اندیشه تأسیس انجمن سلطنتی بریتانیا در یکی از نشستهای دانشمندان و فیلسوفان در سال 1660 میلادی پدید آمد و این اندیشه با فرمان چارلز دوم در پانزدهم ژوئیه 1662 تحقق پیدا کرد. در ابتدا عضویت انجمن شرایط خاصی نداشت اما از سال 1848 تنها کسانی به عضویت پذیرفته میشوند که دانشمند و شاغل شغل علمی باشند. انجمن دارای اعضای داخلی و خارجی است، تعداد اعضای خارجی که بیشتر از اهالی ایرلند و کشورهای مشترکالمنافعاند تقریباً یکدهم اعضای داخلی است. این انجمن مجموعاً در حدود 1300 عضو دارد. اداره امور انجمن به عهده یک شورای 21 نفره و هیأتمدیره 5 نفره است که از سوی مجمع سالانه انجمن انتخاب میشوند و مدت مدیریتشان دو سال است.
انجمن سلطنتی بریتانیا مثل آکادمیهای علوم بسیاری از کشورها به راههای مناسبتر توسعه و پیشرفت علم، بهبود امر آموزش و پرورش و انتشار کتب و مجلات و اعطای جایزه به صاحبان آثار ممتاز علمی میپردازد و به مبادلات علمی و همکاری با دانشمندان و مجامع علمی کشورهای دیگر اهتمام دارد.
انجمن سلطنتی بریتانیا با بسیاری از آکادمیها در سرتاسر جهان موافقتنامههای همکاری امضا کرده است. فرهنگستان ما که بسیار جوان است و با آکادمیهای علوم چندین کشور و از جمله اتریش، لهستان، مجارستان، آمریکا، چین و کرهجنوبی موافقتنامه همکاری امضا کرده است، تاکنون با انجمن سلطنتی انگلستان همکاری و مبادله علمی نداشته است.
اکنون به مناسبت سیصد و پنجاهمین سال تأسیس انجمن یک مرکز سیاست علمی وابسته به آن دایر شده است. البته انجمن از بدو تأسیس کم و بیش در سیاستگذاری دخالت داشته است اما اکنون نیاز به سیاستگذاری بیش از همیشه است و باید عمده مراکزی مثل آکادمیها به آن مصروف شود.
با تشکر از روابط عمومی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران