محمود حاجزمان: در سال 2012 / 1391، محققان دانشگاه فلوریدا از رکوردشکنی در زمینه سلولهای خورشیدی خبر دادند. آنها موفق شده بودند نمونه اولیهای از یک سلول خورشیدی بسازند که بازدهی آن به 8.6 درصد میرسید. برای این کار، آنها پوششی از جنس گرافن و تریفلوئورومتانسولفیت آمید (TFSA) را روی ساختار ویفرمانند سیلیسی سلول قرار دادند. اکنون گروه دیگری مدعی شده با استفاده از سلول خورشیدی گرافنی که ساختار سیلیسی آن به درون یکدیگر کانال زده شده، موفق به ثبت رکورد بازدهی جدیدی شده است: 15.6 درصد.
نمونه اولیه این ابزار فوتوولتائیک که توسط محققان گروه پژوهشیPhotovoltaic Group دانشگاه جیمز اول اسپانیا و گروه Optoelectronic Devices (DFO) دانشگاه آکسفورد ساخته شده؛ از ترکیب اکسید تیتانیوم و گرافن به عنوان جمع کننده (کلکتور) بار، و پروسکایت به عنوان جاذب نور استفاده میکند.
علاوه بر بازدهی فوقالعاده سلول خورشیدی، گروه تحقیقاتی اعلام کرده است این ابزار را میتوان در دمای پایین تولید کرد. با استفاده از نوعی تکنیک لایهنشانی محلولی، این امکان فراهم میشود تا لایههای مختلف سلول در دمای نسبتا پایین 150 درجه سانتیگراد (در مقیاس آزمایشگاهی) روی یکدیگر قرار داد. این موضوع نه تنها به معنای کاهش هزینههای تولید سلول خورشیدی است، بلکه همچنین امکان استفاده از این فناوری را در پلاستیکهای انعطافپذیر فراهم میآورد. نتایج تحقیق در شماره اخیر مجله Nano Letters به چاپ رسیده است.
53275