چلچراغ نوشت:

بعضی از  ورزش‌ها به دلایلی  کمتر موردتوجه قرار می‌گیرد، حتی ورزشهایی که طرفداران پرشماری بین جوانان کشورمان دارد. کشتی کچ که در کشورمان احتمالاً به خاطر نداشتن حرف چ در زبان عربی به کشتی کج معروف شده - ورزشی بسیار جذاب است که امروز با تغییرات بسیار نسبت به زمان تولدش (اواخر قرن نوزدهم) به صورت کاملاً نمایش درآمده. آمریکایی‌ها با تغییراتی که در این ورزش به وجود آوردند و با اضافه کردن توهین‌ها و وحشی‌گری ظاهری قطب اول این ورزش محسوب می‌شوند. در حالی که این ورزش از ترکیب سه رشته کشتی کارگری انگلیسی (لانگ‌شایر)، کشتی معروف به یقه و آرنج ایرلندی و کشتی پهلوانی ایران به وجود آمده است. به سراغ تنها سالن مجوزدار کشتی کچ در ایران رفتیم و با حسین‌خان هنرمند به عنوان یکی از قدیمی‌ترین کچ‌کارهای ایرانی صحبت کردیم.
آقای خان هنرمند کشتی کچ به چه معناست؟
این کشتی با نام انگلیسی «کچ از کچ‌کن» به معنای هرجایی را می‌توانی بگیر، در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم بین کارگران معدن در انگلیس رواج پیدا کرد. در ادامه با ترکیب این کشتی با کشتی یقه و آرنج ایرلندی و کشتی پهلوانی ما کشتی کچ امروزی به وجود آمد. اینها نتیجه سال‌ها تحقیق من در مورد این رشته ورزشی است و شاید خیلی‌ها از این موضوع اطلاع نداشته باشد.
این ورزش از چه تاریخی به کشور ما وارد شد؟
از دهه 30 این ورزش به کشور ما وارد شد و چون خیلی‌ها کشتی را دوست داشتند و این رشته علاوه بر کشتی جذابیت‌های دیگری هم داشت سراغ این ورزش رفتند.
پس از اینکه می‌گویند صفر کشکولی از بنیان‌گذاران این رشته در ایران بوده چه؟
آقای کشکولی هم از کچ‌کارهای ماست و اتفاقاً در محل ما باشگاه هم دارد. ولی این رشته قبل از انقلاب با استادانی چون رضا بیک‌ایمانوردی، حسین گیل و بعد از انقلاب با تلاش‌های ستار هریس معروف به فیروز ترکه پابرجا ماند. علت اینکه می‌گویند صفر این ورزش را رونق داده، به این دلیل است که اکثر ستاره‌های این رشته چه در داخل کشور و چه خارج از مرزها در فیلم‌ها حضور داشتند و یک جورهایی این ورزش با سینما عجین شده و کشکولی هم از نقش منفی‌های پس از انقلاب بوده وگرنه همه ما کچ‌کارهای بعد از بیک آقای هریس را اسطوره خود می‌دانیم.
پس چرا مثل بیک و حسین گیل معروف نیستند این آقای هریس؟
آقای هریس مثل آن دو تای دیگر بازیگر نامداری نبود، ولی زحمات زیادی برای این رشته انجام داد. ما هم برای قدردانی کار این عزیز برایش یک جشن گرفتیم که در آن جشن آقای علوی از مجلس خبرگان رهبری، یک نماینده از نهاد ریاست جمهوری و خیلی از بزرگان دیگر حضور داشتند. در آن روز اقای هریس شاگرد هفت ساله مرا دید و دست او را بوسید. خیلی خوشحال بود که جوانان را در رشته‌ای که برایش زحمت کشیده بود، می‌بیند. اشک شوق را می‌شد در چشمانش دید. من حتی عکس آن صحنه را دارم و ان به خانواده آن کودک نیز دادم.
چرا بعضی اوقات زیادی غیرطبیعی به نظر می‌رسد. پس اصلاً مبارزه‌ای در کار نیست و همه‌چیز نمایشی است.
دقیقاً همین‌طور است که می‌گویید. فیلمنامه از قبل نوشته شده و برنده هم مشخص است. حتی فن‌هایی که قرار است هرکدام اجرا کنند، از پیش تعیین شده.
چرا مجوز نمی‌دهند تا در ایران چنین نمایش‌هایی را مردم بینند؟
ما هم مانده‌ایم. ما فعلاً تنها باشگاهی هستیم که با ثبت یک مؤسسه به نام مؤسسه بین‌المللی کشتی کچ  توانسته‌ایم مجوز باشگاه‌داری بگیریم. ولی شاگردان من اجازه حضور در مسابقه‌ای را ندارند. یعنی تیمی نیست که بخواهند با آن مسابقه بدهند و فقط مسابقات داخل باشگاهی است. گاهی خود بچه‌ها پول می‌گذارند و جایزه‌ای درنظر می‌گیرند و به برنده اهدا می‌کنند.
چرا این‌قدر به این رشته کم‌لطفی می‌شود.
والا خودمان هم نمی‌دانیم. می‌گویند اساسنامه این ورزش حرفه‌ای نوشته شده و چون کشور ما مسابقات حرفه‌ای را نمی‌تواند برگزار کند، اجازه برگزاری مسابقه را نمی‌دهیم. الان فوتبال در کشور ما شرایطش برعکس است. اسم حرفه‌ای را یدک می‌کشد، ولی اساسنامه‌اش آماتور نوشته شده. ما به دلیل اینکه حرفه‌ای هستیم و به دلیل اینکه بیش از حد پیشرفت کرده‌ایم. نمی‌توانیم مسابقه‌ای را برگزار کنیم.
ولی این رشته بعد از انقلاب ممنوع شده بود؟
بله، پس از انقلاب یک‌سری رشته خشن مثل بوکس و کونگ‌فو ممنوع شدند و کشتی‌ کچ هم چون کسی اطلاع چندانی از آن نداشت، ممنوع شد. حالا یک سری آدم قوی مثل ناطق نوری گلیم بوکس را از اب بیرون کشیدند، ولی کشتی کچ هم‌چنان تعطیل ماند. بیشترش به‌خاطر اینکه عوام فکر می‌کنند این رشته آمریکایی است. حق هم دارند وقتی آمریکایی‌ها با اجرای بهترین شوها گوی سبقت را از باقی کشورها ربوده‌اند، چرا چنین فکری نکنند؟ مردم توهین‌ها را در مسابقات حرفه‌ای آمریکا می‌بینند و فکر می‌کنند این ورزش همین است. در صورتی که این رجزخوانی در کشتی هم بوده. حتی نمایشی شدن این رشته بیشتر شباهت دارد به معرکه پهلوان‌های ایرانی.
یکی از کارگردان‌های کشور در مصاحبه‌ای گفته بود در ایران مسابقات کشتی کچ زیرزمینی برگزار می‌شود این حقیقت دارد؟
بله وقتی نگذارید جوانان ورزش کنند، آن‌ها هم می‌روند در خفا مسابقه می‌دهند که این خیلی هم خطرناک است. یک‌سری آدم سودجو در این مسابقات شرط‌بندی می‌کنند.
معتقدید اگر این رشته مجاز شود، دیگر مسابقات این‌چنینی برگزار نمی‌شود؟
مطمئن باشید که چنین می‌شود. الان شما بروید در گوگل سرچ کنید، ببینید پیوندهای فارسی کشتی کچ چقدر زیاد است. این به خاطر علاقه مردم به این رشته است.
19 301

منبع: خبرآنلاین