روز گذشته مجلس شورای اسلامی کارت زردی به آقای رضا فرجیدانا، وزیر علوم داد که در بطن خود دارای دو نکته مهم است: نکته اول اینکه ما با دو حق روبهرو هستیم و نکته دوم اینکه با تقابل دو دیدگاه سیاسی مواجهیم. در رابطه با نکته اول باید گفت که انتصابات در وزارت علوم حق وزیر است همانطور که همه وزرا در همه دولتهای گذشته از این حق خود استفاده کردهاند و حق دارند روسای دانشگاهها را بر اساس پسند مدیریتی و تفکر سیاسی خود انتخاب کنند.
حتی در دولت دهم نیز که ادامهدهنده راه دولت نهم بود ما شاهد تغییرات وسیعی در سطح روسای دانشگاهها بودیم و آقای دانشجو بخش زیادی از مدیران دانشگاهها در زمان آقای زاهدی را تغییر داد. در طرف دیگر با حق نمایندگان مجلس برای نظارت در دستگاهها مواجه هستیم که قانون اساسی این حق را به رسمیت شناخته است. از طرف دیگر در مقطع کنونی ما شاهد تقابل دو نگاه و دیدگاه سیاسی هستیم: گروهی که در وزارت علوم هستند و گروهی که در مجلس فعالیت میکنند. تفکرات سیاسی و نوع نگاه مسوولان وزارت علوم به دانشگاه، در تقابل آشکار با گروه حاکم در کمیسیون آموزش و تحقیقات است و همین منشا بروز اختلافات شده است. اما راه برونرفت از این چالش، کوتاهآمدن مجلس از برخی مواضع خود و بهرسمیتشناختن حق وزیر در انتصابات از سویی و توجه منطقی وزارت علوم به پارهای از حساسیتهای اعضای این کمیسیون، از سوی دیگر است. اگر دولت و مجلس در زمین وزارت علوم به تعاملی سازنده نرسند، دانشگاهها آسیبهای زیادی خواهند دید. در حال حاضر؛ به گواه معاون اداری و مالی وزارت علوم، بودجه دانشگاه دارای مشکلات متعددی است و در صورت تداوم چالش موجود دولت و تبدیل آن به یک تقابل سیاسی، همه پروندههای آموزشی در این کمیسیون خاکخورده و مشکلات دانشگاهها تحتالشعاع این درگیری سیاسی قرار میگیرد. بنابراین، باید مجلس حق «انتخاب» وزیر را بهرسمیت بشناسد و همزمان وزارت علوم سعی کند انتصابهایی را صورت دهد که از نظر سیاسی حساسیت کمتری برانگیزند.
در همین رابطه تجربه وزارت بهداشت نشان میدهد که اگر تعامل میان دولت و مجلس سازنده باشد و نگاه مجلسیها به فعالیتهای دولت به دور از تفکرات سیاسی صورت بگیرد، مسوولان دولتی میتوانند با کمترین چالشی سیاستهای خود را اعمال کنند. بهطوری که در حال حاضر دامنه تغییرات در وزارت بهداشت بسیار گستردهتر از دانشگاههای تحت مدیریت وزارت علوم است و به نظر میرسد تعامل مجلس با وزارت بهداشت و انتخابهایی که آقایهاشمی در وزارت بهداشت انجام دادهاند و به دور از حساسیت سیاسی بوده باعث شده است که مجلس و دولت در زمین وزارت بهداشت دچار چالش سیاسی نشود. به نظر من دولت باید از تجربه وزارت بهداشت و کمیسیون بهداشت مجلس استفاده کند و همراه با مجلس بهدنبال تعامل سازنده باشد.
301301