اندیشه ساخت این عبادتگاه نه چندان بزرگ به سال 1845 میلادی باز میگردد. وقتی «پاتریک الیاس هوکر»، پاتریاک شهر انطاکیه و منطقه شرقی و نماینده تبلیغی در سوریه و لبنان و نیز اسقف اعظم «کارلوس دوال» مصمم گردیدند تا برای بانوی لبنان کلیسایی بنا نهند. در هشتم میسال 1845 میلادی، «پاپ پایو چهارم» طرح اولیه ساخت این بنا را مطرح کرد. مسیحیهای لبنان بنای چنین اثر تاریخی را گواهی بر عشق و ارادت دائمی خود به بانویشان مریم عذرا میدانستند و در راه آبادی آن از هیچ چیز دریغ نمیکردند.
بعدها دو اسقف اعظم تصمیم گرفتند تا بر این بنا این گونه نام نهند: "بانوی لبنان / سیدة لبنان" . پس از بررسیهای زیاد، ستیغ کوه حریصا که بر شهر جونیه و نیز ساحل مدیترانه احاطه داشت برای ساخت تندیس حضرت مریم در نظر گرفته شد، جایی که محل سفارت و اقامت پاپ هم بود.
مجسمه مریم مقدس در فرانسه و از برنز قالب گیری گردید. مجسمهای به بلندای هشت متر و نیم و قطر پنج متر و وزن ده تن. پایههای آن از سنگ طبیعی و به ارتفاع بیست متر است. محوطه پایینی بنا شصت و چهار متر و قسمت بالایی دوازده متر مسافت دارد. برای رسیدن به اوج این تندیس، صد و چهار پله را که حلزونی طراحی شدهاند باید طی نمود تا به آخرین مکان تقرب رسید. در سال 1908میلادی، با پایان یافتن بنای کلیسا در روز تاریخی یکشنبه اول می، مبلغان لبنانی به دعوت از تمامی مسیحیان همت گماردند. هریک با نشانهای خاص خود آمدند تا با بانوی خویش عهد دوستی ببندند.
در آن روز تاریخی، میدان عمومی و مناطق اطراف آکنده از مردمی بود که برای اجرای مراسم به حریصا آمده بودند. بسیاری از بزرگان و کشیشان مسیحی از کشورهای مختلف آمده بودند تا در این افتتاحیه باشکوه حضور یابند. مراسم افتتاحیه در آن روز تاریخی در حالی به پایان میرسید که حاضران قراری گذاشتند که تا امروز پابرجاست. قرار بر این شد تا هر ساله در اولین یکشنبه ماه می، مراسم مذهبی در حریصا برپا گردد. بعدها تولیت و محافظت از کلیسای حضرت مریم به دو کلیسای مارونی و لاتین سپرده شد و سالنی عظیم را در کنار این بنا برای مراسم مسیحیان ساختند. برخی معتقدند که حضرت مریم در این منطقه قدم گذاشته است. عدهای اینجا را به عنوان قدمگاه ایشان میشناسند. اما هر چه هست این مکان هر روز به ویژه روزهای یکشنبه زیارتگاه و عبادتگاه مسیحیان محسوب میگردد. مجسمه حضرت مریم در بالای حریصا رو به فلسطین ایستاده و به تعبیر برخی با دستان خود همه را به وحدت دعوت میکند.
/6262