به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان، وضعیت خاص زمین شناختی این منطقه و همچنین وجود غاری پوشیده از یخ و برف در ضلع جنوب غربی آن به همراه شکل گیری نوع خاصی از زندگی شبانی و معیشتی ، این منطقه را به یکی از چشم انداز های منحصر به فرد کشور تبدیل نموده به طوریکه سالیانه این مکان پذیرای گروههای زیادی از بازدیدکنندگان و کوهنوردان می باشد .
کشور ما بر اساس معاهدات بین المللی و بعنوان یکی از کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی در سال 2010 متعهد گردید تا در راستای بهبود وضعیت تنوع زیستی از طریق حفاظت از اکوسیستم، گونه و تنوع ژنتیکی، نسبت به افزایش حداقل 17 درصدی از مناطق خشکی و آبهای داخلی ، و 10 درصدی از مناطق ساحلی و دریایی تا سال 2020 اقدام نماید.
این درحالیست که تاکنون تنها درحدود 11 درصد از کل مساحت کشور بعنوان مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست ، حفاظت شده اعلام شده اند. استان گیلان یکی از استانهای پیشرو در عرصه حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی می باشد. این استان با مساحت تقریبی 14711 کیلومتر مربع و دارا بودن اکوسیستمهای متنوع دریایی،تالابی،رودخانهای،جنگلیومرتعی،از تنوع زیستی بالایی برخوردار می باشد.
صرف نظر از وجود بیش از 1800 گونه گیاهی ، استان گیلان درحدود 45 درصد از گونه های جانوری کشور را نیز در خود جای داده است (500 گونه از 1131 گونه مهره دار ایران ) . که شامل :
78 گونه ماهی ، 6 گونه دوزیست ، 42 گونه خزنده ، 326 گونه پرنده و 48 گونه پستاندار می باشد.
استان گیلان دارای 5 منطقه حفاظت شده، 5 پناهگاه حیات وحش، 1 پارک ملی، 6 منطقه شکار ممنوع و 4 اثر طبیعی ملی ( در مجموع) با مساحت 212716.49 هکتار می باشد. که این میزان در حدود 15.1 درصد از مساحت استان می باشد که این میزان بیش از 4% از میانگین کل کشور می باشد. با این وجود اداره کل حفاظت محیط زیست استان در راستای نیل به اهداف سازمانی در نظر دارد تا با افزایش سطح مناطق تحت مدیریت خود، به انجام تعهدات بین المللی کشور عزیزمان یاری رساند.
در این راستا اداره کل محیط زیست استان گیلان موفق گردید تا با تلاش فراوان و به استناد مصوبه شماره 52372 شورایعالی حفاظت محیط زیست (آگهی شده در اردیبهشت 1395) ، قله کوه درفک به ارتفاع 2703 با مساحت 260 هکتار را بعنوان چهارمین اثر طبیعی ملی استان معرفی نماید.
کوه درفک از نظر تقسیمات کشوری در محدوده شهرستان رودبار و در 50 کیلومتری جنوب شرقی رشت و مقابل شهر رستم آباد از توابع شهرستان رودبار در استان گیلان واقع شده است.
وضعیت خاص زمین شناختی این منطقه ( کاسه درفک ) و همچنین وجود غاری پوشیده از یخ و برف ( به طول 100 متر و عرض 40 متر ) در ضلع جنوب غربی کاسه این منطقه را به یکی از چشم اندازهای منحصر به فرد کشور تبدیل نموده بطوریکه سلانه پذیرای گروههای زیادی از بازدیدکنندگان و کوهنوردان می باشد.
تمامی ویژگیهای مذکور باعث شده تا این مکان بطور سنتی محلی مناسب برای چرای دام بومیان منطقه محسوب گردد بطوریکه یخهای موجود در غار درفک از جمله منابع اصلی تامین آب آنها بشمار می آید. غار دفک بعنوان نمونه ای کمیاب از یخچالهای طبیعی در کشور بوده که در سراسر سال پوشیده از یخ می باشند . ویژگیهای خاص این غار باعث شکل گیری نوع خاصی از زندگی شبانی و معیشتی در منطقه شده که با حضور دامداران کوچ نشین (حداقل در بخشی از سال) در جریان است. اگرچه حمایت از فعالیتهای گردشگری و همچنین پشتیبانی از این بافت سنتی و خرده فرهنگ نشات گرفته از مظاهر طبیعت، پراهمیت می باشد لکن استفاده های سنتی بیش از حد و لجام گسیخته و همچنین هجوم بازدید کنندگان در سالیان اخیر، باعث بروز برخی آثار مخرب در این منطقه شده است . لذا در راستای بهره برداری پایدار از طبیعت و منابع طبیعی و همچنین بمنظور حفظ پویایی این اکوسیستم بی بدیل ، اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان جهت دست یابی به اهداف ذیل نسبت به معرفی این منطقه بعنوان چهارمین اثر طبیعی ملی استان گیلان اقدام نمود :
1- حفظ مستمر و تضمین بقاء سیمای طبیعی منحصربفرد و خاص و کیفیت منحصر بفرد.
2- حمایت از جامعه سنتی و خرده فرهنگ شکل گرفته در منطقه .
3-فراهم آوری فرصتهای لازم برای آموزش ، پژوهش و استفاده های عمومی متناسب با اهداف حفاظت و بهره برداری پایدار.
4-حذف و جلوگیری از هرگونه بهره برداری یا دخالتهای انسانی مخاطره آمیز که موجودیدت منطقه را هدید می نماید.
5- سهیم نمودن جوامع محلی در مدیریت و حفاظت از منطقه به صورتی که با اهداف توسعه پایدار سازگار باشد.
6- حمایت و برنامه ریزی جهت انجام فعالیتهای پایدار اکو توریستی و ژئوتوریستی.
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۷
اداره کل حفاظت محیط زیست استان در راستای افزایش سطح مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و طی مصوبه شماره 53272 شورایعالی حفاظت محیط زیست، اقدام به ثبت قله کوه درفک با ارتفاع 2703 متر و با مساحت 260 هکتار به عنوان چهارمین اثر طبیعی ملی استان گیلان نمود.