یکی از دردناک ترین اخباری که می شنویم بدون شک مربوط به تجاوز به عنف است. موضوعی که در هر کجای این کره خاکی و توسط هر کسی در هر مقامی انجام شود، مورد نکوهش قرار می گیرد.

همه کسانی که با مطبوعات و رسانه‌ها سرو کار دارند اخبارهای مبنی بر تجاوز به عنف را شنیده‌اند. آخرین مطلبی که مطالعه کردم در روزنامه جام‌جم مورخ دوم شهریور 92 بود با این عنوان: «اعتراف داماد به قتل هولناک خواهر زن». «تجاوز به عنف» موضوعی است که در تمامی ادوار در کشورهای مختلف وجود داشته و خواهد داشت. منظور از تجاوز به عنف این است که یک یا چند نفر بر خلاف میل فرد دیگری با او عمل جنسی انجام دهند. گاهی اوقات این تجاوز به‌صورت فردی است و گاهی اوقات هم به‌صورت گروهی.

با توجه به حساسیت‌های جامعه در این زمینه، آمار‌ها و اخبار اعلام شده شامل همه موارد وقوع این جرم نیست چرا که بسیاری از خانواده‌ها و افراد برای حفظ آبروی خود در این زمینه اقدامی نمی‌کنند و سکوت را بر پیگیری‌های قضایی ترجیح می‌دهند. شاید همین عامل هم موجب می‌شود که متجاوزین با خیال راحت‌تر اقدام به تجاوز جنسی به دیگران کنند. وقتی هم که شاهد مقاومت افراد هستند پس از آزار و اذیت ممکن است اقدام به قتل نیز کنند.

در گزارش اشاره شده نیز بعد از مقاومت خواهر زن، داماد اقدام به قتل او می‌کند. بدون شک بسیاری از این افراد دارای اختلال شخصیتی و رفتاری هستند و شاید هم خود در دوران کودکی مورد تجاوز قرار گرفته باشند. از جمله نمونه‌های آن می‌توان به «بیجه» و «خفاش شب» اشاره کرد.

نارضایتی از روابط زناشویی نیز می‌تواند علت دیگری برای بروز و وقوع این نوع جرم باشد. همچنین بالا رفتن سن ازدواج و نیاز به ارضای غریزه جنسی نیز می‌تواند در وقوع این جرم تاثیرگذار باشد. ضمن اینکه نباید از محیط‌های بی‌دفاع شهری نیز به آسانی گذشت. وقوع این جرم دارای پیامدها و عوارض متعددی روی فرد، خانواده و جامعه دارد.

ترس وکابوس‌های وحشتناک، اضطراب، اقدام به خودکشی، کاهش کارایی افراد در انجام وظایف محوله، انزوا و گوشه‌گیری، افزایش بی‌اعتمادی، انتقام‌گیری از افراد و ... از جمله این پیامد‌ها هستند. ارتباطات خانوادگی این افراد نیز تحت تاثیر تجاوز به عنف دچار مشکل می‌شود و ثبات خانوادگی را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد.

گاهی اوقات فشارهای اجتماعی و روانی ناشی از وقوع این جرم در خصوص یکی از افراد خانواده موجب می‌شود تا محیط‌های زندگی و کار خود را تغییر دهند. جامعه نیز تحت‌تاثیر این جرم قرار می‌گیرد. شناسایی این افراد و بررسی پرونده‌های آنان در دادگاه‌ها و طی مراحل قضایی هزینه‌های زیادی را بر دولت‌ها تحمیل خواهد کرد. همچنین افکار عمومی جامعه در صورت وقوع چنین جرمی جریحه‌دار می‌شود و بی‌اعتمادی در جامعه افزایش می‌یابد.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران

منبع: روزنامه آرمان دوشنبه 4/6/92ش

www.mousavichalak.ir