طبق پیش‌بینی نقشه‌های هواشناسی بارش برف امسال نسبت به سال گذشته بیشتر خواهد بود ولی به‌دلیل جنوبی بودن عمده سامانه‌های بارشی و افزایش دمای پیش‌بینی شده، سهم بارش باران در ادامه سال بیش از نرمال است.

به گزارش خبرآنلاین، فروردین و اردیبهشت‌ماه امسال بارشی بیش از حد نرمال را در جنوب غرب کشور داشتند؛ دلیل آن هم عبور سامانه‌های بارشی از این ناحیه بود که از جمله آن می‌توان به ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بوشهر و لرستان اشاره کرد. بارش در این استان‌ها نسبت به نرمال بیش از 85 میلیمتر افزایش یافته است؛ در دوره مشابه استان‌های اردبیل و آذربایجان شرقی بیشترین کاهش بارش را داشتند. در مجموع بارش کشور در دو ماه اول پاییز حدود 19 میلی‌متر (معادل 71 درصد) نسبت به نرمال افزایش را نشان می‌دهد. در حالی‌که انتظار می‌رود بارش ماه آذر اندکی بیش از نرمال باشد، اما نقشه‌های پیش‌بینی حاکی از تضعیف نسبی سامانه‌های بارشی در فصل زمستان و به‌ویژه ماه اسفند است. میانگین دمای ماه آذر بین نرمال تا یک درجه بیش از نرمال پیش‌بینی می‌شود. همچنین انتظار می‌رود هوای فصل زمستان حدود 2 درجه گرم‌تر از نرمال باشد. با اینکه بارش برف نسبت به سال گذشته بیشتر خواهد بود ولی به دلیل جنوبی بودن عمده سامانه‌های بارشی و افزایش دمای پیش‌بینی شده، سهم بارش باران در ادامه سال بیش از نرمال خواهد بود.

افزایش ۷۰ درصدی بارش نسبت به سال گذشته

از ابتدای امسال تاکنون، مجموع بارش دریافتی کشور 45.3 میلیمتر ثبت شده است که در مقایسه با دوره نرمال و سال گذشته به ترتیب 18.8 و 33.9 میلیمتر –معادل 70.9 و 296.4 درصد- افزایش را تجربه کرده است. در دو ماه ابتدایی امسال، بیشترین افزایش بارش در استان‌های واقع در جنوب‌غرب و غرب و بیشترین کاهش در استان‌های واقع در شمال غرب کشور رخ داده است. بارش در  ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر به ترتیب 134، 128، 99 و 92 میلیمتر از نرمال افزایش یافته، در حالی که استان‌های اردبیل و آذربایجان شرقی به ترتیب 22 و 19میلیمتر کاهش بارش داشته‌اند. شکل 1 انحراف مجموع بارش دریافتی کل کشور و استان‌ها را نسبت به نرمال نشان می‌دهد.

پاییز پر بارش

برخلاف بارش‌های بیش از نرمال و برخی سیل‌آسا در دو ماه ابتدایی فصل پاییز، وضعیت بارش در فصل زمستان در محدوده نرمال تا کمتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود. با لحاظ بارش‌های پیش‌بینی شده برای ماه آذر، میانگین بارش فصل پاییز بیش از نرمال خواهد بود، اما بارش در استان های واقع در جنوب شرق و شمال غرب (از جمله سیستان و بلوچستان و اردبیل) در محدوده کمتر از نرمال تا نرمال مورد انتظار است. کاهش بارش در فصل زمستان عمدتا بر بخش‌هایی از سواحل خزر، جنوب شرق و غرب کشور متمرکز خواهد بود.

در شکل 2، پیش‌بینی بارش کشور با استفاده از برونداد پس پردازش شده به دو روش آماری و دینامیکی نشان داده شده است. پیش‌بینی فصلی با استفاده از این روش برای اولین بار در کشور انجام می‌شود.

تغییرات بارش کشور در مقیاس ماهانه برای چهار ماه پایانی سال 1397 در شکل 3 آورده شده است. مطابق این شکل، بارش در ماه آذر بیش از نرمال و در ماههای دی و بهمن در محدوده نرمال و در اسفند کمتر از نرمال پیش‌بینی می‌شود. مقدار کاهش بارش فصل زمستان در سواحل خزر محسوس‌تر است  هر چند که سهم درصدی آن زیاد نیست.

     

افزایش ۲ درجه‌ای میانگین دما در دی و بهمن

انتظار می‌رود میانگین دمای کشور در سه ماه آینده یعنی از آذر تا بهمن حدود یک درجه بیش از نرمال باشد. در شکل 4، پیش‌بینی دمای کشور با استفاده از برونداد پس پردازش شده به روش آماری و دینامیکی آورده شده است. تغییرات دمای کشور در مقیاس ماهانه به گونه‌ای است که میانگین دما در ماه آذر حدود نیم درجه بیش از نرمال بوده اما افزایش آن در دی و بهمن بین 2 تا 3 درجه خواهد شد.

در ادامه پیش‌بینی‌های فصلی را می‌خوانید:

پیش‌بینی بی‌هنجاری دما ماه اول (آتی)

پیش‌بینی بی‌هنجاری دما سه ماه آینده(آتی)

پیش‌بینی بی‌هنجاری بارش سه ماه آینده (آتی)

پیش‌بینی بی‌هنجاری بارش ماه اول (آتی)

۴۲۲۳۸

منبع: خبرآنلاین