برای عربستان سعودی اذعان به وجود فقر در جامعهاش آسان نیست. سومین کشور ثروتمند جهان که برای ثروت حاصل از منابع طبیعیاش شناخته شده و خزانه خود را با پول پر میکند، انتظار هم نمیرود که به سادگی فقر در حال رشد جامعهاش را بپذیرد.
تصور کلیشهای از عربستان، مردم آنجا را در نزدیکی فقر قرار نمیدهد؛ بلکه آنها را به صورت افراد ثروتمندی نشان میدهد که پولهایشان را برای تمایلات خود در مصرف کالاهای غیرضروری هدر میدهند. کسی نمیتواند یک شهروند عربستانی فقیر را تصور کند که در خانهای محقر به سر میبرد و سه چهارم درآمدش را صرف تأمین نیازهای اولیه از جمله آب و غذا میکند.
عربستان سعودی کشور نسبتا پایداری از لحاظ مالی است که کمکهای زیادی به کشورهای اطراف میکند. این کشور همچنین از صندوقهای توسعه جهانی حمایت میکند و درهایش به روی میلیونها کارگر خارجی باز است. پس چگونه عربستان میتواند مردم خود را بیبضاعت در خانه نگه دارد؟
روزنامه السفیر لبنان در ادامه مقاله خود به قلم «احمد دوهمان» با عنوان «فقر در سرزمین پادشاهی طلا» مینویسد: زمان زیادی طول میکشد تا پادشاهی عربستان به پذیرش حضور شهروندان فقیر تن در دهد. شاید آزاد بودن ورود به دنیای مجازی و سایتهای شبکه اجتماعی این واقعیت را به ذهن مقامات و مردم این کشور رسانده است. بسیاری از فیلمهای کوتاه و تصاویر، نمونههایی از فقر را در معرض دید دولت و شهروندان عربستان قرار میدهد. این فیلمها رنج و درد مردمی را به تصور میکشد که زیر خط فقر زندگی میکنند.
یک عربستانی در مورد چگونگی حمایت از خانوادهاش از هشت مرد متأهل و بیکار را شامل میشود، صحبت میکند؛ در حالی که دیگری از اخراج خودسرانهاش حرف میزند و درخواستش را در سایت یوتیوب به پادشاه عربستان ارسال کرده است. چه چیزی باعث شد وضعیت رژیم آل سعود تا این حد رو به وخامت بگذارد؟
نبود ارقام و آمار دقیق برای مدت طولانی، مسائله فقر را عربستان سعودی بسیار قابل بحث کرد. هر کسی نظری در این باره داد و هیچکس قادر به ارائه راه حلی برای حل ریشهای این معضل نبود. هیچکس به این واقعیت اذعان ندارد که بحران به سرعت رشد کرده و فقر کمکم بر محیط زیست سالم که پادشاهی این کشور در نظر دارد برای مردم تضمین کند. اثر میگذارد.
براساس آمار منتشر شده امسال، سرویسهای امنیت اجتماعی 800 هزار مورد را از خدمات خود بهرهمند کردهاند. براساس محاسبات، تعداد مردم فقیر عربستان سعودی بیش از 6 میلیون از 20 میلیون جمعیت تخمینی این کشور است. افزایش شماره ذینفعان خدمات امنیت اجتماعی، نشان دهنده کاهش میزان طبقه متوسط جامعه و در نتیجه افزایش طبقه ضعیف است.
اقتصاد عربستان از ارتباط با سیاستهای حفاظتی فدرال ایالات متحده که در معرض معایب متعددی در ده سال گذشته بوده، رنج میبرد، این پیوند به تورم گسترده در اقتصاد مستعد عربستان و کاهش قدرت خرید ریال در این کشور انجامیده است.
افزایش سریع قیمت کالاها با افزایش حقوق نسبتی ندارد و همین مساله باعث شده بسیاری از خانوادهها از هزینههای بالای زندگی رنج ببرند.
در بخش دیگیری از این تحلیل آماده است:
علاوه بر هزینههای سنگین برای تامین نیازهای اساسی و اولیه، در دورههای اخیر شاهد بحران مسکن و افزایش اجارهها بودهایم. آمار نشان داده است که 80 درصد از سعودیها در خانههای اجارهای زندگی میکنند و داشتن خانه در این کشور به دلیل افزایش قیمت زمین و هزینههای ساخت و ساز که نرخ غیر قابل تصوری دارد، به یک رویا تبدیل شده است.
جازان فقیرترین شهر در عربستان سعودی است. این شهر در جنوب عربستان قرار دارد و تعداد خانوادههایی که از فقر شدید رنج میبرند تا 19700 خانوار میرسد. القاسم منطقهای است که حداقل میزان فقر در عربستان را دارد. با توجه به استراتژی ملی مبارزه با فقر 34 درصد خانوادهها در جازان زیر خط فقر زندگی میکنند. نجران در جنوب عربستان سعودی دومین شهر فقیر منطقه با میزان 53/24 درصد خانواده زیر خط فقر است، و پس از آن آل مدینه، منطقه واقع در غرب این کشور با 07/24 درصد و ناحیه واقع در مرز شمالی آن با 23 درصد سومین رتبه را دارد.
17301