ابوالحسن مختاباد

اخیرا یکی از دوستان می‌گفت نهاد کتابخانه‌های عمومی دائره‌المعارفی 10 ‌جلدی را به تعداد 1500 دوره خریداری کرده‌اند و سپس به من توصیه کرد: شما خود این دائره‌المعارف را ببین و سپس درباره کیفیت آن و اینکه آیا این کتاب از استانداردهای لازم برای خرید و تزریق به کتابخانه‌های کشور برخوردار است یا نه داوری کن.

در همان روزها این دائره‌المعارف را که به نام«دائره‌المعارف بزرگ نو» و از سوی انتشارات علم و زندگی به بازار کتاب عرضه شده بود، در یکی از کتابفروشی‌ها دیدم و تورقی سرپایی کردم. سپس از کتابفروش محترم خواستم یکی از مجلدات آن را به امانت بدهد تا  دقیق‌تر به مداخل‌ آن نظر کنم. به راستی از این کار نهاد کتابخانه‌های عمومی شگفت‌زده شدم. چرا که این کتاب نزدیک به 10 هزار صفحه‌ای؛ ‌چه از منظر روشی و چه از نظر اغلاط بی‌شمار املایی و انشایی(در هر صفحه چند غلط) و خطاهای فراوان در مدخل‌ها به اندازه‌ای پریشان و مغلوط بود که تنها می‌توانستم آن را مصداق نیم بیت زیر بدانم:

«کشته از بس که فزون است کفن نتوان کرد»

با خود ناشر تماس گرفتم (عصر روز شنبه هفته جاری) و ایشان با افتخار گفتند این نهاد دو هزار نسخه از این کتاب را خریداری کرده‌اند. یعنی پانصد دوره اضافه‌تر از عددی که منبع قبلی به من گفت. اگر چنین رقمی درست باشد یعنی نهاد کتاب‌‌خانه‌های عمومی قرار است این کتاب را به عمده‌‌کتابخانه‌های ایران بفرستد و نه تنها کتابخانه‌های مهم یا کتابخانه‌های مراکز استان‌ها و ...

نهادی که با بیت‌المال ایرانیان تأمین مالی می‌شود، چنین کتابی را بخرد و بخواهد به کتابخانه‌ها تزریق کند، تنها از یک نکته حکایت می‌کند ‌و آن اینکه دست اندرکاران کمیته خرید کتاب درباره دائره‌المعارف‌نگاری و دانشنامه‌نویسی و اصولا کتاب‌های مرجع اطاعاتی ندارند و نمی‌دانند که چه ناشرانی در بخش‌های خصوصی و دولتی و شبه‌دولتی در تدارک تدوین چه دائره‌المعارف‌هایی‌اند و حتی برای نمونه هم شده به شناخته‌شده‌ترین و علمی‌ترین دائره‌المعارف فارسی موجود (دائره‌المعارف مصاحب که یادگار مرحوم مصاحب و انتشارات امیرکبیر دوران  استاد عبدالرحیم جعفری است) سری نزدند و منطق مدخل‌گزینی و نوع ارجاع آن را با چند مدخل این کتاب مقایسه نکردند، تا آنگاه به خرید این کتاب دست یازند.

ابوالحسن مختاباد با نگاهی منتقدانه این نوع حمایت نهاد کتابخانه‌های عمومی از ناشران ضعیف و انتخاب و خریداری کتاب‌های مرجع توسط این نهاد یادداشتی در این‌باره نگاشته است.

متن کامل این یادداشت را می‌توانید در اینجا بخوانید.

منبع: خبرآنلاین