در دهه 60 میلادی در هنگامه نزاع لفظی و کلامی و عملیاتی مصر و اسرائیل با یکدیگر؛ جمال عبدالناصر رئیس جمهور مقتدر مصر که در پی تشکیل پان عربیسم شدیدا در بین اعراب محبوب بود ؛ سیاست‌های خصمانه‌ای علیه ایران اتخاذ کرد. بود فلذا لحن وی نیز نسبت به ایران برگشت و واژه خیلج عربی را در عمده سخنرانی‌های پرشورش که میلیون‌ها شنونده داشت به کار برد. واژه‌ای که صد البته او اختراع نکرده نبود.

پيش از او سلطنت‌طلبان عراقي در دهه 50 ميلادي (30 شمسي) و پس از آن در اوايل كودتاي حسن‌البكر در عراق واژه منحوس و جعلي خليج عربي توسط آنان به كار گرفته مي‌شد. در واقع به نظر مي‌رسد اين دولت‌هاي عراقي( چه سلطنت طلبان و چه بعثيون) بودند كه به همراه مليون عرب ضد ايراني؛  در اين بازه‌ي زماني واژه خليج عربي را اختراع كردند.

 پس از خاتمه كار ناصر در سال 1970 تا مدتي از واژه‌ي خليخ عربي خبري نبود. در ميانه‌هاي دهه 80 و اوايل دهه 90 ميلادي بازهم استعمال و استفاده از اين واژه شدت گرفت كه تاكنون با حدت ادامه دارد. امارت متحده عربي اكنون سردمدار استفاده از اين واژه‌ي جعلي است و چندين كشور عربي ديگر نيز با اينان همداستان و هم قصه شده‌اند.

 پول‌هاي بادآورده نفت نيز در اين مسير راهگشاي اعراب شده است. به نحويكه برخي محافل آكادميك و  دانشگاهي و همچنين بعضي از بنگاه‌هاي معتبر انتشاراتي اروپايي و آمريكايي به همراه چندين شبكه تلويزيوني در برنامه‌ها؛ كتاب‌ها و بعضا نقشه‌هاي جغرافيايي بواسطه دريافت پول؛ نام زيبا و تاريخي و به حق خليخ فارس را دستخوش تغيير قرار داده و عمدا واژه منحوس خليج عربي را در توليدات‌شان جايگزين كرده‌اند.

در اين ميان اما بايد از چندين مركز دانشگاهي آمريكايي و اروپايي و همچنين چند بنگاه انتشاراتي معتبر نيز ياد كرد كه اگرچه ابتدا به ساكن در دام اعراب افتادند اما در ادامه در برنامه‌ها و يا تجديد چاپ برخي از كتب و نقشه‌ها دوباره نام خليج فارس را استفاده كردند.

در سريال‌هاي  تلويزيوني سالهاي اخير؛ نيز توليدات پر بنيه و جذابي مانند مجموعه 24 ( قسمت 1 تا 9 محصول 2001 تا 2014) همواره در نقل قول‌هايش واژه خليج فارس را استفاده كرده است. در سريال " تاريخ ناگفته ايالات متحده آمريكا" محصول 2012 ساخته اوليور استون نيز جاي جاي از نام خليج فارس استفاده شده است.

در مقابل سريال‌هايي مانند "هملند" هرگز واژه خليج فارس را استفاده نكرده و يا از كلمه بي معني خليج و يا خليج عربي استفاده كرده‌اند.

امير اسدالله علم نخست وزير اسبق و وزير دربار شاه روايتي در اين باره دارد كه دكتر علينقي عاليخاني ويراستار ياددشت‌هاي وي نيز بر آن پاورقي زده است:

سه شنبه 48/10/16

صبح شرفياب شدم... كتاب انتشارات جامع الازهر مصر را كه در 1956 چاپ شده بود ، تقديم داشتم كه در آن به وضوح خليج فارس ذكر شده است. فرمودند؛ خود ناصر در نطق‌هاي خودش خليج فارس مي‌گفت. اول دفعه عبارت خليج عربي را روزنامه تايمز لندن استعمال كرد و در دهان اعراب گذاشت1. عرض كردم بفرمائيد به آنها درس داد. فرمودند همين طور است...

1-نخستين بار در دهه 50 شمسي اين نام گذاري«خليج عربي» ميان برخي عرب‌هاي ضد ايران - از جمله عراقي‌ها كه هنوز رژيم سلطنتي داشتند- باب شد. و سپس مليون عرب آن را پذيرفتند. انتساب ابتكار اين نام به تايمز لندن افسانه اي بيش نيست.

 

برچسب‌ها