۳۰ سال است که ریاضیدانها به دنبال یک مسئله مطرح شده درباره قضیه فیثاغورت هستند. همه قضیه فیثاغورث را میشناسند: a2+b2=c2 اما مسئله مورد بحث یک مسئله انشعابی از قضیه فیثاغورث است.
مسئلهای که به نام سه گانه بولی فیثاغورث از سه دهه قبل مطرح شده این است: آیا امکان دارد که اعداد صحیح طبیعی {...,N=1,2}به دو دسته مثلا با دو رنگ قرمز و آبی تقسیم شوند به صورتی که هیچکدام از بخشها به تنهایی در قضیه مشهور فیثاغورث صادق نباشند؟ به زبان دیگر امکان دارد که اعداد طبیعی را به دو رنگ آبی و قرمز تقسیم کنید اما هیچ گروهی از اعداد یک رنگ در قضیه فیثاغورث صادق نباشند؟
اولین بار در دهه ۱۹۸۰ این مسئله را ریاضیدانی به نام رونالد گراهام مطرح کرد برای حل آن جایزه نمادین ۱۰۰ دلاری را گذاشت. حالا محققانی از دانشگاههای تگزاس و کنتاکی با استفاده از ۸۰۰ پردازنده پرقدرت ثابت کردهاند که به صورت کلی این مسئله امکانپذیر نیست. حجم فایل اطلاعات این مسئله ۲۰۰ ترابایت شده است اما این گروه به صورت فشرده این اطلاعات را با حجم ۶۸ گیگابایت برای کنترل آن توسط دیگر ریاضیدانها قرار دادهاند.
بر اساس نتایج به دست آمده تا عدد ۷۸۲۴ این مسئله امکانپذیر است اما از ۷۸۲۵ برای هر دسته از اعداد فیثاغورثی امکانپذیر نیست که رنگهای متفاوت داشته باشند.
مقاله حل این مسئله را میتوانید{اینجا} بخوانید.
۵۴۵۴