یک روزنامه روسی با ارائه تحلیلی از دیدار دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین ارزیابی کرد که زمینه هایی برای نزدیکی و همکاری دو کشور وجود دارد اما این موضوع ایران، شریک راهبردی روسیه در سوریه را ناراحت خواهد کرد.

به گزارش خبرآنلاین، روزنامه ودمستی اولین ملاقات رؤسای جمهور روسیه و آمریکا برگزار شد. اوضاع روابط دو کشور فلاکت بار است و بنظر می‌رسد مسکو و واشنگتن تصمیم گرفته‌اند به اموری توجه کنند که مي‌شود در آنها پیشرفت کرد. این امر در وهله اول به سوریه ارتباط دارد.

دونالد ترامپ قبل از انتخاب شدن به سمت رئیس‌جمهور آمریکا گفته بود همکاری با روسيه در مبارزه با داعش و القاعده ضرورت دارد. روسيه هم بنوبه خود در انتظار لحظه تغییر رویکرد آمریکا بود. برغم اینکه دولت ترامپ تاکنون راهبرد صریحی در مورد سوریه ندارد ولی این دولت بسیاری امور اثر گذار بر سیاست آن در منطقه را درک می‌کند.

اولاً ترامپ نمی‌خواهد ایالات متحده را به جنگی دیگر در خاورمیانه بکشد. ثانیاً او خواهان وخامت اوضاع سوریه و بطور اخص رویارویی مستقیم با روسيه نیست زیرا این امر می‌تواند عواقب غیر قابل پیشبینی داشته باشد. ثالثاً ترامپ می‌خواهد با روسيه علیه تروریسم همکاری کند. رابعاً ترامپ می‌خواهد رویکرد متفاوت از سیاست اوبامای نرم و دودل در سوریه به نمایش گذاشته و در بخش سیاست داخلی در آمریکا امتیاز بگیرد. این 4 اصل محیط مناسبی برای بحث محتوایی مسکو و واشنگتن در مورد سوریه فراهم می‌کند.

روسیه و آمریکا در نتیجه مذاکرات پوتین و ترامپ در مورد آتش بس در جنوب غرب سوریه به توافق رسیدند. این یک حوزه جدید علاوه بر 4 حوزه تشکیل شده طی توافقات روسيه، ایران و ترکیه در آستانه است. این توافق از یک طرف تقویت نقش آمریکا در سوریه و تمایل واشنگتن برای دفاع از متحدانش را نشان می‌دهد. از طرف دیگر تمایل مسکو برای نیل به توافق و ایجاد محیط مشترک برای اقدام آینده در سوریه را تأیید می‌کند. مهم است گفته شود پوتین بلافاصله پس از مذاکره با ترامپ با بنیامین ناتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تلفنی صحبت داشت.

نیل به توافق نشان می‌دهد مسکو سعی ندارد بینش خود را به دیگران تحمیل کند و در مقابل روسيه حمایت معین آمریکا، اردن و اسرائیل را بدون دادن امتیاز کلان کسب می‌کند. درصورت اجرای موفق این موافقتنامه، شانس توسعه همکاری مسکو و واشنگتن تقویت مي‌شود. ولی مسکو در عین حال با ریسک وخامت روابط با ایران مواجه مي‌شود که از ملایم شدن موضع روسيه و معامله آن با آمریکا و اردن ناراضی خواهد بود. تهران علاوه بر این می‌تواند نقش طرف افشاگر را ایفا کند (کسی که قبل از تحقق توافق سری جزئیات آن را علنی کرده و به این ترتیب آن را بهم می‌زند) و و با این کار عمداً اوضاع جنوب سوریه را برای بهم زدن مساعی دیپلماتیک و حل قهرآمیز مسئله حاد کند. مسکو نباید این روند را منتفی بداند.

49261

منبع: خبرآنلاین