در روزهاي اخير، همزمان با ديدار محمدباقر قاليباف با طرفدارانش در حوزه هنري، از نماد انتخاباتي این کاندیدای ریاستجمهوری رونمايي شد. ستاد آقاي قاليباف تصوير يك «ساعت» را به عنوان نماد آقاي شهردار به معني سروقت بودن این کاندیدا انتخاب كردهاند. نمادي كه برخي معتقدند پيشتر در ستاد روحاني وجود استفاده شده و شهردار را متهم به كپيكاري كردند. البته اين تنها نماد كپي شده شهردار نبود و در روزهاي گذشته كاربران فضاي مجازي مشغول شمارش عناصر كپي شده ستاد قاليباف هستند. گذشته از آن شهردار تهران در اين سالها چندين و چند پروژه افتتاح كرده است كه بدون در نظر گرفتن فايده آنها، هركدام با تأخيرهايي از سه ماه تا يكسال همراه بودهاند. در اين گزارش تأخيرهاي چندين پروژه مهم ۱۲سال ریاست شهردار را بررسي كردهايم تا درك بهتري از ساعتِ نمادين ايشان پيدا كنيم!
تونل توحيد:{با ۳ ماه تاخیر} ۳۰۰ ميليارد تومان
- تاريخ وعده داده شده: ۲۵ آبان ۸۸
- تاريخ رسمي گشايش: ۱۲ بهمن ۸۸
تونل توحيد، تونل پرحاشيه تهران است كه برنامه ساخت آن از فروردين ۸۶ شروع شد. محمدباقر قاليباف شهردار وقت تهران، در هر یک از مصاحبههایش قول ميداد این پروژه طبق زمانبندي مشخص شدهاش به پايان برسد و در 25 آبان 88 آن را افتتاح کند. در ارديبهشت سال ۸۸ قالیباف براي چندمین بار تأكيد كرد: «به شهروندان تهراني قول ميدهم كه پروژه تونل توحيد را با همه مشكلاتي كه دارد، بر اساس تابلوي روزشماري كه نصب شده، بدون تأخير افتتاح كنيم.» البته دو کیلومتر از اين تونل شمالي - جنوبي در همان زمان ساخت و كمي پيش از افتتاح، در مرداد ماه سال ۸۸ ريزش كرد و يك كشته و چهار مصدوم بر جاي گذاشت تا افتتاح آن با حداقل سه ماه تأخير همراه شود. دستاندركاران ساخت اين تونل در تمام مدت کار روی این پرژه، آن را با تونل رسالت مقايسه میكردند و توحید تونلی است که اغلب کارشناسان معتقدند برخی از استانداردهای لازم را ندارد.
برج ميلاد {با يك سال تأخير}
- تاريخ وعده داده شده: مهر ۸۶
- تاريخ رسمي گشايش: مهر ۸۷
برج ميلاد تهران، برج مخابراتي عظيم شهر، روزگاري قرار بود در كنار برج آزادي نمادي براي شهر تهران باشد. ساخت این برج حدود ۱۱ سال به طول انجاميد و از همان ابتدا مخالفان و موافقان زيادي داشت. برج ميلاد که کلنگ ساخت آن پيش از آمدن آقاي قاليباف به شهرداري تهران به زمين خورده بود، يك سال پيش از افتتاح تونل توحيد و در سال 87 به بهرهبرداري رسيد و افتتاح آن سروصداي زياد كرد.
رضا ميرصادقي، مديرعامل شركت يادمان سازه چند روز پيش از مهلت مقرر افتتاح برج اظهار كرد: «برنامه اتمام ساخت اين پروژه از دهم اسفند ماه سال 84، مهر ماه 86 اعلام شده بود و تا سه روز ديگر روز شمار پروژه منفي ميشود اما متأسفانه در پايان سال 85 موضوعاتي خارج از حوزه فعاليت ما در حوزه سياست خارجي اتفاق افتاد و برخي كشورهاي اروپاي غربي ارتباط خود را با ايران نسبت به گذشته كاهش دادند. همكاري كشورهاي اروپايي بهويژه بر كارهاي لجستيكي پروژه تأثير گذاشت و از حدود چهار پيش ما به اين نتيجه رسيديم كه بايد در روند قرارداد و پروژه تجديد نظر صورت گيرد.»
مديرعامل يادمان سازه با بيان اينكه در مجموع 16درصد از برنامه اجرايي كل پروژه عقب هستيم، گفته بود: «كل پروژه برج شامل احداث برج، مركز همايشها، ايجاد راههاي دسترسي، موتورخانه مركزي و پاركينگ طبقاتي است كه اين پروژهها تا بهمن ماه آماده بهرهبرداري خواهند شد.» در نهایت برج به جای مهر 86 در مهر 87 افتتاح شد. یکسال تأخیر پروژههای هزینهبر و بالا بودن خرج طرحهایی که شهردار انجام داده همیشه از انتقادات به او بوده است. اگرچه با مرور مطالب بالا میشود فهمید که زمانبندیها چقدر دقیق بوده و آقای قالیباف چقدر به وعدههایشان پایبندند.
پل صدر: {با 11 ماه تأخير} ۱۳۰۰ ميليارد تومان
- تاريخ وعده داده شده: بهمن ۹۱
- تاريخ رسمي گشايش: آذر ۹۲
بهمن سال 91 در حالي كه روزشمار افتتاح پروژه صدر معكوس و به روزهاي پاياني نزديك شده بود، محمد باقر قاليباف، شهردار تهران اعلام كرد كه اين پروژه چهارماه از برنامه مصوب عقب مانده است و به همين دليل در تاريخ مقرر افتتاح نميشود. او در ادامه حرفهايش قول افتتاح این پل را به سه ماه بعد موكول کرد و گفت: «اين پروژه در فروردين92 بهطور كامل افتتاح ميشود.
همكاران من قولدادهاند دو ماه از تأخير چهار ماهه بزرگراه طبقاتي صدر را، در كار جبران كنند.» بهار كه هيچ، تابستان هم گذشت و پاييز هم از ميانه رد شد و هر بار چند هفته مانده به زماني كه مسئولان شهري وعده افتتاح اين پروژه را داده بودند، تاريخ جديدي براي افتتاح آن تعيين ميشد. قاليباف در خرداد ۹۲ در جريان بازديد از طرح پل صدر گفته بود كه ۱۰ كيلومتر از مجموع ۱۱ كيلومتر پل شهيد صدر به اتمام رسيده است.
شهردار تهران اضافه كرده بود که علاوه بر ساخت يك كيلومتر پل باقيمانده، بخشي از كارهاي نهايي مانند نصب تجهيزات، روشنايي و امكانات ايمني این طرح نیز باقيمانده است و ابراز اميدواري كرده بود پروژه تا پايان مردادماه افتتاح شود. پس از اين صحبتها افتتاح پروژه به آخر شهريور و بعد از آن به آخر مهر موکول شد. محسن سرخو، از اعضاي شوراي شهر تهران همان روزها در گفتوگويي كه با روزنامه بهار داشت، دليل تأخير افتتاح اين پروژه را «استفاده از قطعات غيراستاندارد» عنوان كرد؛ اما احمد دنيامالي، رئيس كميسيون عمران و حملونقل شهري شورا و یکی از حامیان شهردار اعتقاد ديگري داشت و گفته بود شهرداري تهران به دليل تحريمها براي ورود بعضي قطعات و تجهيزات با مشكل مواجه شده و به همين دليل افتتاح پروژه طبقاتي صدر به تأخير افتاده است!
تونل نيايش: {با ۱۱ ماه تاخیر} ۲۷۰۰ ميليارد تومان
- تاريخ وعده داده شده: دهه فجر ۹۱
- تاريخ رسمي گشايش: پاييز ۹۲
تونل نيايش از ديگر پروژههاي بزرگ شهرداري در طول دوره رياست آقاي قاليباف است. اين بزرگراه ۱۰ كيلومتري كه جهتي شرقي ـ غربي دارد، از غربیترین قسمت بزرگراه صدر شروع ميشود و پس از گذر از زير بزرگراه آفريقا، خيابان ناهيد و پارك ملت در بزرگراه نیایش، يعني غربيترين نقطه تونل، از زير زمين خارج ميشود. این پروژه دو مسئله را برايمان يادآوري ميكند: يك، ترافيك عجيب و غريب این مسیر، و دوم هزينه بالاي ساختش. شهرداري كه اين تونل را چند سال پس از تونل توحيد ميساخت، حسابي حواسش بود كه تونل نيايش هم به سرنوشت توحيد دچار نشود. به همين دليل این پروژه با كمترين ميزان تأخير به بهرهبرداري رسيد. کلنگ اين تونل كه به قسمت غربی اتوبان صدر هم چسبيده است، در هفته اول ارديبهشت ماه سال ۹۰ به زمين خورد و بخش شمالي آن طبق روزشمار مربوط به زمانبندياش حدود يك هفته بعد از ۲۲ بهمنماه سال ۹۱ به طور آزمايشي افتتاح شد و به صورت رسمي همزمان با گشايش پل صدر در پاييز ۹۲، افتتاح شد. نكته قابل تأمل درباره این پروژه مشكلاتي بود كه از همان زمان افتتاح گريبان این طرح را گرفت.
محمدباقر قاليباف در همان روز افتتاح این پرژه در پاسخ به اينكه آيا تا زمان افتتاح بزرگراه طبقاتي صدر، تونل نيايش قابل استفاده خواهد بود يا خير، پاسخ داده است: «ما چنين توصيهاي نميكنيم. كار ما در تونل به اتمام رسيده اما اگر ترافيك اضافي را از تونل نيايش به اتوبان صدر وارد كنيم آن هم بدون بهرهبرداري از پل صدر، يعني حجم زيادي از ترافيك را به اتوبان صدر وارد كردهايم كه اكنون اتوبان صدر این ظرفيت را ندارد. همه تلاش ما بر اين است كه انتهاي سال جاري يا ابتداي سال آينده در فروردين ماه، بهرهبرداري كامل از اين پروژه را انجام دهيم.»
همان زمان مازيار حسيني، معاون فني و عمراني شهردار تهران، با بیان اینکه تونل صدر - نيايش و بزرگراه دوطبقه، بايد در مدت 30 ماه آماده بهرهبرداري شود، گفته بود: «زمان لازم تا پايان این پروژه حدود 30 ماه پيشبيني شده است اما با توجه به درخواست شهردار، تلاش ميكنيم تا پايان سال 91، حداقل شاخههاي اصلي، تونل و بزرگراه دو طبقه تكميل شود و به بهرهبرداري برسد.»
اين گفتهها در حالي بود كه پيشتر اعضاي شورايشهر تهران در بازديد از پروژه در دست احداث تونل نيايش ضمن درخواست توجه پيمانكاران به گسلهاي فرعي تهران در مسير احداث اين تونل، به شهرداري بابت جلوگيري از تكرار مشكلات تونل توحيد تذكر داده بودند. به همين دليل عبور و مرور از تونل نيايش از همان روزهاي افتتاح آزمايشي به دليل نيافزودن به ترافيك اتوبان صدر، در ساعات مشخصي مجاز اعلام شد كه تا امروز كه حدود چهار سال از افتتاح آن ميگذرد، آن محدوديت زماني همچنان برقرار است. در مورد هزينههاي ساخت اين تونل ميتوان گفت كه قرار بوده ساخت دو پروژه پل صدر و تونل نيايش با ۸۰۰ ميليارد تومان به پايان برسد كه در نهايت هزينه ساخت تنها تونل نيايش به دو هزار و 700 ميليارد تومان بالغ شده است.
۴۷۴۷