محمدجواد ظریف صبح چهارشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، گفت: فکر میکنم خوب باشد که خانم شرمن هر چند وقت یکبار این واقعیات را مرور کند و از حرفهایی که شدنی نیست حتی برای مصرف داخلی هم امتناع کند. برخی حرفها حتی در زمانی که برای مصرف داخلی مصرف میشوند فضای مناسب برای رسیدن به راهحل را سد میکنند و وارد حوزههایی میشوند که یقینا نمیتوانند کمکی به راهحل کنند.
وی تاکید کرد: ما بهصراحت گفتهایم که فنآوری هستهیی ایران قابل مذاکره نیست. بحثهایی که درباره تاسیسات هستهیی مطرح میشود بیمورد است.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ایران از طریق مذاکره و رسیدن به فهم مشترک به دنبال دسترسی به روشهایی است که اهداف صلحآمیز ایران از برنامه صلحآمیزش را برای دیگران که مایل هستند با این اهداف آشنا شوند آشکار کند.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما بر اساس این موضوع مذاکره میکنیم اما مردم ما و طرفهای مذاکره ما میدانند و یقین دارند که هیات ایرانی ذرهای از حقوق مردم ایران کوتاهی نخواهد کرد و آن را واگذار نمیکند. همانطور که در گذشته ناگزیر شدند که امیال و آرزوهایشان را کنار بگذارند و در این مذاکرات هم به این نتیجه خواهند رسید.
مذاکرات دوجانبه با آمریکا فقط محدود به موضوع هستهیی است
ظریف درباره این که آیا در مذاکرات با مقامات آمریکایی موضوعات دیگری غیر از بحث هستهیی نیز مطرح شده، گفت: در دیداری که با وزیر خارجه آمریکا داشتم موضوع گفتوگو متمرکز بر موضوع هستهیی بود. ما تاکید کردیم که نه این که اختیار نداریم در مورد سوریه صحبت کنیم بلکه سیاست ما این است که با آمریکا فقط درباره موضوع هستهیی صحبت کنیم. برخی به اشتباه این موضوع را تفسیر به رای کردند.
او تاکید کرد: وزارت امور خارجه این اختیار را دارد که در مورد همه موضوعات سیاست خارجی با اطراف مربوط گفتوگو کند اما سیاست ایران این است که تنها در موضوع هستهیی با آمریکا گفتوگو میکند و سایر موضوعات را مربوط به مذاکرات دوجانبه با آمریکا نمیدانیم. مذاکرات دوجانبه ما بر اساس تصمیمی که نظام گرفته است فقط محدود به موضوع هستهیی است.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره اظهارات وندی شرمن در خصوص برخی مسائل داخلی اقتصادی ایران، گفت: نیاز نداریم هر کسی هر حرف نامربوطی بزند به آن پاسخ دهیم. ایران به درجهای از قدرت و اقتدار رسیده است که حرفهای نامربوط نیاز به پاسخی نداشته باشد. آنها میدانند که مردم ایران چه کسی را مسوول فشارهایی که در اثر تحریمهای ناعادلانه بر این مردم وارد شده، میدانند. بیشتر بحثهایی که به خاطر پاسخ دادن به فشارهای داخلی در ایالات متحده و راضی کردن گروههای فشار که با اصل موضوع توافق هستهیی و مذاکرات مخالفند و آینده خود را در اختلاف و ناامنی در این منطقه میبینند مطرح میشود.
وی ادامه داد: هیات مذاکرهکننده آمریکایی متاسفانه گاهی احساس میکنند که نیاز دارند با مطرح کردن بحثهایی که ارتباطی به مذاکرات و آنها ندارد پاسخگوی این فشارهای نامربوط باشد. به دوستان خود در رسانههای داخلی هم توصیه میکنم که با اقتدار به این حرفهای نامربوط نگاه کنند و نه با نگرانی.
کلیه تحریمهای آمریکا را غیرقانونی، غیرموثر و غیرمفید میدانیم
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: ما با آمریکا و 1+5 فقط درباره موضوع هستهیی صحبت میکنیم و درباره سایر موضوعات مذاکرهای نداریم. البته کلیه تحریمهای آمریکا را غیرقانونی، غیرموثر و غیرمفید میدانیم و تاکید کردیم تنها نتیجه تحریمها بیاعتمادی مردم ایران و هجده هزار سانتریفیوژ کشورمان بوده است.
ظریف تاکید کرد: ما در این مذاکرات فقط درباره موضوع هستهیی صحبت میکنیم و موضوع دیگری در مذاکرات ما نیست.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین درباره نقش سازمان همکاری اسلامی گفت: این سازمان میتواند نقش مهمی در حل مشکلات جهان اسلام ایفا کند و در موضوعات منطقهیی موثر باشد. ما همواره خواهان ایفای این نقش از سوی سازمان همکاری اسلامی بودهایم و اصولا این سازمان برای برخورد با مشکل فلسطین ایجاد شده است و ما امیدواریم با وحدت کلمهای که تمام کشورهای جهان اسلامی خواهند داشت بتوانیم این معضل بزرگ جهان اسلام را با احقاق حقوق مردم فلسطین حل کنیم و نقش اساسی در این سازمان داشته باشیم.
او تاکید کرد: سازمان کنفرانس اسلامی این توانمندی را داراست که بتواند چنین نقشی ایفا کند و ایران در ایفای چنین نقشی حتما در کنار این سازمان خواهد بود.
به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از نشست مطبوعاتی مشترکش با ایاد مدنی، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی که برای دیدار با مقامات کشورمان به تهران سفر کرده است، ضمن خیرمقدم به وی که حدود یک ماه از این مسوولیت را بر عهده گرفته، گفت: ایاد مدنی از شخصیتهای برجسته سیاسی و فرهنگی دولت دوست و برادر عربستان سعودی بودند که از اواسط ژانویه 2014 مسوولیت سازمان همکاری اسلامی را بر عهده گرفتند و اطمینان دارم در سایه مدیریت پرتوان وی در این سازمان مهم برای همه 57 کشور عضو نقش برجستهای در پیشبرد اهداف جهان اسلام ایفا میکنند.
ظریف در ادامه با بیان این که سازمان همکاری اسلامی توان و ظرفیت بالایی دارد، ادامه داد: ایران به عنوان عضو قدیمی و موسس سازمان و به عنوان کشوری که مبانی این سازمان را به عنوان مبانی سیاست خارجی خود همواره مورد توجه قرار داده است، بسیار به این سازمان اهمیت میدهد و همانطور که در برگزاری هشتمین اجلاس سران سازمان حضور فعالی داشته است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به مذاکراتش با دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، آن را مثبت ارزیابی کرد و گفت: درباره پیگیری و پیشبرد اهداف مشترک در سازمان کنفرانس همکاری اسلامی به ویژه در موضوعات مهم برای جهان اسلام از جمله در حوزه حقوق بشر، مبارزه با فرقهگرایی و نگرانیهای ناشی از اختلافات فرقهیی و کمک به توسعه و تقویت کشورهای اسلامی که هدف همه کشورهای موسس بوده است رایزنی انجام دادهایم. همچنین درباره ادامه موضوعی که مبنای تاسیس سازمان کنفرانس اسلامی بوده است و آن حمایت از آرمان فلسطین و قدس شریف به عنوان قبله نخست مسلمانان و سومین حرم مقدس اسلامی و پایتخت دولت مستقل فلسطینی است بحثهای خوبی داشتیم.
بنا به گزارش ایسنا، ظریف با اشاره به برنامههای دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در تهران، گفت: امیدوار است در این سفر مبانی روابط و همکاری بین ایران و این سازمان هر چه بیشتر تقویت شود.
ایاد مدنی: به خواستههای مردم سوریه توجه شود/ با شهرکسازی صهیونیستها مقابله میکنیم
همچنین ایاد مدنی، دبیرکل جدید سازمان همکاری اسلامی که به منظور دیدار با مقامات کشورمان به تهران سفر کرده است، صبح چهارشنبه در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر امور خارجه کشورمان، اظهار کرد: سازمان همکاری اسلامی معتقد است که عضویت دوباره سوریه در این سازمان فقط از طریق خود مردم سوریه حل خواهد شد. این سازمان معتقد است باید تمامیت ارضی سوریه حفظ شود و وضعیت به گونهای باشد که نوعی توازون اجتماعی در این کشور برقرار شود و به خواستههای به حق مردم سوریه توجه شود.
او اضافه کرد: سازمان همکاری اسلامی دیدگاه خود را درباره سوریه در بیانیهها اعلام کرده است.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی افزود: اعتراضات در سوریه در ابتدا جنبش مسالمتآمیز بود. اگر در ابتدا به طور مسالمتآمیز با این مساله برخورد میشد با این وضعیت مواجه نمیشدیم. ما به اجلاس ژنو چشم دوختهایم. این اجلاس میتواند راههای عملی و جدی برای رسیدن به اختلاف اصلی در سوریه را باز کند.
مدنی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر ایسنا درباره موضع سازمان همکاری اسلامی درباره طرح آمریکا درباره مذاکرات با فلسطین، گفت: سازمان همکاری اسلامی آغاز کارش به دلیل حادثهای که در قدس رخ داد، بوده است بنابراین مهمترین مسالهای که در این سازمان وجود دارد مساله قدس شریف است. این سازمان با همکاری دیگر سازمانهای بینالمللی و کشورهای تاثیرگذار برای مقابله با هرگونه شهرکسازی صهیونیستها و تجاوز آنها تلاش میکند و معتقد است که با این روش میتواند جلوی تشتت را بگیرد. ضمن این که دیدار آینده من با محمود عباس میتواند در این باره موثر باشد.
او در پاسخ به پرسش دیگری درباره نقش سازمان همکاری اسلامی در جلوگیری از خشونت و حل مسائل منطقه، گفت: در مواردی به گروههایی که به دنبال احقاق حقوق خود هستند اتهام خشونت و تندروی زده میشود. نباید اجازه دهیم که دشمنان اسلام بخواهند از این موضوع سوء استفاده کنند و گروههایی که دنبال حقوق خود هستند را متهم به تندروی و اقدامات تروریستی کنند.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی ادامه داد: مسوولیت ما این است که در چارچوب این سازمان اقداماتی انجام دهیم تا درباره آنها که به نام اسلام سخن میگویند و تمام ارزشهای اسلامی را زیر پا میگذارند روشنگری شود. این نقش رسانههاست که نباید اجازه دهند دیگران ما را متهم به تندروی کنند. ضمن این که باید تلاش کنیم از هرگونه تندروی جلوگیری شود.
مدنی در پاسخ به این پرسش که چه گروههایی را گروههای تروریستی میداند؟ اظهار کرد: وقتی سخن از گروههایی میکنیم که تروریستی هستند اشاره به گروههایی است که قوانین بینالمللی و ارزشها را زیر پا میگذارند. نمیتوانیم برادرانمان در فلسطین و آنها که در جنوب فیلیپین و یا میانمار فعالیت میکنند را گروههای تندرو بنامیم. آنها به دنبال حقوق اساسی خود هستند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تشکر از میزبانی ایران، آن را صمیمانه توصیف کرد و گفت: گرما و صمیمیت دیدارها برای من از برودت هوا در تهران کاسته است. افتخار یافتم که با رییسجمهور ایران دیدار کنم و با دیدگاههای ایشان آشنا شوم. خواستم در این سفر از نزدیک با دیدگاهها و تحلیلهای ایران درباره مسائلی که دنیای اسلام با آن مواجه است، آشنا شوم.
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی تشتت و پراکندگی میان امت اسلام را مهمترین چالش جهان اسلام دانست و تاکید کرد: باید تلاش کنیم با این مساله مقابله جدی شود.
مدنی ادامه داد: سازمان همکاری اسلامی میتواند نقشی جدی در خروج از بحرانهای جهان اسلام ایفا کند. اگر چنین کاری از سوی این سازمان انجام نشود جهان اسلام متضرر خواهد شد.
او تاکید کرد: ایران کشور موسس سازمان همکاری اسلامی است و میتواند نقش مهمی در فعالیتهای این سازمان داشته باشد.
29220