اصلی که باید منبعد در سیاست داخلی و خارجی توامان و بی وقفه ساری و جاری باشد تا بتوان بیشترین حمایت و اعتماد عمومی را کسب کرد و این عملی نخواهد شد الا اجازه شکل گیری و رشد نهادهای سیاسی مدنی ناظر بر عملکرد دولت. لذا یکی از مشخصه های سیاست و حکومت و یا مردمداری اسلامی در آینده باید رعایت این اصل و قرار دادن دولت در ساختمانهای شیشه ای باشد تا افکار و عملکردشان دائما" از سوی این نهادها نظارت و نقد و بررسی شود.
بطور مثال عمل قهرمانانه جولیان آسانژ و ادوارد اسنودن در انتشار اسناد سری آمریکا به هر دلیل و انگیزه ای که صورت گرفته باشد، احتمالا" نقطه عطفی در روابط بین المللی ، سیاست خارجی کشورها و دیپلماسی بین المللی خواهد بود که یکی از مشخصات دوران اینده حاکمیت شفافیت بیشتر در روابط بین دولتها و نیز جدا شدن دروغ، نفاق، توطئه و نا صداقتی از دیپلماسی واقعی خواهد بود. خدمتی که این دو و هر آنکسی که به دنبال شفاف سازی جریان سیاست است به جامعه جهانی و حتی دولت و ملت خود می نمایند غیر قابل وصف است. زیرا مقامات آمریکائی که با مشکلات جدی در زمینه اسناد منتشره ویکیلیکس روبرو بودند با آنچه که اسنودن منتشر کرده است هنوز موفق به اقناع افکار عمومی مردم آمریکا در این زمینه نشده اند. با بررسی اسناد منتشره مشخص میگردد که چگونه دولت آمریکا غیر مسئولانه با مهمترین مسائل حیاتی کشورها ، مسائل بین المللی و نیز حتی مسائل حقوق بشری و حوزه خصوصی افراد رفتار کرده است واین میتواند محور مناسبی برای برخورد با اشتباهات سیاست خارجی و دولت آمریکا باشد. هر پدیده ائی را می توان از زوایای مختلفی دید و ایران هم باید از زاویه منافع خود به این اسناد نگاه کند و با جدی گرفتن این اسناد برخوردی فعال و طلبکارانه از آمریکا در صحنه مجامع بین المللی داشته باشد.
معمولا" این چنین جارچیانی با پرتو افکنی بر نقاط ضعف سیاستها و عملکرد کشورها باعث آگاهی عمومی از وجود چنین مشکلاتی در سیستم حکومتی شده که هم عزم دست اندرکاران را برای اصلاح امور می طلبد و هم پاسخگوئی آنان را در قبال افکار عمومی جامعه.
ماهیت کند، غیر ملموس و غیر قابل نظارت روند مسائل سیاست خارجی بطور عام و عملکرد دور از انتظار مردم ، نهادهای مدنی و سیاسی و آنچه غیر دولتیان پنداشته میشود در ایران بطور خاص ایجاب می نماید که برای رهائی از این بند و بست حتی برای برهه ائی هم که شده قسمتهای زیر دستی سیاست خارجی در سالنهای باز شیشه ائی اجرا شود و نه در اتاقهای درب بسته. بخشهای فرا دستی که به تصمیمات سیاست خارجی مربوط میشود طبعا چون عناصری از اقداماتی محرمانه که در اینده اجرا خواهد شد شاید کمی پیچیده تر است ولی باید ساز و کاری مناسب برای نظارت بر آن روند نیز طراحی نمود.