مهر نوشت: تیم پزشکی حاضر در منطقه سرپل ذهاب معتقدند با آغاز فصل گرما و کمبود امکانات بهداشتی احتمال افزایش برخی بیماری ها دور از انتظار نیست.

نزدیک به چهارماه از زمین لرزه ۷.۳ ریشتری کرمانشاه می گذرد، زلزله ای که بر اساس آخرین آمار، تعداد کشته شدگان آن ۶۲۰نفر بوده و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشته است. از سوی دیگر در این زلزله به ۱۰ شهرستان و هزار و ۹۳۰ روستای استان کرمانشاه خسارت وارد شده است که وضعیت روستاها به لحاظ اهدای کانکس ها و کمک ها بهتر از شهرستان هاست.

این روزها وقتی با مردم سرپل ذهاب و روستاییان منطقه صحبت می کنی، همچنان از کمک های مردمی صحبت می کنند و قدردان حضور گسترده مردمی هستند که از لحظه زلزله آن ها را تنها نگذاشته اند. با این حال میزان کمک ها در یکی دو ماه اخیر کاهش یافته و این موضوع باعث نگرانی مردم منطقه شده است.

اما نگرانی مهمتر برای مردم منطقه و پزشکان حاضر در شهرها و روستاهای زلزله زده، گرم شدن هوا و افزایش بیماری هاست.

مدیرعامل بنیاد ملی خانواده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پایش روانی ۱۰ هزار خانواده و شناسایی بیش از ۱۰۰ مورد حاد در حوزه خانواده در مناطق زلزله زده سرپل ذهاب می گوید: نزدیک به ۱۰۰ مورد حاد هم شناسایی شد که خانواده ها موارد روانی حاد داشتند. از لکنت زبان گرفته تا کابوس های شبانه و حتی دغدغه کنکوری ها بویژه برای دخترها که وسایلشان را از دست داده بودند. این ها مسائل نگران کننده ای است که باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

حجت الاسلام رضا رویت اضافه می کند: پیش بینی ما و رویکرد علمی قصه این است که پس از اسکان اضطراری و امدادهای اولیه تازه مسائل خانواده و بحران های روانی شروع می شود، خانواده ها تازه می فهمند چه شده و چه آینده مبهمی رو به روی آن هاست. وقتی امدادگران می روند احساس تنهایی می کنند و... خدا نکند که این صداها یک زمان خاموش شود.

قرارگاه تخصصی خانواده یک قرارگاه مرکزی در شهر سرپل‌ذهاب است که با تجمیع ظرفیت‌های مردمی در حوزه خانواده از سراسر کشور؛ مداخلات خانواده‌محور جهت بهبود حال و وضعیت خانواده‌های زلزله‌زدگان را برنامه‌ریزی، هدایت و راهبری می‌کند.

این قرارگاه با دعوت از پزشکان، پرستاران و تیم روان شناسی تلاش کرده است تا با تمرکز بر بانوان بویژه بانوان باردار و شیرده در حوزه تغذیه، بهداشت و روان آن ها به صورت تخصصی ورود کند.

سرویس‌های بهداشت و موارد ضدعفونی کننده باید در میان اولویت‌ها قرار گیرد

طیبه داب، داوطلبی است از علوم پزشکی مشهد که یک هفته در منطقه سرپل ذهاب مستقر است. او درباره فعالیت هایی که به زنان ارائه می شود، به خبرنگار مهر می گوید: مامایی، پزشک عمومی، داروخانه و تزریقات. همه خدمات پزشکی و پرستای در کنار مهدکودک و روانشناسی.

او اضافه می کند: خود من در بخش مامایی فعال هستم؛ مراقبت از باردارها و عفونت ها. مراجعه خانم ها بسیار بالاست و متاسفانه باید بگویم ۹۰ درصد خانم ها دچار عفونت شده اند. ما به صورت سیار به روستاها رفته ایم. آن جا هم همین طور است. علت عفونت پایین بودن سطح بهداشت است. همه عفونت ها هم یکسان است.

داب ادامه می دهد: جمعیت زیادی از یک حمام یا دستشویی استفاده می کنند و مواد ضدعفونی کننده هم نیست. به بخش های محروم شهر سرپل ذهاب یعنی پاونار و زعفران هم رفتیم؛ اصلا چیزی به اسم ماده ضد عفونی کننده وجود ندارد.

او ادامه داد: ما روزانه به طور میانگین ۳۰ مراجعه کننده داریم. یک اتفاق خیلی بد دیگر این است که بانوان خوددرمانی کردند. این باعث شد عفونت مقاوم شود که اصلا خوب نبوده است.

داب می گوید: وضعیت سلامتی خانم های باردار نسبتا خوب است اما مواردی داشتیم که تغذیه نامناسب داشتند و بچه رشد مناسب نداشت و رشد شکم بر اساس سن بارداری مناسب نبود.

او در پایان تاکید می کند: مردم خیلی کمک کرده اند، خیلی به مردم زلزله زده دلگرمی داده اند، اما برخی چیزها به نظر مردم و مسئولان اولویت نیست؛ چیزهایی مثل مواد ضدعفونی کننده و سرویس های بهداشتی و حمام های مناسب. باید این مسائل آموزش داده شود.

نگران فصل گرما و بیماری‌های واگیردار هستیم

مریم مزاری از علوم پزشکی بوشهر به منطقه سرپل ذهاب آمده است. او نیز در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: ما گروه جهادی هستیم که با فراخوان بسیج دانشگاه علوم پزشکی برای ارائه خدمات درمانی در سرپل ذهاب به قرارگاه تخصصی خانواده آمدیم.

وی با اشاره به مشاهدات خود از منطقه اضافه می کند: از نظر روانی وضعیت خوب نیست. نقاشی ها کودکان بیشتر ترس از زلزله و خرابی است و انگار قرار است همیشه مردم در چادر باشند. یک حالت ناامیدی در چهره عمدتا زن ها هست.

مزاری با بیان اینکه باید به تغدیه بانوان و کودکان جدی در پرداخته شود می افزاید: الان مواد غذایی بر خلاف یکی دو ماه اول کم شده است که باید به این موضوع توجه شود. بانوان باردارهای را داریم که در هفته آخر بارداری هستند و متاسفانه در چادر زندگی می کنند و به آن ها کانکس نرسیده است. این باید رعایت شود.

او ادامه می دهد: اما عمده نگرانی ها از گرم شدن هواست، با توجه به وضعیت بهداشتی و فاضلابی که در سطح شهر می ریزد شرایط می تواند در فصل گرما خطرناک شود. حتی احتمال شیوع وبا هست. جایی است به اسم حوض منیژه که منبع تخلیه زباله شده است و خیلی خطرناک است. به نظرم الان بهداشت اولویت اول برای مردم منطقه است.

۴۲۲۳۸

منبع: مهر