اصغر سمیعیزفرقندی در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره سیاست جدید ارزی دولت برای ساماندهی بازار، اظهار داشت: اول باید از دولت تشکر کنیم، زیرا شهامت و شجاعت اعتراف به اشتباه خود را داشت و در جهت تصحیح سیاستهای قبلی خود گام برداشت.
وی با بیان اینکه اعتراف به اشتباه شجاعت میخواهد، افزود: همچنین شهامت آقای همتی قابل تحسین است، زیرا ایشان در این موقعیت حساس حاضر شده آبرو خود را وسط بگذارد و مسوولیت ریاست بانک مرکزی را بپذیرد. آرزوی موفقیت برای دکتر همتی را هم دارم.
رییس اسبق کانون صرافان درباره بسته بانک مرکزی تصریح کرد: این بسته البته کلی است؛ یعنی وارد جزییات نشدهاند. این بسته با اینکه کلی است، ولی محدودیتهایی قایل شدهاند.
سمیعی متذکر شد: رییسکل بانک مرکزی عنوان کردند که معاملات خرد را صرافیها میتوانند انجام دهند. این سوال پیش میآید که چرا صرافیها 9 هزار دلار بفروشند اشکالی ندارد یا 10 هزار دلار نفروشند؟ یا اینکه اگر کسی 50 هزار دلار خواست و 5 صرافی رفت خرید، اشکالی ندارد؟
وی عنوان کرد: ما باید بستر و مقررات را بهگونهای ترتیب دهیم که قابل انجام باشد، اما این خیلی مبهم است.
رییس هیات موسس کانون صرافان با اشاره به نکته دیگری درباره بسته ارزی دولت، گفت: اینکه استثنا روی قیمت ارز باشد و قیمتها یک جور باشد و بعد 5 درصد نرخ اسکناس بالاتر باشد، درست نیست. این 5 درصد از کجا آمده است؟ این یک نوع محدودیت است. اگر قرار است محدودیت گذاشته شود، پس دیگر سیستم عرضه و تقاضا معنا نخواهد داشت و دستوری است.
سمیعی با بیان اینکه اگر قیمتها دستوری باشد، عرضه و تقاضا کار خود را نخواهد کرد، افزود: در خصوص کالاهای اساسی نیز این نکته مطرح است که اگر قرار باشد این کالاها با ارز ارزان وارد شود، چه کنترلی در نهایت روی این کالاها وجود دارد؟
وی متذکر شد: اگر ما میخواهیم برای کالاهای اساسی سوبسید بدهیم، خیلی خوب است، اما چرا سوبسید و یارانه را روی ارز میخواهیم بدهیم؟ با قیمت آزاد میتوان کالا را وارد کرد، اما میتوان برای مثال در رابطه با کالاهای دارویی در نهایت بیمارستان یارانهای به مردم دهند. یعنی یارانه را به مصرفکننده بدهیم، نه اینکه یارانه ارزی را به واردکننده بدهیم، چون کسی که میخواهد واردات انجام دهد، هزار جور تقلب بلد است.
رییس اسبق کانون صرافان تصریح کرد: بر این اساس، ارز محدود و ارزان در هر شرایطی درست نیست.
سمیعی در ادامه گفت: مردم ارز 12 هزار تومانی را دیدند، ارز 11 هزار تومانی را دیدند و الان هم حدود 10 هزار تومان است. اگر الان بهخاطر این جو مثبتی که ایجاد شده، یکدفعه قیمتها ریزش پیدا کند و همه هم خوشحال باشند، اشتباه است.
وی افزود: وظیفه بانک مرکزی نباید این باشد که قیمتها را سعی کند پایین بیاورد، باید قیمتها متعادل باشد و تنها مراقب نوسان و تلاطم باشد.
رییس هیات موسس کانون صرافان عنوان کرد: همانطور که بالا رفتن ناگهانی قیمت به مردم لگد میزند، پایین آمدن قیمتها نیز لگد میزند؛ به خصوص اینکه فریز کردن قیمتها باعث میشود که قیمتها در آینده جهشی شود.
سمیعی با بیان اینکه بالا و پایین شدن و نوسان شدید قیمتها به اقتصاد ما زیان خواهد رساند، تصریح کرد: اگر ما بتوانیم با توجه به نرخ تورم دلار را روی 10 هزار تومان کنترل کنیم، به نظر میرسد مطلوب باشد.
وی متذکر شد: دلار 10 هزار تومانی هم اثر تورمی خود را گذاشت و هم تاثیر روانیاش را روی مردم داشت. بنابراین ما نباید دوباره انتظار ایجاد کنیم.
223225