به گزارش خبرآنلاین به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، ارتش مصر با صدور بیانیه ای با ترورییست خواندن افرادی که روز چهارشنبه در برخورد نیروهای امنیتی در قاهره و چند شهر دیگر مصر کشته شده اند اعلام وضعیت فوق العاده کرده و در قاهره و ده استان دیگر این کشور اعلام حکومت نظامی کرد.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی تاکید کرده است که ارتش مدت زمان این حکومت نظامی در قاهره و ده استان دیگر این کشور از جمله اسکندریه و سوئز را دست کم یک ماهه اعلام کرده و از همگان خواسته است تا شرایط حکومت نظامی را جدی بگیرند. مصر 27 استان دارد که در بیشترین درگیری ها از قاهره، اسکندریه و سوئز گزارش شده است.
رویترز به نقل از شاهدان عینی نوشته است که در برخی از این استان ها طرفداران محمد مرسی دست به اسلحه برده و عملا با ارتش درگیر شده اند. براساس اعلام ارتش حکومت نظامی از ساعت 7 عصر آغاز و تا ساعت 6 صبح ادامه خواهد داشت.
ناظران براین عقیده اند که ارتش مصر و نیروهای امنیتی باید خویشتنداری بیشتری از خود نشان می دادند و این توسل به خشونت و مشت آهنین آنها سبب می شود که مصر چهره ای خونین به خود گرفته و دیگر نتوان بحران را از طریق مسالمت آمیز و سیاسی حل و فصل کرد.
موضع آمریکا
درهمین حال خبرگزاری رویترز در خبری فوری که دقایقی بعد از اعلام حکومت نظامی منتشر شد گزارش داد که کاخ سفید با این اقدام ارتش مصر مخالفت کرده است. این درحالی است که اخوان المسلمین، اقدام ارتش در تیراندازی به هواداران محمد مرسی را به دستور آمریکا می داند.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد نیز از طریق سخنگوی خود اقدام نیروهای امنیتی مصر را در توسل به خشونت علیه تظاهرکنندگانی که بازگشت مجدد محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده مصر را خواستار بودند به شدت محکوم کرد. در این بیانیه آمده است :«با اینکه دبیر کل این مسئله را می داند که ساعت سیاسی را هیچگاه نمی توان عقب کشید ولی در عین حال وی بر این باور است که خشونت و تشویق به خشونت از هر طرف، پاسخ چالش ها در مصر نیست.»
کشته شدن دختر 2 رهبر اخوان
آخرین اخبار که از سوی فعالان مصری در شبکه های توئیتر و فیسبوک منتشر می شود حاکی از وخیم شدن اوضاع در مصر و به راه افتادن جوی خون در قاهره و برخی دیگر از استان ها و شهرهای این کشور است.
بعد از انتشار اخباری درباره کشته شدن دختر و داماد خیرت الشاطر از چهره های معروف اخوان المسلمین مصر، محمد بلتاجی از دیگر رهبران اخوان اعلام کرده است که دخترش در تظاهرات امروز قاهره توسط نیروهای امنیتی کشته شده است.
آمار متناقض از تلفات
اطلاعات و آمار متناقضی که درباره کشته شدگان و مجروحان درگیری های روز چهارشنبه مصر در منابع خبری منتشر شده ارزیابی تحولات را بسیار سخت کرده است. منابع دولتی و نزدیک به ارتش مصر تعداد تلفات درگیری ها را 15 کشته و نزدیک به 100 زخمی معرفی می کنند حال آنکه منابع نزدیک به اخوان المسلمین از کشته شدن نزدیک به 2000 نفر و زخمی شدن هزاران نفر سخن می گویند.
با این همه تصاویری که توسط خبرگزاری های رویترز، آسوشتیدپرس و خبرگزاری فرانسه منتشر شده نشان دهنده وخامت اوضاع و بالا بودن حجم تلفات است. این خبرگزاری ها همچنین تعداد کشته شدگان را دست کم 100 و تعداد مجروحان را تا 700 نفر اعلام کرده اند.
ترویست یا معترض؟
نکته حائز اهمیت در نوع روایت هایی است که از تحولات روز چهارشنبه به عمل آمده است. طرفداران ارتش و دولت موقت کشته شدگان و مجروحان تظاهرات را تروریست هایی می دانند که باعث سلب امنیت و آسایش مردم شده بودند. یکی از آنها در گفتگو با شبکه تلویزیونی راشا تودی آنها را اینگونه توصیف کرده است:
تروریسها به انواع تسلیحات از جمله مسلسل و توپخانه و حتی موشک مجهز بودند. این تجمع و تحصن تهدیدی برای مردم بود و دولت و همه تلاش می کردند این مشکل را از طریق مسالمت آمیز حل کنند اما تحصن کنندگان کودکان و زنان را می ربودند و از آنها در تحصن استفاده می کردند و می خواستند مظلوم نمایی کنند. در هر حال این افراد تروریست هستند و اصلا تظاهرکننده مسالمت جو نیستند. پلیس بیش از ده هزار گلوله مسلسل از آنها به دست آورده است. بنابراین این نشست و تحصنی مسالمت آمیز نبوده است. این تحصن تروریستی بود و می بایست برچیده شود.
اما طرف دیگر با رد این اتهامات و آمریکایی دانستن این سناریو ارتش را به کشتار مردم بیگناهی که صرفا جهت طرفداری از محمد مرسی رئیس جمهوری منتخبشان که توسط کودتا برکنار شده به خیابان ها آمده بودند ، متهم می کند.
واکنش اردوغان
از سوی دیگر رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه که همواره در چندهفته گذشته ناخشنودی خود از کودتای نظامی در مصر را اعلام کرده است در واکنش به تحولات روز چهارشنبه مصر گفت انفعال بین المللی راه را برای سرکوب دولت مورد حمایت نظامیان در مصر هموار کرد. وی گفت:«مشخص است که جامعه بین المللی از طریق حمایت از کودتای نظامی و سکوت در برابر کشتارهای قبلی به جای دفاع از دموکراسی و مشروعیت قانونی در مصر، دولت کنونی را برای انجام مداخله کنونی تشویق کرد.» اردوغان در بیانیه ای گفت:«جامعه بین المللی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب باید سریعا برای متوقف کردن این کشتار اقدام کنند.»
4949