عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران با 1+5 گفت: توافقی‌ که‌ در آن غنی‌سازی از ابتدا تا انتها وجود نداشته باشد مورد پذیرش‌ نیست.

سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز (پنجشنبه) در نشستی خبری در جمع خبرنگاران ایرانی با تشریح مذاکرات روز گذشته اظهار داشت: یک ناهار کاری بین آقای ظریف و خانم اشتون برگزار و در خصوص نحوه مذاکرات و شروع و ادامه کار بحث و تصمیم گیری شد.

عراقچی مانع عمده ای که برای پیشرفت مذاکرات وجود دارد را فقدان اعتماد نزد هیئت ایرانی در خصوص چگونگی ادامه مذاکرات برشمرد و افزود: به خاطر مسائلی که در دوره قبلی مذاکرات در ژنو پیش آمد و اختلاف دیدگاه هایی که در طرف مقابل بود که باعث شد مذاکرات به خوبی پیشرفت نکند و مقدار زیادی اعتماد هیئت ایرانی نسبت به نحوه مذاکرات و پایبندی طرف مقابل به توافقاتی که صورت می گیرد و یکسانی مواضع در بین آنها، سلب شد.

عضو تیم مذاکره کننده هسته ای تصریح کرد: تا وقتی اعتماد مجدد بازسازی نشود قادر به ادامه مذاکرات سازنده نخواهیم بود.

عراقچی با بیان اینکه دیروز این نکته با خانم اشتون مطرح شد، عنوان کرد: در نشست امروز با اشتون جمع بندی می شود که آیا آماده ایم وارد مذاکرات محتوایی جدی شویم.

اهم اظهارات عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای را به نقل ازفارس و تسنیم بخوانید؛

*هنوز وارد فاز جدی مذاکراتی در خصوص متن نشده ایم. تا وقتی برای ما اطمینان حاصل نشود که روش های مذاکراتی سالم و مبتنی به نتیجه است، وارد نگارش متن نمی شویم.

*غنی سازی یکی از مهمترین حساسترین و سخت ترین قسمت های مذاکره است.  اینکه توسط طرف مقابل مورد پذیرش قرار گیرد. هیچ توافقی که از ابتدا تا انتهای آن غنی سازی ایران وجود نداشته باشد، مورد پذیرش ما نخواهد بود.

* از امروز اشتون به نمایندگی از همه هیئت ها با ظریف وارد گفت وگو می شود و شش کشور در مذاکره حضور ندارند. اگر در جمع بندی که اشتون به ما ارائه می دهد این اطمینان برای ما حاصل شود که مذاکرات به نتیجه منجر شود وارد مذاکره خواهیم شد.

*گام اول و آخر مدت دار است. هر اقدامات اعتمادسازی که برای گام اول و آخر بپذیریم دوره زمانی خواهد داشت. برای گام اول زمان کوتاه خواهد بود. امیدواریم در این دو روز به جمع بندی برسیم که آیا مذاکره اینجا تمام شود یا در فاصله دیگری مجدد به جمع بندی برسیم.

*حضور وزرا  لزوما اعتمادساز نیست، معاونان وزرا نمایندگان کشورهایشان هستند. ملاقات های دیشب امیدوار کننده بود.

* اگر شرمن یا هر کس دیگری مدعی است تحریم های کمی برداشته شده مطمئن باشند اقدامات کمی از سوی ما انجام خواهد شد. حریم های نفتی و بانکی بخشی از مذاکرات و اقدامات طرف مقابل در گام اول خواهد بود.

* مذاکرات ادامه می یابد. پیشرفت های خوبی در جلسات قبلی شده است. به نسبت سه دور مذاکرات قبلی پیشرفت های خوبی کرده ایم. نسبت به چارچوب مذاکرات توافق کردیم. این گونه نیست که در وضعیت بن بست باشیم ولی آنچه در دور قبلی مذاکرات ژنو رخ داد باعث شد تردیدهایی نسبت به نیات طرف مقابل ایجاد شود. امیدواریم در جلسه صبح اعتماد احیا شود.

* جلسه شب گذشته با سه کشور اروپایی مفید بود. سه کشور تأکید کردند از اراده لازم برای پیشبرد توافقات برخوردارند. بار قبل سوء تفاهماتی بود که مفید نیست وارد آن شویم و توضیح دهیم. هر سه کشور اروپایی به ما اطمینان دادند که با موضع واحد آمده اند.

*اطمینان دارم ساختار برنامه هسته ای ما به طور کامل حفظ خواهد شد و هیچ اقدامی که کوچکترین خدشه ای به ساختار برنامه هسته ای ما وارد کند، صورت نخواهد گرفت.

*به خاطر مسائلی که در دور قبل پیش آمد، این بار ترجیح می دهیم که هیچ مذاکره ای شروع نشود پیش از آنکه ابهامات قبلی برطرف شود و به راه حل واحدی درباره اختلافات قبلی برسیم. همیشه باید امیدوار بود و این شانس وجود دارد ولی کار سختی است. به هر حال اختلافات عمده ای که در مورد متن قبلی وجود دارد باید حل شود. اگر به این جمع بندی برسیم احتمال توافق در این مرحله وجود دارد. اگر هم به نتیجه نرسیم مذاکرات در مراحل بعدی ادامه خواهد یافت.

*{درباره حضور وزاری خارجه شش کشور} اگر ما به توافق نزدیک شویم و اگر آنها به این جمع بندی برسند که توافق نزدیک است خواهند آمد. وی تاکید کرد در دور قبل نیز ما از آنها دعوت نکرده بودیم و آنها با خواست خود آمدند.

*{در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات نتانیاهو درباره فعالیت های هسته ای ایران} هیچ اهمیتی برای این سخنان قائل نیستیم.

* احساس نمی‌کنیم که مذاکرات بخواهد تمام شود و از این بابت احساس تهدید نمی‌کنیم. آنچه در دور قبلی اتفاق افتاد این بود که تردیدهایی نسبت به نیات طرف مقابل بوجود آمد که تا آنها را رفع نکنیم وارد مذاکره جدی نمی‌شویم و امیدواریم بتوانیم در این مذاکرات اعتماد را بازسازی کنیم و وارد یک مذاکرات محتوایی شویم.

/29220

منبع: فارس