دوم اردیبهشت سالروز پنجاه ‌و چهارمین تولد قیصر امین‌پور است که به مناسبت این روز برنامه‌ای با حضور شاعران در فرهنگسرای انقلاب برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علیرضا قزوه یکی از شاعرانی بود که در مراسم روز دوشنبه دوم اردیبهشت حضور داشت و در این مراسم از اولین دیدارش با قیصر امین‌پور یاد کرد که به سی سال پیش باز می‌گردد، قیصر رد شمایل 24 سالگی با شلوار سربازی در کنار سید حسن حسینی نقطه سرآغاز آشنایی قزوه با این شاعر بود. بخش‌هایی از این برنامه را به نقل از ایسنا می‌خوانید. 
 

علیرضا قزوه، شاعر: خیلی‌ها می‌خواهند قیصر را از انقلاب جدا کنند

- رفتار سیدحسن مانند شمس و روحیه‌اش دارای خروش شیعی عجیبی بود؛ به همین دلیل هم بود که زیاد وارد جامعه‌ ما نشد. او نرمی‌های اخلاقی قیصر را نداشت.
 

- فکر می‌کنم که صفارزاده هم در حدی است که با صد فروغ و سیمین بهبهانی برابری می‌کند؛ اما گمنام است؛ با همه‌ ارادتی که من به فروغ دارم و به خانم بهبهانی که خدمات زیادی به زبان فارسی داشته است‌. صفارزاده در زیرزمین امام‌زاده‌ای دفن شده و حتی گلی هم روی قبرش نیست.

- امیدوارم همیشه روی پول‌های ما عکس امام خمینی (ره) باشد، اما اگر روزی قرار باشد عکس دیگری روی پول‌ها بیاید، می‌ترسم که باز هم عکس اهالی سیاست باشد. اما این حق شاعران است؛ باید تصویر قیصر‌، شهیدان آوینی و چمران و پروفسور حسابی‌ روی پول‌های ما باشد.

- قیصر در ادبیات و شعر انقلاب ما شاخص‌ترین چهره‌ است.
 

- در کشور ما سیاست همیشه حق شعر را خورده و شعر را له کرده است؛ به همین دلیل شاعران ما به چشم نمی‌آیند.
 

 - کسانی زمانی به خاطر موضع‌گیری‌های من به من توهین کردند که فقط چند ماه با قیصر رابطه داشتند، اما من 30 ‌سال با او دوست بودم. 
 

- امروز کسانی خود را به عنوان هنرمند معرفی می‌کنند که چشمان زیبایی دارند و ناز دارند، آن‌ها هنرمند نیستند، حتی بازیگر هم نیستند؛ سعید افشار هنرمند بود.
 

- بعضی به نام دوستان قیصر حق او را ادا نکردند. او که این همه در باب سنت سخن گفته، قبرش را گرد می‌سازند. بیدل صدبرابر قیصر نوگرا بود، اما قبرش را از 10 سال قبل در خانه‌اش چهارگوش ساخته بودند. سهراب با همه‌ نوگرایی قبرش مستطیل بود. چرا باید این‌طور باشد؟ قبر مستطیل سنت مسلمانی ماست. در عالم رؤیا قیصر را می‌دیدم؛ همین بحث سنگ قبر گرد را مطرح کردم و گفتم «چرا این‌طور است؟» گفت: «من هم از این راضی نیستم.»

- خیلی‌ها می‌خواهند قیصر را از انقلاب جدا کنند؛ درحالی‌که قیصر برای امام خمینی (ره) و امام زمان(عج) شعر گفته و در جلسات شعرخوانی نزد مقام معظم رهبری حاضر شده است.
 

- من امروز می‌گویم انقلاب را دوست دارم و راحت شهادتین خود را می‌گویم. قیصر سکوت کرده بود؛ اما شعرهایش مثل «تنفس صبح» که برای امام خمینی (ره) آن را سروده بود، هنوز هست. حالا در بی‌بی‌سی برنامه می‌گذارند و مزخرف می‌نویسند.
 

در این مراسم همچنین سعید بیابانکی، شاعر و طنزپرداز، نیز در این مراسم سخنرانی کرد.
 

- شاعران دو بار متولد می‌شوند؛ یک بار در روز تولدشان، بار دیگر در روز مرگ. قیصر هم با مرگش دوباره متولد شد. تیراژ کتاب‌هایش نشان می‌دهد علاقه به آثار او بعد از مرگش بیش‌تر شده است.
 

اسماعیل امینی، شاعر و طنزپرداز: قیصر را از سروش بیرون و ضدانقلاب معرفی کردند

- وقتی شعر قیصر را می‌خوانیم، می‌فهمیم که آرمان، آزادی‌، عشق‌، شهید و انتظار برای امام زمان (عج) یعنی چه. کار بزرگان این است که مفاهیم را به کلمات برمی‌گردانند. 
 

او سپس با اشاره به سخنان قزوه درباره‌ انقلابی بودن قیصر تشریح کرد: «من از سیاست چیزی نمی‌فهمم؛ اما یادم است که زمانی قیصر را از سروش بیرون انداختند و کسی را به جای او گذاشتند که هرچه را او ساخته بود، ویران کرد. همان شخص بعدا در کیهان ستونی ساخته بود و مثل مبصرها که اسم افراد را از بد و خوب می‌نویسند، تعیین می‌کرد که چه کسی انقلابی است و چه کسی نه. در آن زمان او اسم قیصر و سیدحسن را در بدها نوشته بود.»
 

- دوستان طالب دنیا تصوری دارند و آن این‌که ما چیزی می‌گوییم و بابت آن چیزی می‌گیریم. این تفکر ناشی از داشتن مسئولیت اجرایی است. کسی که مسئولیت اجرایی دارد، می‌خواهد اسطوره به نظر برسد و تصورش از شاعر این است که شاعر باید مرا ستایش کند و عیب‌هایم را بپوشاند. ما از این جنس شاعران داریم؛ کارشان همین است و دستمزدشان را هم می‌گیرند. عده‌ای هم تصورشان از شاعر انقلاب همین است؛ در حالی‌که کسی دلسوز است که عیب‌ها را نپوشاند.
 

- تعریف شاعر انقلاب از این که «شخصی است که زندگی‌اش را برای آرمانش گذاشته» تقلیل می‌یابد به کسی که کار روابط عمومی یک اداره را برعهده دارد و تعریف می‌کند و توی دهان کسانی می‌زند که ایراد می‌گیرند. در حالی که کار شاعر انقلاب دفاع از مفاهیم بنیادی است؛ نه از اشخاص و اداره‌ها.
 

- کار قیصر و سیدحسن این بود که می‌خواستند مفاهیم بنیادی را با شعرشان زنده کنند. کار ما هم این است که توجه کنیم.
 

در بخش دیگری از این مراسم، علی محمدمودب شاعر و مدیر مؤسسه شهرستان ادب، در سخنانی درباره‌ قیصر امین‌پور سخن گفت:
 

 - قیصر شخصیتی شبیه به حضرت امیر (ع) که شیعه‌ او بود، داشت. او هم مانند امام خود جنبه‌های مختلفی در شخصیتش داشت. حرف زدن از این مرد دشوار است.
 

-  این روزها روزهای شعر است. تفکر قیصر را شریعتی و اقبال لاهوری با اندیشه‌ بازگشت به خود شکل داده‌اند. امروز هم درد ما همان بی‌خودی است و به آن اندیشه‌ها نیاز داریم.
 

در پایان مراسم نیز کیک تولد قیصر امین‌پور بریده شد و به یادش در حیاط فرهنگسرای انقلاب گل کاشتند.
 

58244

منبع: خبرآنلاین