معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: در حال حاضر 60 درصد کارتنخوابهای شهر تهران را روستاییان سراسر کشور تشکیل میدهند.
سید ابوالفضل رضوی در گردهمایی معاونین عمرانی، مدیران کل امور روستایی و امور بانوان استانداریهای سراسر کشور، با طرح سوالاتی چون چرا باید روستاها را در حاشیه برنامه ریزیهای خود قرار دهیم و آیا نباید توسعه روستایی را به عنوان یک محور توسعه ملی درنظر گرفت، اظهار کرد: جمعیت روستایی کشور از چرخه فعالیتهای اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی جدا شده و نه تنها موثر و مفید عمل نمیکند بلکه در برخی موارد به جمعیتی مضر و آسیب رسان تبدیل شده است.
وی در ادامه با تاکید بر آنکه مسئولیت رسیدگی به این امور به عهده کسانی است که در مسند قدرت قرار گرفتهاند، عنوان کرد: در حال حاضر30 تا 35 درصد شهر مشهد و همچنین شهر اهواز را حاشیه نشین ها تشکیل میدهند. این در حالیست که 50 درصد از زمینهای قابل کشت و پتانسیل دار و در واقع سرمایههای فیزیکی کشور امکان تولید دارند در روستاها واقع شده است و در صورتی که آنها خالی از سکنه شوند به معنای آن است که این 50 درصدی که باید در چرخه تولید و توسعه کشور قرار گیرد تعطیل شده است.
خرج و دخل روستاییان با هم نمی خواند
رضوی در ادامه عنوان کرد: 60 درصد درآمد خانوار شهری برابر با کل درآمد خانوار روستایی است و این تبعیض ها از مسائل اقتصادی و درآمدی فراتر رفته و به حدی رسیده است که هرگاه به روستاهای پرجمعیت مراجعه میکنیم شاهد آن هستیم که آنان خواهان تبدیل وضعیت به شهر هستند. متاسفانه در حال حاضر از 31 استان کشور در 22 استان هزینه خانوار روستایی بر درآمد آن غالب بوده و تنها در 9 استان درآمد خانوار روستایی بیش از هزینه های آنهاست.
وی در این باره گفت: یکی از دلایل عمده روستاییان برای تمایل به شهری شدن این است که املاک آنان فاقد سند بوده و وقتی روستای آنان تبدیل به شهر شود املاکشان سند دار شده و در این شرایط دولت هم نمیتواند به املاک آنان تعرض کند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری ادامه داد: در حال حاضر هیچ روستایی در کشور نیست که از تجاوز دولت به املاک خود ناراضی نباشد و در چنین شرایطی شاهد آن هستیم که شورای اسلامی روستاها نیز دارای کمترین قدرت هستند.
رضوی در ارتباط با وضعیت شورای اسلامی روستاها در مقایسه با شورای اسلامی شهرها اظهار کرد: شواری اسلامی روستاها در حال حاضر دارای کمترین احترام نسبت به شورای اسلامی شهرها هستند و حتی اجازه هیچگونه حق جلسهای را نداشته و درآمدزایی نیز ندارند.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی شاهد آن هستیم که شوراهای اسلامی شهرها خود پروژههای عمرانی داشته ، طرحهای خود را اجرا کرده و به مناقصه میگذارند، زمین واگذار میکنند و غیره در حالی که شورای اسلامی روستاها از هیچکدام از این مزایا برخوردار نیست؛ در چنین شرایطی این سوال پیش می آید که مگر عقل و شعور اعضای شورای اسلامی روستاها از عقل و شعور اعضای شورای اسلامی شهرها کمتر است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در ادامه ضمن بیان آنکه مشکلات روستاییان متعدد بوده و باید برای رسیدگی به آنها تغییراتی اساسی در نوع نگاه به روستا و روستاییان ایجاد کرد، افزود: چرا باید مرکز تولید گندم روستا باشد اما آسیاب آن در شهر و یا چرا باید اینترنت پرسرعت برای روستاییان رویا شود.
از هر شش خانوار روستایی، یک فرد تحصیل کرده است
رضوی در ادامه این گردهمایی ضمن اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در ابلاغ سیاستهای راهبردی برنامه ششم توسعه در راستای توسعه روستایی، گفت: رهبر معظم انقلاب بر اتخاذ برنامههای اجرایی در جهت توسعه روستایی، تثبیت جمعیت، تشویق مهاجرت به مناطق روستایی و عشایری به عنوان کانونهای تولید و ارزش آفرینی، برنامه ریزی و مدیریت بهینه در سطح ملی، منطقهای و محلی، تعیین سهم واقعی در توزیع منابع و ارتقای شان و منزلت اجتماعی روستاییان و همچنین ایجاد فرصتهای جدید اقتصادی و فعالیتهای کارآفرینی، حمایتی و اشتغالزایی بومی و مقارن سازی تاسیسات و زیر ساختهای اماکن روستایی تاکید داشتهاند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری ادامه داد: در چنین شرایطی زمانی که رهبری نظام توسعه روستایی را مکلف کردهاند، باید در نگاه خود به روستاها نیز تجدیدنظر کرده و تعریف روستا را از محلی با جمعیت 20 خانوار (100 نفر) تا 3500 نفر تغییر دهیم و روستاها را محلی بدانیم که با هر تعداد جمعیت از دو نفر تا 12 هزار نفر به عنوان یک واحد تولیدی در نظر گرفته شود.
رضوی ادامه داد: در حال حاضر از هر شش خانوار روستایی، یک فرد تحصیل کرده داریم، در حالی که هنوز نگاه برخی به روستاییان این است که آیا آنان سواد خواندن و نوشتن را دارند؟ در چنین شرایطی تغییر نگاه به روستایی و روستاییان از واجبات نظام است.
شهرداری تهران پای خود را از روستاهای کن و سولقان بیرون بکشد
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در ادامه ضمن اشاره به آنکه در حال حاضر برنامه ششم توسعه در حال تدوین بوده و 30 شورا برای برنامههای توسعهای کشور تشکیل شدهاند که یکی از آنها شورای توسعه روستا، عشایر و اقشار کم درآمد است، اظهار کرد: مسئولیت این شورا به عهده معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم رییس جمهور است و تنها شورایی است که تا به حال سه جلسه تشکیل داده و بر اساس گزارشات سازمان مدیریت 14 شورا تا 10 روز گذشته هیچ جلسهای نداشته، شش شورا یک جلسه و سایر شوراها نیز تنها دو جلسه تشکیل دادهاند.
به گزارش ایسنا رضوی در جمع خبرنگاران در خصوص بازاریابی محصولات صنایع دستی روستایی نیز اظهار کرد: با سازمان صنایع دستی توافقنامهای را جهت فروش و بازاریابی صنایع دستی روستاها و استانهای کشور به امضا رسانده ایم و به این ترتیب شاهد فروش قطعی محصولات و صنایع دستی روستاهای سراسر کشور باشیم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در پایان در خصوص روستاهای کن و سولقان نیز گفت: شهرداری تهران باید پای خود را از روستاهای کن و سولقان بیرون بکشد زیرا این مناطق روستایی بوده و از لحاظ قانونی نمیتوانند زیر مجموعه شهرداری تهران قرار بگیرند. به همین دلیل شهرداری تهران اجازه تصرف و ساخت و سازهای غیرمجاز در این منطقه را نداشته و در این خصوص وظیفه بخشدار منطقه است تا از این موارد جلوگیری کند.
۴۷۴۷