رئیس انستیتوی تغذیه و صنایع غذایی ایران اعلام کرده که در تولید شیرهای پرچرب روغن پالم استفاده می شود، این درحالی است که مشاور صنایع لبنی کشور می گوید: این موضوع صحت ندارد و اگر هم عده ای استفاده می کنند نباید آن را تعمیم داد.

زهرا تالانی: طبق اعلام وزارت بهداشت سرانه کنونی مصرف شیر در ایران حدود 70 کیلوگرم است. این درحالی است که سرانه کشورهای توسعه یافته 350 تا 500 کیلوگرم است. با اینحال هر چند وقت یکبار هم درباره شیر تولیدی در کشور اظهارنظرهایی می شود که موجب نگرانی مردم می شود و البته تولید کنندگان را هم با مشکل مواجه می کند.

در همین زمینه با حسین چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی و صنایع شیر ایران گفت وگویی را انجام دادیم که می خوانید:


رییس انستیتوی تغذیه و صنایع غذایی ایران اعلام کرده که تولید کنندگان لبنیات برای پرچرب نشان دادن شیر، روغن پالم اضافه می کنند. آیا این موضوع صحت دارد؟
این موضوع از دو جنبه قابل بررسی است اول که ایشان عمومیت دادند که تمام شیرهای پرچرب این مشکل را دارند در حالیکه اصلا چنین نیست. همچنین کمیته ملی استاندارد، برای برخی محصولات لبنی استفاده از روغن گیاهی با مشخصات معین را مجاز اعلام کرده که از طریق مندرجات روی بسته بندی به مصرف کنندگان اطلاع رسانی می شود و این روغن کاملا مجاز است. از سوی دیگر باید توجه داشت که حجم استفاده از روغن گیاهی اصلا بالا نیست و کمتر از 5 درصد تولید کشور است که تحت نظارت و مجاز است. دراین میان ممکن است برخی بدون مجوز یا اطلاع رسانی به این کار اقدام کنند که قابل پیگیری است، اما نباید این موضوع را عمومیت داد و نظارتها را باید قوی کرد.


چه محصولات لبنی حق استفاده از روغن گیاهی را دارند؟
بعضی از انواع پنیر و اخیرا شیرخشک طبق مجوز کمیته ملی استاندارد می‌توانند دارای چربی گیاهی باشند و برای آنها استانداردهایی هم تدوین و ابلاغ شده است.


چرا حق استفاده از روغن گیاهی داده شده است؟

به دو دلیل، اول بدلیل اینکه روغن گیاهی دارای کلسترول کمتری است. دلیل دوم اقتصادی است و بخاطر حفظ قدرت خرید مردم این کار انجام شده است. مردم مطمن باشند که در این تصمیم سلامت مردم مورد توجه بوده است،این تنها مختص کشور ما نیست و در دنیا هم استفاده از این روغن مرسوم است .


بارها اعلام شده که سرانه مصرف شیر در ایران پایین است و برای مصرف شیر باید فرهنگ سازی کرد. اما هر چند وقت یکبار برخی مسئولان اظهار نظرهایی می کنند که مردم نگاهشان به مصرف شیر تغییر می کند. مثلا چند وقت پیش اعلام کردند که برای ماندگاری شیر وایتکس اضافه می کنند و الان هم روغن پالم را مطرح می کنند. به نظر شما با این اظهارنظرهای غیر تخصصی چگونه باید برخورد کرد؟
متاسفانه چنین است و هر چند وقت یکبار اظهار نظرهایی می شود که اصلا واقعیت ندارد ویا موارد اندکی را شامل می شود ونباید با تعمیم آن ذهن جامعه را مشوش کرد و ما تا آثارآن را اصلاح کنیم مدتها طول می کشد.الان مطابق اعلام وزارت بهداشت،سرانه مصرف شیر در کشور ما 69 کیلوگرم است در حالیکه باید به 300 کیلو گرم در سال برسد.مسوولان و دستگاه های نظارتی باید در اظهارنظرهای خود به مردم اطمینان دهند که اکثریت مطلق شیر تولیدی مشکلی ندارد و اگر هم تقلبی وجود دارد آن را تعمیم ندهند ،چون در تمام صنوف تقلب وجود دارد. درواقع همانطور که اشاره کردید باید فرهنگ سازی کرد کرد نه اینکه ذهنیت غلط ایجاد کرد.


برای کاهش این تقلبها چه باید کرد؟

به جای اظهار نظرهای نادرست باید برخورد قانونی را تشدید کرد و به مردم اطمینان داد که شیر تولیدی هیچ مشکلی ندارد و سالم است تا به مصرف آن ترغیب شوند. شیر یک محصول بدون جایگزین است و وقتی سرانه مصرف یک چهارم میزان اعلام شده متخصصان تغذیه است نباید هر چند وقت یکبار مشکل ایجاد کرد.باید نظارت قوی باشد تا کیفیت هم افزایش پیدا کند.


نقش وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی را در این نظارتها چگونه ارزیابی می کنید؟

این دو دستگاه به علاوه استاندارد نقشی حیاتی در استانداردسازی، کنترل ونظارت دارند. این دستگاهها وظایف نظارتی خود را با تمام قدرت انجام می دهند و اظهار نظرهای اینچنینی در واقع زیر سوال بردن زحمات آنهاست. این مجموعه های بزرگ سالانه رقم های بزرگی را برای اطمینان دادن به جامعه هزینه می کنند ویک جمله غیر مسیولانه همه این زحمات را به هدر می دهد. به نظر می رسد این دستگاهها در مواردی که به عموم مردم مربوط می شود باید از اظهار نظرهای پراکنده و غلوآمیز شخصی جلوگیری کنند. مردم وتولید کنندگان در چنین شرایطی بسیار آسیب می بینند.

47232

منبع: خبرآنلاین