارد بازار کار شده است. آمده ایم درصد بیکاری سال1390 را گرفته ایم، فارس 20 درصد است و یزد 7.4 درصد؛ چرا؟ این را به زیرساختارها و نوع مدیریت ربط می دهم. ساختارها در یزد مناسب تر است و مردمش کاری تر هستند. بنابراین بیکاری به علت افزایش جمعیت نیست بلکه اگر جمعیت خوب مدیریت نشود باعث تشدید آن می شود. به همین خاطر برای بیکاری باید دلایل دیگری را جستجو کرد."
محمودی شرایط جمعیتی و نسبت آن با بیکاری را در استان های همجوار دیگر هم مقایسه کرد: "سمنان و مازندران هم دو تا همسایه هستند، آب و هوای خوبی هم دارند، نرخ باروریشان هم بالا بوده است و الان پائین آمده است. مازندرانی که نیاز به نیروی کار دارد باروری اش 1.2 فرزند شده است که بسیار پائین است. بیکاری در مازندران 8 درصد و در سمنان 13 درصد است. لرستان و خوزستان کاملاً با هم برابرند؛ باروری هر دو 7.5 فرزند بوده است و الان کاهش پیدا کرده است و خوزستان 1.85 فرزند شده است و لرستان 1.6 فرزند شده است؛ خوزستان 10 درصد بیکاری دارد و لرستان 17 درصد. افزایش فرزند آن هم 4 - 5 فرزند نسل قبل، فقط بیکاری را تشدید می کند؛ پس اگر بیکاری داشته باشیم به جمعیت ربط ندارد."
او از این توضیح نتیجه گرفت که افزایش جنعیت موجب افزایش بیکاری نمی شود: "حالا که می گوییم قدر مطلق افزایش جمعیت از سالی 900 هزار نفر می خواهد برسد به 700 هزار نفر؛ بنابراین دیگر نباید نگران افزایش بیکاری بود. اگر بیکاری داشته باشید یعنی ساختار بازار مالی خوبی ندارید، خوب وام نداده اید، ساختار بازار سرمایه تان خوب نیست."
مشروح گفتگوی خبرآنلاین با رییس مرکز مطالعات و پژوهشهای جمعیتی آسیا و اقیانوسیه درباره دلایل افزایش جمعیت را اینجا بخوانید.
4747