در مورد دلالی و تجارت کلیه مسائل مختلفی وجود دارد،برخی دلالها و واسطه گران هستند که به خاطر بیکاری به قاچاق کلیه روی آوردند و در این میان برخی هم به خاطر مسائل اقتصادی ومشکلات معیشتی حاضر به فروش کلیه خود هستند.بیماران هم که نیاز به کلیه دارند باید هرطور که شده آن را تهیه کنند.اما موضوعی که اینجا دردناک است،این است که برخی به خاطر مسائل اقتصادی و فقر مالی حاضر به فروش کلیه خود هستند.در این زمینه به نظر من دولت باید برنامه ریزی کند و با اقدامات استراتژیک مشکلات اقتصادی را حل کند تا کسی به خاطر معیشت، سلامت خود را به خطر نیندازد. بهطور حتم سازمانهای حمایتی باید اینگونه افراد را شناسایی و حمایت مالی کنند تا این افراد برای حل مشکلات معیشتی شان اقدام به فروش اعضای بدن خود مثل کلیه نکنند.
البته انجمن حمایت از بیماران کلیوی هم باید اطلاع رسانی کند تا کسانی که نیاز به کلیه دارند از کانال قانونی آن را تهیه کنند. متأسفانه موضوع خرید و فروش اعضا در کشور بهویژه کلانشهرها بسیار رونق گرفته که این موضوع موجب افزایش فعالیت دلالان در این حوزه شده است. بسیاری از کسانی که اقدام به فروش کلیه می کنند از خطرات این کار هیچ اطلاعی ندارد اگر یک کلیه برای بدن انسان کافی بود مطمئن باشید که خداوند هرگز دو کلیه در بدن انسان قرار نمی داد . بنابر این من فکر می کنم اگر مردم بدانند داشتن یک کلیه چه ریسکی را در پی دارد هرگز دست به فروش کلیه نمیزنند. چرا که اگر دچار مشکل شوند با ده برابر پولی هم که از فروش کلیه به دست اورده اند نمیتوانند سلامتی خود را باز گردانند .
به طور کلی فروش و قاچاق کلیه یک فرایند پیچیده است که باید وزارت بهداشت و دولت اقدام کنند و نیازی به قانون گذاری ندارد.به نظر من نظارت وزارت بهداشت، درمان وآموزشپزشکی بر خرید وفروش اعضا بدن ضعیف است و عملکرد ضعیف این وزارتخانه موجب جولان دلالان در این حوزه و افزایش فشار بر بیماران برای خرید اعضای بدن با قیمتهای بسیار بالا شده است.این وزارتخانه باید با برنامهریزی نظارت خود را بر چگونگی انتقال و خرید و فروش اعضا بدن به ویژه کلیه افزایش دهد، چون هماکنون بیماران اگر خواستار دریافت کلیه باشند، باید چند ماه در صف طولانی قرار گیرند، که این موضوع بیماران را وادار میکند تا از راههای دیگر و بازار سیاه مشکلات خود را حل کنند.
به طور حتم تشویق و گرامیداشت خانواده افراد اهدا کننده عضو از سوی دولت بهترین راه برای ترویج این کار است.اهدای عضو و کلیه یک کار خداپسندانه است و فردی که آن را اهدا می کند ایثار انجام می دهد،اما عده ای با قاچاق آن و سواستفاده از نیاز دیگران آن را تبدیل به یک کار ناپسند کرده اند. متاسفانه بازار سیاه خرید و فروش کلیه به دلیل نبود نظارت قانونی هر روز داغتر شده و همین امر زمینه گران شدن خرید و فروش کلیه و متفاوت بودن قیمت خرید و فروش آن را رقم زده است. بسیاری از خرید و فروش هایی که در بازار سیاه انجام می شود به دلیل اینکه سلامت فرد مشخص نیست می تواند خطرناک باشد و فرد گیرنده را هم دچار بیماری جدیدی بکند .
به نظر من بهترین راهکار برای حل مشکل تشویق اهدای عضو از کسانی است که دچار مرگ مغزی شده اند.چون پایین بودن آمار پیوند کلیه از جسد، باعث شده اهدای کلیه تبدیل به جولانگاه خرید و فروش شود، به طوری که برخی جوانان به دلیل بیکاری و عدهای به خاطر بدهی وارد این بازار غیر رسمی شده و متقاضی فروش این عضو حساس بدن خود هستند.در بسیاری از کشورها اهدای عضو از انسان زنده را کار درستی نمی دانند و برای همین زمینه های اهدای عضو از مرگ مغزی را هموار کرده اند.در کشور ما هم اگر وزارت بهداشت بر روی این موضوع سرمایه گراری کند بهتر می تواند با تجارت و دلالی کلیه مقابله کند.
محمد حسین قربانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان
4545