یک اظهارنظر ساده درباره تک‌خوانی بانوان توسط علی جنتی کار را به جایی رساند که سرانجام او کارت زرد از مجلس بگیرد. اظهارنظر ساده‌ای که ابعادی عجیب و غریب به خود گرفت.

الهه خسروی‌یگانه: همه چیز از عصر۳۰ مهر ۹۲ شروع شد. زمانی که علی جنتی به مراسم رونمایی از بزرگترین نهج‌البلاغه مطلا رفت و در پایان مراسم، به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد. پرسش‌هایی که مبنای یکی دیگر از حملات جریان‌های تندرو به دولت روحانی شد و دست آخر وزیر ارشاد را کارت زرد به دست، از مجلس روانه وزارتخانه کرد.

آن روز خبرنگاری از علی جنتی درباره تک‌خوانی زنان پرسید. این که نظر او در این‌باره چیست و او هم با اشاره به اختلاف نظر علما در این‌باره گفت اگر تک‌خوانی بانوان منجر به مفسده نشود اشکال ندارد.

بعد از این اظهارنظر، موج استفتاء گرفتن از علما شروع شد. آیت‌الله مکارم شیرازی، آیت‌الله سیستانی، محمدجواد فاضل لنکرانی و ... از جمله علمایی بودند که درباره تک‌خوانی زنان یا از آنان استفتاء شد یا نظرات‌شان در این باره مورد بررسی قرار گرفت.
در این میان اگرچه سایت‌های خاص تلاش می‌کردند که نشان دهند، علی جنتی اشتباه گفته است اما در نهایت اختلاف نظر علما درباره صدای زن و نوع استفاده از آن نشان از چیزی داشت که وزیر ارشاد هم به آن اشاره کرده بود.

اما تنها باید ۸ روز طول می‌کشید، تا این اظهارنظر وزیر، زمینه شکل گرفتن خبری شود که دست آخر، وزیر را به مجلس کشاند. سایت‌ها به نقل از یک سایت سینمایی، از پیچیده شدن خبری در شبکه‌های مجازی حرف زدند که می‌گفت وزیر درست بعد از این اظهارنظر در یک کنسرت موسیقی حضور پیدا کرده و به آواز یک زن گوش داده است.

تیتر «حضور وزیر ارشاد در مراسم تک‌خوانی زنان + عکس»، به سرعت جزو اخبار پربیننده سایت‌های مختلف خبری شد. کاربران اینترنت با کنجکاوی روی تیتر کلیک کردند تا به تماشای علی جنتی در کنسرتی بنشینند که خواننده زن داشت، اما آنچه که دستگیرشان شد، تنها حضور زنانی نوازنده  روی سن بود که مشغول نوازندگی بودند. در این عکس نه علی جنتی، پیدا بود، نه هیچ یک از تماشاگران و شنوندگان کنسرت.

کنسرت مورد نظر، برنامه‌ای بود که در خانه فرهنگ ایران توسط گروه «ماه» برگزار شده و گفته می‌شد در آن مهدیه محمدخانی «تابوی ۳۵ ساله» را شکسته و آواز خوانده است. اما نکته این جا بود که خبر به همین نکته بسنده نمی‌کرد و می‌گفت که علی جنتی بعد از پایان این کنسرت، گفته هیچ اشکالی در تک‌خوانی بانوان نمی‌بیند. بلافاصله هم اظهارنظر وزیر در همان مراسم رونمایی از نهج‌البلاغه مطلا به عنوان شاهد، نقل می‌شد که وزیر ارشاد پیش از این هم گفته بود علما درباره موضوع تک‌خوانی بانوان اختلاف نظر دارند. توفان آغاز شده بود.

فردای روزی که خبر منتشر شد، بابک دربیگی، رییس روابط عمومی وزارت ارشاد طی بیانیه کوتاهی، نسبت به این اتفاق واکنش نشان داد. او در توضیحات خود پیرامون این خبر گفته بود که «خبر مذکور به کلی عاری از صحت بوده و صرفا یک شایعه بی پایه و اساس است.

وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی شب گذشته در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور داشته و خبر شرکت وی در مراسم خانه فرهنگ ایران نوعی خبرسازی مجعول است.»

اما بر اساس اصل آنچه البته به جایی نرسد فریاد است، صدای ارشاد به گوش رسایی و جبهه‌ پایداری‌ها نرسید. از نظر آنان دولت روحانی و وزیر ارشاد رسما مشغول ترویج اباحه‌گری بودند و هیچ چاره‌ای جز احضار وزیر ارشاد به مجلس نمانده بود.
اما پیش از آن که کار به صحن علنی مجلس کشیده شود، علی جنتی در کمیسیون فرهنگی حضور یافت تا درباره بیشتر سخنان و اظهارنظرهایی که کرده بود، تک به تک توضیح دهد.

توضیحاتی که البته حمید رسایی را قانع نکرد و باعث شد علی جنتی به صحن علنی مجلس برود تا به این پرسش رسایی پاسخ دهد: «دلیل تساهل و تسامحی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برابر توهین به مقدسات از یک طرف و از سوی دیگر ترویج اباحه‌گری و پرداختن به موضوعات محل اختلاف و غیرضروری در پیش گرفته، چیست؟»

البته رسایی به صورت چندرسانه‌ای عمل کرده بود. مثلا اسلاید‌هایی از صفحات روزنامه و عکس‌هایی از آن کنسرت گروه ماه همراه با عکس خواننده گروه هم در مجلس پخش کرده بود، به مدت دو دقیقه تصویر برخی هنرپیشه‌ها و بدپوشی‌ها را به بهارستانی‌ها نشان داده بود و یادداشتی هم که خودش نوشته بود را در بین نمایندگان مجلس پخش کرده بود. اقدامی که به گفته حجت‌الاسلام بنابی نماینده بناب، نفس انتشارشان در مجلس «شبهه‌ناک بوده و خلاف شرع است.»

جنتی درباره تک‌خوانی زنان در مجلس گفت:‌ «همانطور که در گزارش کمیسیون فرهنگی نیز قید شده است بنده بدوا هیچ اظهارنظر ابتدایی نداشتم. منتهی به دنبال طرح برخی مسائل از طرف بعضی موسیقیدانان که نهایتا منجر به موضع‌گیری آیت‌الله مکارم شیرازی و طرح در جامعه شد، خبرنگاران از من این سوال را پرسیدند که تک خوانی خانم‌ها چگونه است؟»

او گفت که تنها نظر علما را مطرح کرده:‌«به طوری که در فتاوای موجود قید این است که تک خوانی و جمع‌خوانی هیچ فرقی ندارد. مهم این است که مفسده‌انگیز نباشد. البته برخی از رسانه‌ها تلاش کردند که قسمت دوم را حذف کرده و تنها بگویند که تک خوانی اشکالی ندارد. این در حالی است که آنچه مشهور است قید مفسده‌انگیز است.»

علی جنتی گفت که به نظر رسایی مبنی بر این که هر نوع خوانندگی خانم‌ها مفسده‌انگیز است احترام می‌گذارد اما: «ما معتقدیم برخی موارد مثل همان لالایی که در پایان تیتراژ فیلم مختار بود و برای آن هم اسفتسایی هم شد و گفتند که مشکلی ندارند، موارد دیگری هم هست.»

سخنان علی جنتی اما رسایی را قانع نکرد حتی آنجا که وزیر ارشاد مجبور شد به سوابق حوزوی خودش اشاره کند: «بنده دغدغه آقای رسایی را نسبت به حفظ ارزش‌های اسلامی و دینی درک می‌کنم اما این احتمال را هم بدهید که کسی که فرزند حوزه علمیه و با سوابق مشخص قبل از انقلاب و بعد از انقلاب است آن قدر دغدغه در مسوولیتش داشته باشد که از ارزش‌های دینی و انقلابی دفاع کند.»

جنتی همچنین به نمایندگان مجلس گفت آن تصویری که توسط رسایی در اختیارشان قرار گرفته مربوط به کنسرتی‌ست که در خارج از کشور برگزار شده و هیچ ربطی به ارشاد ندارد: «آنچه بین نمایندگان پخش شده تصویر خانمی است که در خارج از کشور تک خوانی کرده است و عکس را به گونه‌ای منتشر نموده اند که گویی در داخل این اتفاق رخ داده است. اگر می‌توانید یک سند ارائه دهید که ما مجوز این کار را داده‌ایم و چنین اقدامی صورت گرفته است.»

با این همه اما در نهایت، علی جنتی، به عنوان سومین وزیر کابینه حسن روحانی، کارت به دست ساختمان سبز رنگ مجلس را ترک کرد. کارت زردی که گرچه پایان ماجرای تک‌خوانی زنان بود، اما پایان حمله‌های افراطیون به حسن روحانی و دولتش نبود.

57۲۴۴

منبع: خبرآنلاین