فارس نوشت:

رئیس جمهوری آمریکا مجددا تاکید کرد که اگر ایران طی ۶ ماه به تعهداتی که مورد توافق قرار می‌گیرد عمل نکند فشارها دوباره افزایش خواهد یافت.

  به گزارش رویترز، باراک اوباما در مصاحبه با شبکه ان بی سی گفت: جامعه بین‌المللی می‌تواند اندکی از تحریمها علیه ایران را در مراحل اولیه مذاکرات و توافق درباره برنامه هسته‌ای تسهیل کند. امکان توافق مرحله به مرحله وجود دارد که در فاز اول آن هرگونه پیشرفت در برنامه هسته ای ایران متوقف می‌شود.

وی تاکید کرد که تحریمها باید افزایش یابد اگر ایران در عمل به تعهداتش قصور کند.

اوباما در ادامه افزود: مذاکراتی که در ژنو بین گروه 1+5 و ایران آغاز شده برای کاهش تحریم ها نیست. ما مقابل تعهدات عملی که ایران درباره برنامه هسته ای خود انجام خواهد داد تحریم‌ها را به طور جزئی کاهش خواهیم داد اما ساختار یا شکل تحریم ها همچنان باقی می‌ماند و در صورتی که طی 6 ماه روشن شود که آنها به تعهدات خود پایبند نباشند فشارها را مجددا از سر می‌گیریم.

رئیس جمهوری آمریکا مجددا تاکید کرد، هیچ گزینه‌ای از جمله گزینه نظامی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای از روی میز برداشته نخواهد شد.

درهمین حال روزنامه دیلی‌تلگراف برخی جزئیات طرح پیشنهادی آمریکا برای توافق هسته‌ای با ایران را منتشر کرده مبنی بر اینکه آمریکا در دیدار اخیر ایران و گروه 1+5 طرحی را برای توافق کوتاه‌مدت با ایران ارائه کرده که اجازه غنی‌سازی محدود را به این کشور می‌دهد.

بر این اساس، برنامه هسته‌ای ایران به مدت 6 ماه «فریز» می‌شود (روند توسعه آن متوقف می‌شود) تا فضای تنفس کافی جهت دستیابی به توافقی جامع ایجاد شود.

«جان کری» وزیر خارجه آمریکا قرار است امروز در سفری از پیش اعلام نشده، برای پیگیری روند مذاکرات هسته‌ای، به ژنو سوئیس برود. همین موضوع امیدواری زیادی در مورد توافق احتمالی با ایران ایجاد کرده است.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا می‌گوید کری با هدف کاهش اختلافات و به دعوت «کاترین اشتون» مسئول دستگاه سیاست خارجی و مذاکره‌کننده ارشد 1+5 به ژنو می‌رود.

به گفته وی «قدم اول» توافق بر این اساس خواهد بود:

  • ایران غنی‌سازی 20درصد را متوقف می‌کند. همچنین ذخایر اورانیوم 20درصد ایران به «اکسید بی‌اثر» تبدیل می‌شود.
  • ایران به غنی‌سازی 3.5درصد ادامه می‌دهد، اما تعداد سانتریفیوژهای فعال در این زمینه را محدود می‌کند. با این حال، نیازی به برداشتن یا اسقاط هیچ‌یک از سانتریفیوژها نیست.
  • ایران موافقت می‌کند که در این دوره 6 ماهه، نیروگاه آب سنگین اراک را بهره‌برداری نکند. با این حال، می‌تواند همچنان به کار روی تاسیسات آن ادامه دهد.
  • ایران می‌پذیرد که از سانتریفیوژهای نوع «آی‌آر 2» که می‌تواند غنی‌سازی را با سرعتی 3 تا 5 برابر نمونه‌های دیگر انجام دهد، استفاده نکند.

در مقابل، آمریکا تحریم‌های اقتصادی را از طریق آزادسازی برخی سرمایه‌های بلوکه‌شده ایران، کاهش می‌دهد. علاوه بر این، برخی محدودیت‌های صنایع پتروشیمی، موتوری و فلزات گرانبهای ایران، کاهش می‌یابد.

/2929

 

منبع: فارس