هلالاحمر آخرین امید بیمارانی است که از سایر داروخانهها دست خالی برمیگردند، اما چرخه معیوب اختصاص ارز به گفته سیامک افاضلی مدیرعامل شرکت داروسازی سها،گریبان هلالاحمر را گرفته و همین مسئله باعث شده تا بسیاری از بیماران مجبور شوند با قیمتهای سرسامآور داروهایی که تا پیش از آغاز سال سخت نظام سلامت از هلالاحمر و داروخانه 13 آبان تهیه میکردند را از بازارهای آزاد تهیه نمایند.
در این میان مسئولان دولتی اما مدام در حال جابهجا کردن ارز مرجع به جای ارز مبادلهای هستند بدون اینکه هیچ یک از این اعتبارات به بازار دارو تزریق شود و درد و آلام بیماران را کاهش دهد. اما این خبردهی آب به آسیاب فرصتطلبان ریخته تا با احتکار دارو، سودهای میلیاردی به قیمت جان بیماران را کسب کنند. هاشم تبریزی دانا یک فعال حوزه واردات دارو و تجهیزات پزشکی از احتمال قریبالوقوع ورشکستگی کارخانههای تولید دارو در داخل کشور خبر میدهد. کارخانههای تولید داخلی دارو در حالی در معرض ورشکستگی قرار گرفتهاند که محمود بهمنی رئیس بانک مرکزی همچنان مدعی است که ارز مرجع دارویی برای خرید دارو وتجهیزات پزشکی تزریق میشود. محمد حسن طریقت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم که قول داده بود تا خود شاکی خصوصی عاملان گرانی دارو شود همچنان در حال تغییر زمان آغاز اجرای برنامه پزشک خانواده در تهران است. او به فاصله دو روز که گفته بود برنامه پزشک خانواده در تهران اجرا نمیشود، روز دوشنبه دوباره خبر از افتتاح این برنامه در تهران داد. این درحالی است که مرضیه وحید دستجردی وزیر پیش از او، پیشتر برنامه پزشک خانواده را در تهران کلید زده بود تا این سوال پیش بیاید که در سعادتآباد چه خبر است که هیچکس به داد مردمی که برای زندهماندن به آخر خط رسیدهاند، نمیرسد؟
مسئله اما حادتر از آن است که دارویی در داروخانه 13 آبان یا هلالاحمر پیدا نشود. هلالاحمر حتی برای واردات مواد اولیه هم به بن بست خورده است. آنطور که مدیر شرکت داروسازی سهای هلالاحمر به خبرگزاری فارس میگوید:چرخه معیوب اختصاص ارز دولتی برای واردات مواد اولیه گریبانگیر هلالاحمر هم شده است. مجبوریم نقد خرید کنیم و همین مسئله نقدینگی شرکتهای دارویی را ضعیف کرده است. این در حالی است که 60 درصد مواد اولیه دارویی نیز وارداتی است. اما مشکلات دارویی در کشور ما به این مسئله ختم نمیشود. چرا که انگار مسئولان فراموش کردهاند که دارو یک نیاز حیاتی است و باید شرایط ورود آن تسهیل شود. به گفته افاضلی در برهه اول قیمت ارز یارانهای افزایش یافت، ارتباط بانکی قطع شد و در نهایت مجبور بودیم ریال بیشتری معادل 135 درصد از قیمت کالا را نزد بانک نگه داریم، در صورتی که قبلا 10 درصد مبلغ را برای گشایش اعتبار اسنادی (LC) پرداخت میکردیم ولی الان باید پول، چندین ماه در بانک بماند تا بتوانیم ارز را بگیریم و تنها زمانی که با فروشنده خارجی تسویه حساب کردیم 35 درصد اضافی را از بانک پس میگیریم. در عین حال تورم وحشتناکی برای تهیه ملزومات اولیه تولید دارو مانند لوازم بستهبندی، مقوا، کاغذ فویل و حتی در قوطی شربتها که شاید خیلی هم به چشم نیاید پیش رو داشتیم که باعث شده، قیمتها چندین برابر شود و شوک نقدینگی به همه شرکتهای داروسازی وارد شد.
سوالهای بیپاسخ
این درحالی است که افاضلی میگوید: «دارو را تحریم نکردهاند ولی ما کشوری هستیم که وابستگی نفتی داریم پس باید دلاری باشد که بدهیم و مواد اولیه دارویی بگیریم. از طرفی بانکهای ما را تحریم کردهاند و جابهجایی پول بسیار پرهزینه است و سبب میشود که هزینه مواد اولیه دارویی گران تمام شود که در نهایت یا شرکت دارویی باید زیان بدهد یا قیمت را افزایش دهد که در هر دو حالت به ضرر بیماری است که باید دارو را مصرف کند.»
اما تلخی ماجرا به همین جا ختم نمیشود. مسئله دیگر صادرات کشور است. مسئلهای که هم محمدحسین شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم تایید میکند. شهریاری میگوید: «در داخل کشور مافیایی وجود دارد که اجازه نمیدهد تولیدکننده داخلی داروهای تولیدی را وارد بازار کند. چون واردات دارو به سود این مافیاست.» افاضلی هم گفت: در حالی که در برهه اول قیمت ارز یارانهای افزایش یافت، ارتباط بانکی قطع شد و در نهایت مجبور بودیم ریال بیشتری معادل 135 درصد از قیمت کالا را نزد بانک نگه داریم، در صورتی که قبلا 10 درصد مبلغ را برای گشایش اعتبار اسنادی (LC) پرداخت میکردیم ولی الان باید پول، چندین ماه در بانک بماند تا بتوانیم ارز را بگیریم و تنها زمانی که با فروشنده خارجی تسویه حساب کردیم 35 درصد اضافی را از بانک پس میگیریم. او میگوید: «در عین حال تورم وحشتناکی برای تهیه ملزومات اولیه تولید دارو مانند لوازم بستهبندی، مقوا، کاغذ فویل و حتی در قوطی شربتها که شاید خیلی هم به چشم نیاید پیش رو داشتیم که باعث شده، قیمتها چندین برابر شود و شوک نقدینگی به همه شرکتهای داروسازی وارد شد.»
47301