دو قانون عام درباره بازنشستگی دو شکل از زنان شاغل حاکم است، یکی زنانی که تحت پوشش قانون مدیریت خدمات کشوری هستند و دیگری قانون تامین اجتماعی. این دو قانون با یکدیگر اختلافاتی دارند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، این روزها بحث ممانعت از بازنشستگی پیش از موعد و شایعاتی درباره کاهش مزایای بازنشستگان سال 95 به گوش می رسد که باعث شده کامنتها درباره این موضوع در سرویس مشکلات مردم نیز افزایش یابد.
یکی از مسایلی که درباره بازنشستگی مطرح است، تفاوت شرایط بازنشست شدن میان خانمها و آقایان است. برخی از مخاطبان نوشته اند چرا درباره بازنشستگی خانمها، قوانین به درستی اجرا نمی شود.
یکی از مخاطبان که خود را كارمند خانم معرفی کرده در این باره نوشته است: باسلام درخصوص بازنشستگي زنان كارمند كه قبل از قانون خدمات كشوري مي توانستند با 20 سال سابقه كار بدون شرط سني بازنشسته شوند ولي با آمدن قانون خدمات كشوري كه در تبصره 1 ماده 103 آن نوشته شده است كه مي توانند با 25 سال سابقه و بدون شرط سني بازنشسته شوند ولي سازمان تامين اجتماعي مي گويد اين ماده در برنامه پنجم توسعه حذف شده و از بخشنامه خود كه ماده 76 مي باشد استفاده كرده و شرط سني 55 سال براي زنان در نظر گرفته آيا اين موضوع در جامعه اسلامي عدالت مي باشد كه زنان همانند مردان بايد 30سال تمام كار كنند با توجه به اينكه زنانه علاوه بر كارهاي مربوط به خانه داري،‌ بارداری، ‌نگهداري از فرزندان و تربيت آنان 30 سال همانند مردان كاركنند لطفا بازنشستگي زنان را با 25 سال بدون شرط سني لحاظ فرماييد.

در پاسخ به این پرسش بد نیست نگاهی به ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری بیاندازیم. در ماده 103 آمده است، دستگاه اجرائی با داشتن یکی از شرایط زیر می‌تواند کارمند خود را بازنشسته نماید:
الف) حداقل سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و سی‌و‌پنج سال برای مشاغل تخصصی با تحصیلات دانشگاهی کارشناسی ارشد و بالاتر با درخواست کارمند برای سنوات بالاتر از 30 سال .
ب) حداقل شصت سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت با بیست و پنج روز حقوق.

در تبصره 1 این ماده نیز نوشته شده: سابقه مذکور در بند (الف) و همچنین شرط سنی مزبور در بند «ب» برای متصدیان مشاغل سخت و زیان‌آور و جانبازان و معلولان تا پنج‌سال‌کمتر می باشد و شرط سنی برای زنان منظور نمی گردد.
از گردآوری تبصره 1و متن این ماده می توان اینطور برداشت کرد که شرط سنی داشتن شصت سال برای زنان منظور نمی شود و آنان می توانند با داشتن حداقل 25 سال سابقه خدمت، تقاضای بازنشستگی کنند.
ولی باید در نظر داشت این قانون درباره زنان کارمندی است که تحت پوشش قانون مدیریت خدمات کشوری هستند. به بیان دیگر، این بخش از کارمندان زن، در صورت بازنشستگی با داشتن 25 سال سابقه خدمت و با هر سنی، از صندوق بازنشستگی کشوری حقوق خود را دریافت می کنند.
درباره سایر زنان شاغل که تحت پوشش قانون تامین اجتماعی در مشاغل مربوطه فعالیت می کنند، قانون تامین اجتماعی پابرجاست که در آن، شرط سنی 55 سال برای بازنشستگی خانمها در نظر گرفته شده است. این بخش از زنان شاغل با داشتن سابقه خدمت مورد اشاره در قانون مزبور، می توانند تقاضای بازنشستگی کنند. این زنان، پس از بازنشستگی، حقوق خود را از سازمان تامین اجتماعی به نام "مستمری ایام بازنشستگی" دریافت می کنند که اساسا منبع پرداخت آن، با منبع پرداختی از سوی صندوق بازنشستگی کشوری متفاوت است.
لذا باید توجه داشت بازنشستگی زنان کارمند تحت پوشش قانون مدیریت خدمات کشوری بدون احتساب شرط سنی و خانمهای شاغل تحت پوشش قانون تامین اجتماعی با احتساب شرط سنی 25 سال است.

 

45231

 

منبع: خبرآنلاین