سید محمد جواد مُهری- عید غدیر، عید الله الاکبر و عید آل محمد و ارزشمندترین و والاترین عید اسلامی است. هیچ روزی در طول سال، فرخندهتر و مبارک تر از این روز مقدس نزد شیعیان اهل بیت نیست.
امام صادق(ع) میفرماید: روز عید غدیر خم در میان سه عید فطر و قربان و جمعه، مانند درخشندگی ماه در میان ستارگان است. چه تعبیر ظریفی امام دارد، دیگر اعیاد را به ستاره تشبیه می کند.
در این روز بزرگ بود که خداوند اعلام کرد: امروز دین را بر شما تکمیل کردم و نعمتم را بر شما به اتمام رساندم.
نعمت بزرگ اسلام که از نعمتی ارزندهتر و گرانبهاتر است، کامل نمیشود و محقق نمیگردد جز با ولایت علی(ع).
محب الدین طبری از علمای بزرگ اهل سنت نقل میکند که رسول خدا(ص)فرمود:
در روز قیامت که خداوند تمام مردم را جمع میکند و صراط بر پل دوزخ زده میشوند، هیچ کس از آن نمیگذرد جز کسی که با ولایت علی ابن ابی طالب،گذرنامه بیزاری و برائت از جهنم را داشته باشد.
ولایت علی همان طریقه و روشن صحیح زندگی است که اگر مردم آن روش را برگزینند، خداوند در روز رستاخیز،از آب گوارای حوض کوثر به دست علی-علیهالسلام-سیرابشان میگرداند.
اَلواسی، مفسر بزرگ اهل سنت در تفسیر کبیر روحالمعانی پس از ذکر آیه شریفه «وقفو هم انّهم مسئولون»و آنان را متوقف کنید و ایست بدهید که مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند، در ذیل تفسیر این آیه،اقول گوناگونی را نقل میکند و سپس نتیجه میگیرد و میگوید: «سزاوارترین و صحیحترین سخن این است که در آن روز از عقاید و اعمال انسان سوال میشود و از همه مهمتر و عظیمتر، قطعا ولایت علی کرم الله وجهه است».1
و در این روز بزرگ که یادآور نصب و تعیین امیرالمومنین به دست مبارک رسول اکرم- صلی الله علیه و آله و سلم،و به امر پروردگارش است،باید این فطرت الهی را در دلها زنده کرد و پردههای ظلمت و جهالت و تارهای نادانی و غفلت را از دیدگان غافلان برداشت تا بر طریقه حق پایدار گردند و به صراط مستقیم الهی روی آورند و دینشان کامل شود.
امام صادق-علیهالسلام-اعمال این روز مهم را در چهار چیز خلاصه میکند:
1-صیام: در برخی روایات وارد شده روزه این روز برابر است با صد بار حج و صد بار عمره.و در روایت دیگری،کفاره شصت سال گناه است.پس حتما برادران و خواهران به این فضیلت بسیار مهم توجه کنند و حتما آن را روزه بدارند.
2-قیام: اصطلاحا قیام بر عبادت و زنده نگه داشتن این یوم الله با مناجات و دعا و استغفار،اطلاق میشود ولی ممکن است قیام کنایه از استقامت و پایداری در راه حق و قیام در برابر دشمنان اسلام و مسلمین و مبارزه با طاغوتها و ستمپیشگان باشد.
بهرحال خود قیام علیه باطل و جهاد در راه خدا نیز یک عبادت بزرگ است و از اهم فرائض و واجبات است.
3-اطعام الطعام: مهمانی کردن و اطعام نمودن برادران باایمان از ویژگیهای تمام اعیاد به ویژه این عید بزرگ است که بر آن تاکید شده است.و قطعا خرسند نمودن مومنین،از برترین عباداتی است که رضایت پروردگار را به دنبال دارد.
4-صلة الاخوان: احسان و نیکی به برادران مومن و دید و بازدید و زیارت آنان پیوسته از اعمال بسیار پسندیده و نیکو است ولی در این روز،تاکید بر آن شده است.در روایت دارد که هر وقت با برادر مومنی دیدار کردید،برای تهنیت به او بگویید:«الحمدالله الذی جعلنا من المتسکین بولایة امیرالمومنین والائمة علیهم السلام»سپاس و حمد خدای را که ما را جزء تمسک جویان به ولایت امیر مومنان و دیگر امامان-درود خدای رحمان بر آنان- قرار داد.
فرا رسیدن این عید بزرگ اسلامی را به ملت بزرگ ایران و عموم مسلمان و شیعیان و پیروان امامان،تبریک و تهنیت عرض نموده،از خدای بزرگ خواهانیم مار را جزء شیعیان و ولایت پذیران واقعی قرار دهد.
پی نوشت:
(1)-تفسیر روح المعانی الوسی،ج 23،ص 80.
منبع: مجله فرهنگ و تعاون، فروردین و اردیبهشت 1379، شماره 17
/30462