مهدی درستی: نشست خبری نهمین دوه جشنواره هنرهای تجسمی فجر صبح روز دوشنبه 13 دی با حضور مجتبی آقایی دبیر جشنواره، جمشید حقیقت شناس دبیر هنری، عبدالرحیم سیاهکار زاده دبیر اجرایی در موزه هنرهای معاصر برگزار شد.
در ابتدای این مراسم آقایی در خصوص زمان برگزاری جشنواره گفت: «جشنواره از سوم تا 30 بهمن در موزه هنرهای معاصر و فرهنگسرا نیاوران برگزار خواهد شد. موزه هنرهای معاصر به بخش اصلی و بینالملل جشنواره اختصاص دارد و در فرهنگسرا نیاوران نیز بخش مفاخر هنرهای تجسمی برگزار خواهد شد. ما در افتتاحیه نیز برنامه نیز به تقدیر از حامیان هنرهای تجسمی چون حوزههای اطلاع رسانی، نشر، سازمانها و ادارات و نگارخانهها می پردازیم.»
رویکرد این جشنواره بینارشتهای است
آقایی در ادامه درخصوص رویکرد نهمین دوره جشنواره توضیح داد: «این دوره تلاش شده تا از ظرفیتهای هنرهای تجسمی بهتر بهره ببریم و گرایش رشتهای دوره قبل را نخواهیم داشت و سعی شده تا رویکردمان بینارشتهای باشد. در گرایش سنتی مرز بین رشتهها تعیین کننده بود و گستردگی رشتهای مورد توجه نبود، ولی با برداشتن مرز بین رشتهها از همه ظرفیتهای تجسمی استفاده میشود و فراتر از رشته به طوری که الان دیگر معماری را نیز جزو هنرهای تجسمی به کار میبرند. نسل جوان ایدههای برتر دارند، با حضور فعال و گسترده این هنرمندان امسال شاهد آثار با کیفیت بهتر برخوردار بودیم.»
او درباره بخش بینالملل جشنواره بیان کرد: «باید این بخش تقویت شود تا جایی که به یک جریان فاخر در عرصه جهانی بدل شود. ما در این دوره از 47 کشور تقاضای شرکت داشتهایم که به نسبت قبل استقبال بیشتری شده است. ما در این بخش گزیده آثار دو کشور را هم خواهیم داشت.»
دبیر کل جشنواره ادامه داد: «13هزار تقاضا برای شرکت در جشنواره داشتهایم که شورای هنری 9 نفره متشکل از صاحب نظران حوزههای مختلف 5500 اثر را ثبت کردند. در نهایت یک گروه پنج نفره هم وظیفه داوری آثار را برعهده دارد.»
آقایی درخصوص مراسم اختتامیه اضافه کرد: «مراسم اختتامیه 30 بهمن در تالار وحدت برگزار خواهد شد. در این مراسم به تجلیل از 9 نفر از مفاخر هنرهای تجسمی خواهیم پرداخت که به این عزیزان طوبی ذرین اهدا خواهد شد. در نهایت هم از 10 نفر برگزیده تقدیر خواهد شد.»
تلاش برای ارتقای هنر ایران و انقلاب
او در پایان سخنانش گفت: «یک همایش سه روزه نیز در موزه برگزار خواهد شد تحت عنوان «خوانش هنر» که به مباحث علمی، پژوهشی و کاربردی هنرهای تجسمی میپردازد و هنر را از نگاه مختلف بررسی میکند. ما در نظر داریم تا این روند نمایش آثار را تا بعد از جشنواره نیز ادامه بدهیم و هر فصل یک جشنوارهای به این شیوه برگزار کنیم.»
او همچنین گفت: «تلاش ما در جشنواره هنرهای تجسمی این است که هنر تجسمی انقلاب اسلامی و ایران را ارتقا دهیم.»
در ادامه این برنامه حقیقتشناس درباره رویکرد هنری جشنواره گفت: «تمایل داریم که با افزایش مشارکت ظرفیت هنرهای تجسمی که در دوره گذشته سه درصد بود را به 9 درصد افزایش دهیم. مشکلی که ما در تمام دورههای جشنواره با آن روبهرو هستیم نداشتن ظرفیت کافی برای ارائه آثار هنرمندان است. این دوره 124 اثر مرحله ارزیابی را رد کردهاند و منتظر داوری نهایی هستند.»
افزایش شش درصدی ظرفیت هنرمندان
حقیقتشناس همچنین گفت: «درصد زیادی از آثار در این دوره جشنواره به دلیل نبود فضای کافی نتوانستند حضور داشته باشند. همچنین هنرمندان در این دوره در آثارخود بازبینی گستردهای کردهاند.»
او ادامه داد: «نکته مثبت جشنواره امسال معاصر بودن آثار است که هنرمندان به مسایل روز جامعه پرداختهاند. همچنین شورای هنری در این دوره سعی کرده است تا آثاری را انتخاب کند که تاثیرگذار باشند و تنها به جنبه هنری کارها توجه نشده است.»
حقیقتشناس درباره تغییراتی که در جوایز امسال ایجاد شده است توضیح داد: «سال گذشته ما 500 هزار تومان تسهیلات به هنرمندان اعطا کرده بودیم که در این دوره این رقم دو برابر شده است، همچنین جوایز نفرات برتر که در دوره هشتم پنج میلیون تومان بود را به 10 میلیون افزایش دادهایم.»
او در پایان گفت: «ما در این دوره سعی کردهایم تا در بخش نمایش آثار تغییراتی ایجاد کنیم که شان موزه حفظ شود، همچنین بخش فیلم را حذف کردهایم و به جای آن ویدئو آرت را اضافه کردیم. ما پس از انتخاب آثار فرصتی را هم برای هنرمندان ایجاد کردهایم تا به نظر شورای انتخاب اعتراض کنند.»
در پایان این مراسم خبرنگاران درخصوص روند تکراری جشنواره انتقادهایی داشتند. حقیقتشناس در پاسخ به این انتقاد گفت: «اگر جشنواره تکراری است پس به چه دلیل هرسال حضور پیدا میکنید؟»
پاسخ حقیقتشناس باعث اعتراض جمعی از خبرنگاران شد و یکی از آنها گفت: «وظیفه ما آمدن به این برنامهها برای انتشار اخبار است و شما نمیتوانید به ما بگویید که به چه دلیل در این برنامهها حاضر میشویم.»
در پایان حقیقت شناس از خبرنگاران به دلیل واکنش خود عذرخواهی کرد.
58243