ثابت ماندن نرخ ارز در سالهای گذشته مشکلات زیادی را برای اقتصاد کشور به بار آورده است. درحالیکه اگر نرخ ارز واقعی و سوخت نیز به صورت واقعی نرخ گذاری می شد قطعا اقتصاد کشور وضعیت فعلی را نداشت. این استدلال را می توان با آمار به راحتی ثابت کرد.
به نظر بنده بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی می بایست دهه اول را دهه سازندگی، دهه دوم را دهه واردات و دهه سوم را دهه صادرات نامگذاری می کردند. اگر از نگاه برنامه نیز به اقتصاد کشور نگاه کنیم باید طبق برنامه تا کنون ٢٠ درصد درآمد کشور از محل نفت می بود و باید مابقی درآمدهای کشور را از محل صادرات غیرنفتی تامین می کردیم. در برنامه چهارم و پنجم نیز باید معادل تورم داخلی منهای تورم خارجی نرخ ارز تعیین می شد اما متاسفانه این امر هم محقق نشد.
بررسی وضعیت ده سال گذشته نشان می دهد که اگر در این مدت نرخ ارز درست تعیین می شد ٣٠٠ هزار میلیارد تومان درآمد دولت بالا می رفت ولی متاسفانه با ثابت نگه داشتن نرخ ارزدر این دوران حجم زیادی از منابع ارزی کشور به عنوان یارانه به خارجی ها داده شد و واردات ٢٠ میلیاردی به ٨٠ میلیارد افزایش یافت.
آنچه در برنامه هم نامناسب اتفاق افتاد این بود که نرخ سالیانه برق و سوخت تعدیل نشد ونتیجه آن کاهش ٢٥٠ هزار میلیارد تومانی درآمد دولت بود.
این مساله بدین معنی است که دولت در ده سال گذشته از حدود 550 هزار میلیارد تومان درآمد محروم مانده که سالانه 55 میلیارد تومان می شود.
در حال حاضر دولت سالانه 27 میلیارد تومان حقوق پرداخت می کند که اگر تورم ١٠٠ درصد و حقوقها دوبرابر می شد حجم پرداختی حدود 54 میلیارد تومان می بود که در مقابل آن اگر ٥٥٠ میلیارد تومان مذکور تامین می شد این رقم پرداختی حقوق در هر سال عدد قابل ملاحظه ای نبود. بدین ترتیب مشکلات حل می شد و دولت مدام مجبور نبود که از بانکها وام بگیرد و مازاد درآمدش را صرف توسعه طرح های زیربنایی می کرد.
دراین بین نباید نگران بالارفتن نرخ تورم درصورت افزایش قیمت ها بود چراکه اگر قیمت ها واقعی شود تورم بعد از مدتی می شکندو این امر نمی تواند چندان نگرانی ایجاد کند.همانطور که در حال حاضر مشاهده می کنیم با تغییرات آنی نرخ ارز طلب بخش خصوصی از دولت یک سوم شده است ولی از طرفی دریافتی بانک ها از بخش خصوصی به علت عدم توانایی پرداخت بخش خصوصی مدام با جریمه مواجه شده است.
بنابراین باید هر چه زودتر در جهت نجات بنگاه های تجاری فکری جدی کرد.چراکه مرگ صنعت یک هشدار جدی است.
رئیس سابق هیات مدیره سندیکای صنعت برق
39221