استقلال دونتسک و لوهانسک به سرنوشت مناطق جدا شده از گرجستان، جمهوریهای خودخوانده اوستیای جنوبی و آبخازیا دچار خواهد شد؛ جمهوری‌هایی که هنوز از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشده است.

رهبر شورشیان جدایی طلب طرفدار و مورد حمایت روسیه در یک انتخابات غیر قانونی، غیررسمی و جدایی طلبانه ریاست جمهوری روز یکشنبه 11 آبان در دونتسک - در منطقۀ کنترل شده از سوی جدایی طلبان- با کسب 81 درصد آرا به پیروزی رسید. جدایی طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین به رهبری الکساندر زاخارچنکو که از سوی مسکو حمایت می‌شوند روز یکشنبه از ساعت 6 صبح به وقت محلی، انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی برای تشکیل دولت در جمهوری های خودخوانده را در حالی برگزارکردند که کشورهای اروپایی و آمریکا آن را به رسمیت نشناختند ولی روسیه تلویحا از برگزاری آن حمایت کرد و آنرا قانونی دانست.

در این انتخابات از مردم شرق اوکراین خواسته شده بود تا روسای دولت در جمهوری های خودخوانده دونتسک و لوهانسک و نیز اعضای انجمن های پارلمانی موسوم به 'شوراهای عالی' را انتخاب کنند. این انتخابات یکهفته پس از انتخابات زودرس پارلمانی دراوکراین برگزارشد که پیروزی احزاب پوروشنکو به رهبری رییس جمهورو جبهه خلق به رهبری یاتسیونیک را بدنبال داشت. انتخاباتی که می تواند راه را برای پیوستن به اتحادیه اروپا باز کرده و روسیه از این پیروزی نگرانتر شده است.

موضع اوکراین
پترو پوروشنکو، رییس جمهوری اوکراین، شامگاه یکشنبه پس از پایان انتخابات ساختگی در دونتسک ولوهانسک، طی یک سخنرانی تلویزیونی خطاب به ملت اوکراین، انتخابات برگزار شده در مناطق دونتسک و لوهانسک برای انتخاب سران حکومت های جدایی طلب در این دو منطقه را محکوم کرد و افزود: 'اقدامات نمایشی که دو سازمان تروریستی در بخش هایی از لوهانسک و دونتسک تحت فشارهای مسلحانه و تیراندازی ها انجام دادند هیچ وجه مشترکی با انتخابات واقعی ندارد. وی ادامه داد: 'اوکراین و کشورهای متمدن این انتخابات را به رسمیت نخواهند شناخت و کشورهای بزرگ و سازمان های بین المللی از هم اکنون این به اصطلاح انتخابات را محکوم کرده اند.امیدوارم روسیه هم این اقدامات جدایی طلبان را به رسمیت نشناسد زیرا مغایر با توافقنامه پنجم ماه سپتامبر مینسک است.

واکنش‌های بین المللی:
مقامات اتحادیه اروپا و آمریکا نیز در واکنش به انتخابات شرق اوکراین اعلام کردند این انتخابات، در چارچوب موافقتنامه مینسک قرار ندارد و به همین دلیل آن را به رسمیت نمی شناسند.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت این اتحادیه، انتخابات جدایی طلبان در شرق اوکراین را به رسمیت نخواهد شناخت. موگرینی در بیانیه ای اعلام کرد: من انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی امروز در جمهوری های خلق دونتسک و لوگانسک را مانعی جدید بر سر راه حرکت در جهت صلح در اوکراین می دانم. این رای گیری غیر قانونی و نامشروع است.

تحلیل
روسیه به رغم رویارویی با تحریمهای غرب که منجر به کاهش ارزش پول ملی این کشور، کاهش سرمایه گذاری، کاهش درآمدهای نفتی و افزایش فرار سرمایه از این کشور و افزایش نرخ تورم گردیده و در شرایطی که کاهش قیمت نفت نیز روسیه را در وضعیت سختی قرارداده است، کماکان به دخالتهای خود در اوکراین ادامه داده و سودای دخالت در جمهوریهای بالتیک را هم در سرمی پروراند.
اما همانگونه که کرملین نتوانست در گرجستان موفق شود و استقلال جمهوریهای خودخوانده اوستیای جنوبی و آبخازیا، از سوی جامعه جهانی از سال 2008 تاکنون موردشناسایی قرارنگرفت، استقلال دونتسک ولوهانسک و انضمام شبه جزیره کریمه نیز به سرنوشت مناطق جدایی شده از گرجستان دچار خواهد شد.
ادامه چنین روندی مزید بر افزایش مشکلات در سیاست خارجی برای روسیه، به احتمال زیاد برای این کشور در زمینه های مختلف داخلی اعم ازاقتصادی وسیاسی نیز چالشهای زیادی را پدید خواهد آورد.

برای مشاهدۀ وبلاگ افشار سلیمانی در صفحه بلاگرهای خبرآنلاین اینجا کلیک کنید

منبع: خبرآنلاین

برچسب‌ها