قاتل ارزان را بیشتر بشناسیم
قرص برنج با اسم علمی «قرص فسفید آلومینیوم» مادهای است با ترکیب فسفید که بهصورت قرصهای ٣گرمی، ساخته شده است. این قرص خطرناک از نظر ظاهر شباهت زیادی به قرصهای روانگردان (اکستازی) دارد. و شاید تنها تفاوت ظاهری آنها بوی بسیار بدی شبیه به، بوی سیر یا ماهی گندیده است که از استشمام قرص برنج میتوان فهمید. قرص برنج ترکیب خطرناکی از فسفیدهاست (فسفید آلومینیوم) که برای جلوگیری از آفتزدگی برنج انبار شده، مصرف میشود. تماس انسان با قرص برنج میتواند عوارض شدید و کشندهای در بر داشته باشد. براساس گزارشهای رسمی منابع پزشکی، خوردن یا استشمام این قرص، باعث تحریک شدید دستگاه گوارش، اختلالات قلبی عروقی، شوک، نارسایی قلبی و ریوی، آسیب کبدی و کلیوی، تشنج، کما و درنهایت مرگ خواهد شد.
سفارش مرگ.....
آنهایی که قرص برنج مصرف میکنند سه دسته هستند. دسته اول کسانی هستند که با سهل انگاری برنج آلوده به قرص و یا اشتباهی این قرص را مصرف میکنند. همین چند سال پیش همه اعضای یک خانواده در تهران به علت مصرف اشتباهی فوت میکنند. دسته دوم احمقها و نادانهایی هستند که بدون اطلاع از عواقب مصرف، این قرص وحشتناک را مصرف میکنند. در سالهای نه چندان دور که مرگهای مشکوکی در محافل جوانان رخ داد مشخص شد که جوانان نگون بخت با هدف مصرف قرصهای توهمزا، قرص برنج خوردهاند و از عواقب آن خبر نداشتند. مصرف کنندگان دسته سوم هم میدانند که عاقبت کار چیست و به عنوان یکی از روشهای خودکشی از آن استفاده میکنند. اینکه چه کنیم مرگ و میر ناشی از مصرف قرص - که هر سال در حال افزایش است کاهش یابد باید به این دستهبندی توجه کنیم. برای تهیه گزارشم به چند عطاری در خیابان ...... رفتم. نمیدانم که اگر من هم فروشنده بودم آیا برای فروش جنسم به چشمان مشتریانم خیره میشدم یا نه؟! بعضی از عطاریها سریع قوطی خاکستریرنگ را روی پیشخوان مغازه میگذاشتند، بعضیها میگفتند نداریم و امان از آن بعضیهایی که میگفتند فروشش ممنوع است. اگر میخواهی باید سفارش بدهی. اسمش عطار بود اما در یک لحظه به چشم دلال مرگ دیدمش. اصلا برایش مهم نبود که در آخرین ساعات پایانی شب یک جوان قرص برنج را برای چه مصرفی از او میخواهد. اولش هرچه حساب و کتاب کردم متوجه نشدم که یک بسته قرص ١٠هزارتومانی چه ارزشی دارد که او اینقدر بیتفاوت میخواهد جنسش را بفروشد اما وقتی فهمیدم که قرص بیمصرف برنج تنها برای کشتن حشرات موذی است به این نتیجه رسیدم که در این بازار مکاره سود ٢هزارتومانی که از فروش این قرص عاید فروشنده میشود حتما بهتر از فروش آن به چند مشتری است که هزار سال یکبار برای مصرف خانگی قرص برنج میخرند. به آخرین عطاری که رفتم باتجربهتر شده بودم اما باز هم چیزهای تازهتری دستگیرم شد... سلام! قرص برنج میخوام. تو عطاریها گیرت نمیاد. ممنوع شده، اگه بخوای باید سفارش بدی واست بیارم. خب میخوام. قیمتش چنده؟ بستگی داره، جنس خوب و خارجیشرو بخوای بستهای ١٠هزار تومان، ایرانی بخوای اسمش قرص سیره ٤هزار تومان میفروشیم البته خیلی مرغوب نیست. قابلترو هم نداره. حالا برای چی میخوای؟ دروغ چرا؟ من خبرنگارم. فقط میخواستم اطلاعات بگیرم. شک کرده بودم که شما بوی خطر میدید. ما اصلا قرص برنج نداریم. جوابی برای حرفش نداشتم. از مغازهاش که خارج شدم مطمئن شدم اگر او بوی خطر را حس کرده پس قطعا از تخلفش خبر دارد. اما به این جواب که چرا اینقدر ساده مرگ در بازار به فروش میرسد نرسیدم.
برخورد قاطع با توزیع کنندگان
هر چند از سال ۱۳۹۲ در ایران فروش قرص برنج در عطاریها ممنوع و واردات قانونی آن متوقف شد اما برای تهیه این قرص کافیست سری به چند عطاری، سوپر مارکت بزنید. دلالان مرگ آگاهانه یا ناآگاهانه این قرص را با کمترین قیمت در اختیارت قرار میدهند. بههرحال تصمیم بین رفتن و ماندن افراد هر چند یک مسأله انفرادی و درون خانوادگی است اما جامعه و مسئولان میتوانند با نظارت و عملکرد صحیح در کاهش این نوع مرگ خودخواسته و دردناک موثر واقع شوند. به راستی آنانی كه با انسداد راه توسعه علمی كشور موجبات استمرار استفاده از سموم شيميايی خطرناكی مانند قرص برنج و سم گرانول ديازينون را فراهم كردهاند روزی به پای ميز محاكمه كشانده خواهند شد؟ راستی چه كسی پاسخگوی جان كودكان شاليكاری است كه در نتيجه اصرار به عدم استفاده از محصولات تراريخته بايد در معرض اين سموم خطرناك شيميايی قرار گيرند؟
با توجه به مسایل عنوان شده دو نتیجه مهم می ئوان گرفت. اول اینکه خودکشی با قرص برنج و یا هر وسیله ای دردناک است و بالغ بر ۹۰ درصد افرادی که خودکشی کرده اند پشیمان شده و برای زنده ماندن التماس می کنند.ولی دیگر التماس کردن فایده ای ندارد. انسان جانی را که خداوند متعال به او هذیه داده است با دستان خود میگیرد و این گناه است.امید به کرم و لطف ایزد منان در سخت ترین شرایط هم راهگشای مشکلات ما است.
نکته دوم اینکه باید برای کاهش آسیب های اجتماعی همه اقشار جامعه خصوصا نخبگان و افراد صاحب بیان و نفوذ دست به کار شده و این افت روحی را از جامعه ایلامی بزدایند