به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين؛ اگر گردشگران سالهای اخیر پس از بازگشت از سفر خوزستان و دیدن میراث جهانی شوشتر از بوی تعفن اردکها، وضعیت شبیه مرغدانی کارخانه برق تاریخی، پوشش گیاهی مخرب و انباشت نخالهها و زبالهها در مسیر میراث جهانی، ترکهای مشهود در بدنه آثار، بناهای ناقض حریم اثر، مسیر دسترسی نهچندان کارشناسی برای گردشگران و ... خاطره میگفتند، نوروز 94 بايد انتظار داشته باشند صحنه هاي متفاوتي را ببينند.
بیژن حیدریزاده مدیر جدید پایگاه میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر با تشریح برخی از اقدامات انجامشده در اين مجموعه گفت: فقط در بخش جمعآوری نخالهها و زبالههای انباشتهشده در دو سه سال اخیر، تا کنون بیش از 600 وانت نیسان زباله از محوطه بیرون بردهایم.
او همچنین از اصلاح مسیر گردشگری در میان آسیابها و ساماندهی آنها و ایجاد امکانات رفاهی و مکانهای استراحت در این مسیر خبر داد و گفت: دسترسی گردشگران به جاهای بیشتری آسیابها فراهم شده است و چنان که قبلا بازدید از بخشی از قسمتها برای گردشگران ویآیپی بود، باید بگویم که از امروز همه گردشگران برای ما ویآیپی هستند.
حیدریزاده در ادامه از اصلاح جانپناههای حاشیه آسیاب ها و همچنین ارتفاعات جنبی رودخانه خبر داد و گفت: نردهها تعویض یا اصلاح شدهاند و جانپناهها طوری طراح شدهاند که علاوه بر جلوگیری از سقوط، چشم نواز هم باشند و حریم بصری آثار را مخدوش نکنند.
مدیر جدید پایگاه میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشترهمچنین از تخریب بناهایی خبر داد که به عرصه محوطه میراث جهانی تعرض کرده بودند و با وجود تملک چند ساله، رها شده و خود مشکلات تازهای برای سازههای آبی شوشتر به همراه داشتند.
پاکسازی و مرمت آسیابها و سازهای آبشارهای شوشتر، پاکسازی بند شرابدر و برج عیار، پاکسازی، ساماندهی و مرمت پلهای شادروان، لشکر و شاهعلی از دیگر اقدامات ضربتی ماههای اخیر در سازههای آبی شوشتر بودهاند.
به گفته حیدریزاده این اقدامات با حضور گردشگران نورورزی متوقف نمیشود: فقط به احترام گردشگران قدری کند میشود تا هم میزبانی از گردشگران خللی نداشته باشد و هم امور حفاظتی و کارهای عقبافتاده در سازههای آبی بیش از این زمین نماند.
گفتني است شدت تخریبها و بیتوجهیها در این میراث جهانی احتمال خروج این سازهها را از فهرست میراث جهانی یونسکو به خبرها کشانده بود.
پیش از این نیز مدیر پایگاه میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر درباره وضعیت اردکهای این سازههای آبی گفته بود: اردکهایی که یک دوستدار میراث فرهنگی برای رهاسازی در سازههای آبی شوشتر اهدا کرده بود، اقدام زیبایی بود که میتوانست قابلیت حفاظتی هم داشته باشد اما در ماههای اخیر نقش تخریبی ایفا کرد.
به گفته حیدریزاده، این اردکها که از اوایل پاییز در محوطه سازههای آبی شوشتر رها شدند، میتوانند از آسیبهای بیولوژیک مانند افزایش جلبک و گیاهان خودرو جلوگیری کنند اما تبدیل بخشی از محوطه به مرغدانی این پرندگان و نبود مدیریت صحیح در تغذیه و دفع فضولات آنها میراث جهانی یونسکو را هم به لحاظ حفاظتی و هم به لحاظ گردشگری به تهدید تبدیل شده بودند که هماکنون ساماندهی شدهاند.
مدیر پایگاه میراث جهانی شوشتر تاکید کرد: میراث جهانی سازههای آبی تاریخی شوشتر کار زمینمانده و مساله اضطراری زیاد دارد که در دو ماه گذشته با راهاندازی چندین کارگاه، برگزاری جلسات متعدد با سازمانهای مردمنهاد و اقدامات مدیریتی و فرادستی تا عید نوروز چهره جدیدی از شوشتر برای بازدید گردشگران آماده خواهد شد.
سازههای آبی تاریخی شوشتر متشکل از 13 اثر باستانی در نظام آب و مهندسی هیدرولیک است که در نشست سالانه اعضای این کمیته در تیرماه 1388 در شهر سویل اسپانیا، در فهرست میراث جهانی یونسکو با شماره 1315 به ثبت رسید. ژان دیولافوآ باستانشناس فرانسوی قرن 19 و اوایل قرن 20 فرانسه از سازههای آبی تاریخی شوشتر به عنوان به عنوان بزرگترین مجموعه صنعتی پیش از انقلاب صنعتی یاد کرده است.
4747