آسمان نوشت:

از اولین تحقیق و تفحص از سازمان تأمین اجتماعی خبر‌های زیادی در رسانه‌ها منتشر شد، خبر‌هایی مثل اختلاس هزار میلیارد تومانی و پاداش 400 سکه‌ای به مدیران شستا که بازار رسانه‌ها را داغ کرد. رحمت‌الله حافظی چند ماه پس از شروع تحقیق و تفحص مدیر‌عامل سازمان تأمین اجتماعی شد. او می‌گوید که در پس این اخبار حکایت‌های زیادی وجود داشت که نام‌شان را حکایت‌های پشت پرده گذاشته است. گفت‌وگو با حافظی در این باره را بخوانید.

شستا به یکی از معضلات و مشکلات مدیران‌عامل تأمین اجتماعی تبدیل شده و به نظر می‌رسد که مدیر‌عامل سازمان تأمین اجتماعی هرگز نتوانسته بر این بخش از زیر‌مجموعه‌اش مدیریت کند، چرا مدیر‌عامل شستا به خواسته‌های مدیر‌عامل سازمان گردن نمی‌نهد و دهن کجی می‌کند؟
این عادت سنواتی بوده که سال‌های سال مدیریت مجموعه شستا به این روند عادت کرده بود و یک رفتار شکل گرفته بود. سازمان تأمین اجتماعی هم هیچ توقعی نداشته یا اینکه اصلاً نمی‌توانسته تعاملی داشته باشد و من برداشت واقعی‌ام این است که مدیر سازمان تأمین اجتماعی اصلاً اشرافی به شستا نداشته است.

مگر مدیر‌عامل شستا را مدیر‌عامل سازمان تأمین اجتماعی انتخاب نمی‌کند؟
قانونا باید اینطور باشد ولی عملاً این اتفاق نیفتاده است. نه تنها در سطح سازمان تأمین اجتماعی این اشراف وجود نداشته که مدیر‌عامل شستا از سوی مدیر‌عامل تأمین اجتماعی تعیین شود بلکه حتی وزیر هم اجازه داخل و تصرف در این مورد را نداشته و از سطوح بالاتر تعیین مدیر‌عامل شستا صورت می‌گرفته، وقتی کسی از سطوح بالاتر برای انجام کاری تعیین شود به هیچ‌وجه پاسخگوی سیستم مدیریت تأمین اجتماعی نیست و خود را ملزم به برقراری تعامل یا ایجاد رابطه با سازمان تأمین اجتماعی نمی‌داند. این رویه نهادینه شده و به همین دلیل هم مشکلات در این زمینه نهادینه شده بود. این ماجرا تا سال 89 ادامه داشت تا اینکه ما از هیأت‌مدیره تأمین اجتماعی مصوبه‌ای گرفتیم و به مدیر‌عامل شستا تحکم شد که باید پاسخگو باشد و حتی تا مرحله تعویض مدیر‌عامل و فشار وارد آوردن به وزیر در این باره هم پیش رفتیم و اعلام کردیم که اگر مدیر‌عامل شستا همراهی لازم را با تأمین اجتماعی نداشته باشد هیأت‌مدیره از ظرفیت و حقوق قانونی خودش استفاده و نسبت به جابه‌جایی مدیر‌عامل شستا اقدام خواهد کرد. با این فشار‌ها و ترفند‌ها بود که ما توانستیم سال 89 و 90 بخشی از سود شستا را برای مصارف سازمان در اختیار بگیریم. در واقع با این فشار‌ها مدیر‌عامل شستا تا حدی همراه شد و ما توانستیم بخشی از کار‌ها را انجام دهیم.

در زمان مدیریت شما یک تحقیق و تفحص پر‌از حاشیه از تأمین اجتماعی انجام شد، که خبر‌های زیادی هم در این زمینه در رسانه‌ها منتشر شد، برای این حاشیه‌ها چه توضیحی دارید؟
یکی، دو تا از سایت‌ها به اشتباه خبری منتشر کردند که در زمان حافظی نخستین تحقیق و تفحص از سازمان تأمین اجتماعی کلید خورده، در حالی که اینطور نبود. اردیبهشت سال 89 تحقیق و تفحص در مجلس تصویب شد در حالی که من در مرداد 89 یعنی تقریباً سه ماه بعد کارم را در سازمان تأمین اجتماعی شروع کردم. من همان وقت هم اعلام کردم که به همان‌روشی که در وزارت بهداشت برخورد کرده بودم با این تحقیق و تفحص هم برخورد خواهم کرد بنابراین به مدیرانم در تأمین اجتماعی گفتم که به گونه‌ای فعالیت داشته باشند و وظایف‌شان را انجام دهند که برای هرگونه بررسی، بازرسی و نظارت هیچ دلهره و نگرانی نداشته باشند.

تحقیق و تفحص قبلی از کجا شروع شد؟
نقطه آغاز اولین تحقیق و تفحص به واسطه تعارضی بود که دولت در مورد مدیر‌عامل وقت سازمان که آقای ذبیحی بود شکل گرفت. ماجرا این بود که نهاد ریاست جمهوری با یک مصوبه، سازمان تأمین اجتماعی را از وزارت رفاه و تأمین اجتماعی وقت منفک کرده و ذیل نهاد ریاست جمهوری قرار داد که اگر درست خاطرم باشد این اتفاق در سال 89 مجلس یک مصوبه تصویب کرد که سازمان به وزارت رفاه برگردد اما دولت زیر بار نرفت و تحقیق و تفحص از تأمین اجتماعی کلید خورد.

شما در برنامه‌ای در تلویزیون به این نکته اشاره کردید که برخی نمایندگان گروه تحقیق و تفحص درخواست‌های غیرمعمولی از شما داشتند. این درخواست‌ها چه بود؟
توسط یکی، دو نفر از اعضای کمیته تحقیق و تفحص زمزمه‌هایی در رسانه‌ها دال بر عدم همکاری من (به عنوان مدیر‌عامل) منتشر و حتی گفته شد که حافظی را به دادسر احضار می‌کنیم و از این قبیل حرف‌ها. حکایت‌هایی پشت پرده این حرف‌ها بود که خواسته‌هایی خارج از چارچوب بود که در مورد آن خواسته‌ها مقاومت می‌شد و نهایتاً هم مجبور شدم این خواسته‌های غیر‌قانونی را به هیأت رئیسه مجلس منتقل کنم و با حمایت هیأت رئیسه مجلس روبه‌رو شدم و حتی آقای باهنر همان وقت اعلام کردند که سازمان تأمین اجتماعی همکاری لازم را داشته و خواسته غیر‌قانونی با دو عضو کمیته تحقیق و تفحص مقابله کند.

یکی از اعضای هیأت تحقیق و تفحص اعلام کرده بود که تخلف‌های هزار میلیارد تومانی از سوی اعضای این هیأت کشف شده، ماجرا این تخلف‌ها چه بود؟
البته در شستا مواردی مثل همین هزار میلیارد و 400 سکه طلایی که گفت شد خیلی پررنگ بود اما زمان این وقایع مربوط به سنوات گذشته شستا بود و مواردی بود که هیأت مدیره شستا هم آنها را شناسایی و به مراجع قضایی ارجاع داده بود که اسناد این تخلف‌ها از سوی شستا در اختیار هیأت تحقیق و تفحص گذاشته شد که اخباری هم در این باره منتشر شد، اما این تخلف‌ها از پیش شناسایی و آشکار شده بود و به کشف هیأت تحقیق و تفحص مربوط نمی‌شد.

شما معتقدید تحقیق و تفحص‌هایی که از سازمان تأمین اجتماعی انجام می‌شود، دلایل سیاسی دارد؟
تحقیق و تفحص دوم هم زمانی کلید خورد که مقابله مجلس و دولت بود و اصرار دولت بر ادامه حضور آقای مرتضوی با مخالفت مجلس روبه‌رو شد. البته حسب اطلاعات غیر‌رسمی که من داشته‌ام تخلفاتی در انتصابات در شستا و سایر حوزه‌های تأمین اجتماعی وجود داشت که خارج از چارچوب‌های مصوب هیأت‌مدیره و ضوابط حاکم ر سازمان صورت گرفته شده بود. که به دنبال آن هم بحث تحقیق و تفحص کلید خورد که حالا باید ببینیم نتجه این تحقیق و تفحص چه خواهد شد. فکر می‌کنم هیأت تحقیق و تفحص دوم با دست پر از سازمان خارج شود و مراحل و مشکلاتی را به مجلس منتقل کند که قابلیت رسیدگی داشته باشد.

47301

 

 

منبع: آسمان