در میزگردی که در همین زمینه در کافه خبر برگزار شد، محمدجلال عباسی شوازی، استاد گروه جمعیت شناسی دانشگاه تهران گفت: در ایران عواملی از جمله نداشتن شغل و مسکن و امنیت شغلی باعث کاهش باروری شده، بنابراین سیاست های جمعیتی باید در جهت ارائه خدماتی باشد تا افراد توانائی تامین هزینه زندگی را داشته باشند.
وی با بیان اینکه ارائه یک سکه می تواند تنها می تواند در حد یک هدیه تولد قلمداد شود و برای برخی تنها ممکن است بخشی از هزینه زایمان را بپوشاند افزود: اما به طور قطع این یک سکه نمی تواند هزینه زندگی را کاهش دهد بنابراین باید قبل از تدوین و اعمال سیاست های تشویقی، زمینه های کاهش باروری را بشناسیم تا این سیاست ها مقطعی نباشد و در آن صورت می توانیم انتظار داشته باشیم که این سیاستها اثر مثبتی داشته باشد.
عباسی معتقد است که باید مشخص شود که علت اصلی کاهش باروری در کشور چه بوده است و چه عواملی موجب افزایش سن ازدواج و تاخیر در فرزندآوری در کشور شده است.
وی با اشاره به اینکه به نظر میرسد سیاستهای جمعیتی در حال حاضر صرفا محدود به باروری و ازدواج شده و سایر مسائل جمعیتی نادیده گرفته شدهاند ادامه داد: فرض سیاستهای تشویقی که ارائه شده، این است که خانوادهها توانایی تامین هزینههای زندگی فرزندان را ندارند و بنابراین با اعطای پاداشی به زوجین میتوان آنان را تشویق به فرزندآوری کرد.
این استاد جمعیت شناسی تاکید کرد: جامعه ما به خانواده و ازدواج و فرزندآوری اهمیت می دهد. مردم تمایل به ازدواج و بچه آوری دارند اما مشکل اقتصادی دارند و از اینرو ازدواج و فرزندآوری را به تاخیر می اندازند. چه بسا مشکلات اقتصادی و فاصله گرفتن واقعیات و انتظارات زوجین موجب طلاق می شود. بنابراین پنجره جمعیتی را باید جدی گرفت و رفاه و امید افراد را بالا برد.
وی افزود:الان شرایطی در جامعه به وجود آمده که حتی دانشجویان نیز که طبیعتا باید نسبت به آینده خود امیدوار باشند نگران آینده هستند. ساختارهای اقتصادی را باید درست کرد تا افراد و جوانان باید احساس امنیت روحی،اقتصادی و اجتماعی داشته باشند تا خودشان برای فرزند آوری بدون هیچ گونه اجباری اقدام کنند.
متن کامل این میزگرد را می توانید اینجا بخوانید.
47232