محمدرضا نوروزپور:
آنچه می خوانید گفتگوی خبرآنلاین با پیروز مجتهدزاده درباره اهداف اصلی حملات رژیم صهونیستی به نوار غزه در این مقطع زمانی است. خبرآنلاین از همه کارشناسان و صاحبنظران دعوت می کند که در این بحث مشارکت کرده و آراء خود را برای ما از طریق آدرس ای میل world@khabaronline.ir ارسال نمایند همچنین خوانندگان گرامی خبرآنلاین می توانند نظرات خود را به صورت کامنت در انتهای این خبر مطرح نمایند.
حملات اسرائیل به غزه درست پس از پیروزی مجدد باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شروع شد اگر خاطرتان باشد در سال 2008 نیز یک ماه پس از پیروزی اوباما در انتخابات بود که جنگ 22 روزه غزه شروع شد آیا ارتباطی میان این دو واقعه وجود دارد؟
اسرائیل و شخص نتانیاهو به شدت از انتخاب مجدد باراک اوباما عصبانی هستند. نتانیاهو همه تلاش خود را در زمان تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا بعمل آورد تا اوباما را وادار کند مواضع تندی در قبال ایران اتخاذ کند و مثلا وعده حمله نظامی بدهد یا مهلتی برای ایران تعیین کند. اما اوباما زیر بار این فشار نرفت و برخلاف خواسته اسرائیل وعده جنگ علیه ایران در شعارهای انتخاباتی خود را نکرد. در واقع اوباما هم در دور اول ریاست جمهوری خود و هم در تبلیغات انتخاباتی دوره دوم علنا دست ردی به سینه اسرائیل و هرگونه مداخله این رژیم برای کارشکنی روابط ایران و غرب در مسئله انرزی هسته ای زد.
یعنی شما این حملات را مرتبط با موضوع روابط ایران و آمریکا می دانید؟
من معتقدم که اسرائیل سه هدف را از این حملات خود به غزه دنبال می کند اول از همه تحت تاثیر قرار دادن بحث مذاکره احتمالی ایران و آمریکا دوم متوقف کردن از سرگیری مذاکرات 29 نوامبر ایران و گروه 1+5 و سوم تاثیر گذاشتن بر تحولات سوریه. من در اینجا سعی می کنم بیتشر درباره هدف اول اسرائیل صحبت کنم. اسرائیل و شخص نتانیاهو در تلاش های خود برای وادار کردن اوباما به اتخاذ مواضع جنگ طلبانه نسبت به ایران با ناکامی مواجه شده است. نتانیاهو به شدت نگران انجام مذاکرات مستقیم میان آمریکا و ایران است. لذا درحال حاضر آرزوی اسرائیل این است که به هر صورتی شده پای ایران را به این جریان باز کند تا با متهم کردن ایران به برهم زدن امنیت اسرائیل از طریق حماس امریکا را از انجام مذاکرات منصرف کند. همانگونه که گفتم نتانیاهو بسیار امیدوار بود در جریان رقابت های انتخابات ریاست جمهوری امریکا بتواند اوباما را وادار کند یک سری اقدامات نظامی و یا حتی تهدیدهای نظامی را علیه ایران بعمل آورد اما باراک اوباما دست رد محکمی به سینه او زد آنچنانکه حتی کشورهای اروپایی نیز به جز فرانسه در این زمینه پشت نتانیاهو را خالی کردند. به همین دلیل حمله اسرائیل به غزه تنها تمهیدی است که نتانیاهو برای از بین بردن اتمسفر مطلوبی که بین ایران و غرب به وجود آمده به کار گرفته است و اکنون تمام امیدو آروزی این رزیم این است که ایران به صورتی وارد این ماجرا شود.
اسرائیل چگونه می تواند پای ایران را به مسئله غزه باز کند؟
آنها از هم اکنون در تحلیل های نظامی و رسانه ای خود مدعی شده اند که موشک های حماس ساخت ایران است و ایران حماس را به سلاح های جدید مجهز می کند. البته این ادعا زیاد مهم نیست و بسیار تکراری است. آنچه مهم است اینکه سیاستمداران ما باید هوشیار باشند و مواضع درستی نسبت به وقایع اتخاذ کنند تا در تله رژیم صهیونیستی نیفتند. آنها به دنبال این هستند که ایران را به سمتی سوق دهند که مواضع تندی اتخاد کرده و حمایت های بی حد و حصری از حماس بکند تا با استناد به آن یک جو روانی سنگینی درباره ایران پدید آورند که می تواند حتی اسرائیل را به هدف دوم نیز برساند یعنی از سرگیری مذاکرات ایران با گروه 1+5 را تحت تاثیر قرار دهد.
یعنی سوای از مذاکره احتمالی ایران وآمریکا اسرائیل از مذاکرات ایران با 1+5 نیز نگران است؟
دقیقا همینطور است. هدف اصلی اسرائیلی ها ایجاد اخلال در روند هر دو مذاکره است. بسیار طبیعی است که اسرائیلی ها از هر فرصتی استفاده خواهند کرد تا ایران را به حمایت از حماس متهم کرده و آنگاه با استناد به اهمیت امنیت اسرائیل جنجال به پا کنند و اعتراضاتی را نسبت به ایران برانگیزند که در آن وقت این جنجال ها، مذاکرات را تحت تاثیر قرار خواهد داد و حتی ممکن است باعث توقف آن شود.
به هرحال حمایت از آرمان های فلسطین جزء لاینفک سیاست خارجی ایران بوده و هست، نمی توان انتظار داشت که ایران در قبال این جنایات سکوت اختیار کند؟
دقت کنید من نگفتم ایران موضع نگیرد یا جنایات اسرائیل را محکوم نکند. ایران باید هوشمندانه عمل کند. ببیند مثلا خود اعراب چقدر وارد میدان شده اند، ایران هم به همان اندازه عمل کند و نه خیلی بیشتر تا بهانه به دست اسرائیلی ها ندهد. مثلا ریاض درباره این حملات چه موضعی گرفته است؟ تقریبا هیچ. حتی مصر هم آنچنان کار درخشانی نکرده است. به هر حال اسرائیل مترصد این است که از لابلای مواضع ما و اقدامات سیاستمداران ما به دنیا اعلام کند که ایران امنیت اسرائیل را عملا به خطر انداخته و همین برای از بین بردن فرصت مطلوبی که میان ایران و غرب برای مذاکره پدید آمده کافی خواهد بود.
یعنی شما معقتدید واقعا الان فرصت مطلوبی میان ایران و غرب پدید آمده است؟
یک بار دیگر تکرار می کنم که اوباما چه در دور اول و چه اکنون که پیروز شده است حاضر نشد در زمین اسرائیلی ها بازی کند و مواضع جنگ طلبانه علیه ایران اتخاذ کند و در هر دو مورد از مذاکره و دیپلماسی صحبت کرد و این بار دو م است که اوباما سعی کرده منهای اسرائیل، مسائلش را با ایران پیگیری کند. البته این به معنی این نیست که ما مشکلات نداریم. تحریم ها هست مسائل زیادی هست اما با همه این ها من فکر کنم باید درک کنیم که این هم برای ما و هم برای آمریکا یک فرصت مطوب است. و الان که اسرائیلی هابه نتایج دلخواه نرسیده اند، به معنی این است که فضای مساعدی به نفع ما پیش امده است. از سوی دیگر بغیر از اسرائیل و شخص نتانیاهو سایرین همه صحبت از این می کنند که باید مذاکرات هسته ای از سر گرفته شود و در خلال آن آمریکا و ایران نیز درباره روابط خودشان با هم مذاکره کنند. همین چندروز پیش هم دیدیم که مسئولان وزارت خارجه روسیه و انگلیس هم به این موضوع اذعان کردند که بهتر است ایران با امریکا مذاکره مستقیم داشته باشد که من در رابطه با ان در مصاحبه ای گفتم که خوب است این اقایان همین توصیه را به طرف دیگر هم بکنند و بدانند که موضوع یک طرفه نیست و سعی نکنند طوری وانمود کنند که مسئله یک طرفه است و همه گناه ها را گردن ایارن بیندازند.
آیا هیچکدم از طرفین عملا گامی در این مسیر برداشته اند؟
همین تحرکات اسرائیل و اقدامات نتانیاهو نشان می دهد که خبرهایی است. سوای از این، رفت و امدهایی از جمله سفر معاون وزیر خارجه روسیه به ایران حکایت از این دارد که تحرکاتی وجود دارد و طرفین سعی دارند از فرصت های پیش امده حداکثر استفاده را ببرند. اما در این وسط اسرائیلی ها به شدت نگران هستند و مایلند این فرصت را از بین ببرند. این است که الان ما می بینیم که نتانیاهو به این توطئه متوسل شده تا با درگیری نظامی با حماس از یک طرف پای ایران را وسط بکشد و محکوم و مجرم شناخته شودو از طرف دیگر ایالات متحده را وادار کند مطابق تعهدات قدیمی خودش نسبت برای حفظ امنیت اسرائیل وارد میدان شده و دست به اقدامات نظامی بزند. به هرحال برای تهران شایان دقت زیادی است که تا کنون دوبار است که اوباما تصمیم گرفته است درمسائل خاورمیانه و در مسائل مربوط به ایران، اسرائیل را دور بزند و روابط خود را به گونه ای هدایت کند که منهای خواست های اسرائیل پیش برود. دفعه اول زمانی بود که سال 2008 انتخاب شد و با نوشتن نامه به ایران اعلام امادگی کرد که حاضر است مسائل موجود فی مابین را در پرونده هسته ای ایران از طریق مذاکره پیش ببرد. کار شروع شده است، البته دست انداز هایی بوده، مشکلاتی پیش امده که مقداری از ان را ما سبب شدیم مقداری از ان را خود اوباما سبب شد و بخشی از آن راهم برخی از دوستان واسط این وسط سبب شدند.
به نظر شما اسرائیل در این توطئه موفق می شود؟
این بستگی به هوشمندی هر دو طرف دارد که در تله اسرائیل می افتند یا نه . من فکر می کنم اوباما شخصا در هر دو زمینه با خواست های نتانیاهو و اسرائیل با بی اعتنایی برخورد خواهد کرد در عین حال باید به هر دو طرف ایرانی امریکایی و اروپایی هشدار داد که مراقب تله اسرائیلی ها باشند.
4949