بهنوش خرمروز: وقتی هواپیمایی ایرترن، یکی از سرویسهای کمهزینه پروازهای هوایی در ایالات متحده، هفته پیش اعلام کرد که تا اواسط تابستان امسال، سرویس اینترنت در پرواز گوگو را با همکاری شرکت ایرسل روی 136 فروند هواپیمای خود نصب خواهد کرد، همه را به حیرت واداشت. با این کار، ایرترن اولین شرکت حملونقل داخلی این کشور خواهد بود که در کلیه پروازهایش اینترنت بیسیم ارائه میدهد. ایرسل شرکتی است که تقریبا تمامی امور مربوط به نصب سرویس اینترنت بیسیم را در شرکتهای حملونقل ایالات متحده برعهده دارد.
به گزارش نیویوکتایمز، خطوط هوایی دلتا هم به سرعت در حال نصب وایفای است. این شرکت پیش از این اعلام کرده بود که این سیستم را روی تمام هواپیماهای خطوط اصلی داخلی خود، یعنی بیش از 300 هواپیما نصب کرده است. دلتا درست روز قبل از اعلام شرکت ایرترن، اعلام کرده بود که نیمی از هواپیماهایش به سیستم ارتباط بیسیم ایرسل مجهز شدهاند و نیم دیگر تا شهریورماه از این سیستم برخوردار خواهند شد.
به نظر میرسد بازار رقابت برای نصب وایفای در آمریکای شمالی حساب داغ است، به طوریکه شرکتهای هواپیمایی امریکنایرلاینز، یونایتد، ویرجینامریکا و ایرکانادا، همه در تکاپوی نصب سیستم گوگو-ایرسل بر روی هواپیماهایشان هستند.
البته مشکلاتی هم وجود دارد. اولین مسئله، شاید کمبود خروجی برق در اغلب کابینهای مسافران باشد که بدین ترتیب، امکان استفاده از سیستم اینترنتی بیسیم به عمر باتری لپتاپ محدود خواهد شد. به علاوه، این که در عمل چه قدر باید برای ارائه این سرویس به هزینهها اضافه گردد نیز مورد سوال است. برای مثال، ایرترن برای پروازهای کمتر از 3 ساعت، 9.95 دلار و برای پروازهای بالای 3 ساعت، 12.95 دلار بابت سرویس اینترنت بیسیم پرواز به هزینه بلیت میافزاید.
سخنگوی ایرسل، خانم آریان ونوسو، میگوید که نصب سرویس اینترنت گوگو بر روی هر هواپیما صدهزار دلار خرج دارد. البته وی رقم دقیقی از میزان افرادی که از این سیستمها استفاده میکنند، ارایه نداد و به گفتن این اکتفا کرد که میزان استفاده بیش از حد مورد انتظار است.
البته این که شرکتهای هواپیمایی به این سیستم روی آوردهاند، حاکی از آن است که بازار قابل اعتماد و سودآوری را در ارایه این خدمات دیدهاند. در این شرایط بد اقتصادی، وایفای جز معدود سرویسهایی است که شرکتهای حملونقل داخل برایش پول خرج میکنند. مدیرعامل ایرترن در مورد نصب این سیستم میگوید: «ما با این کار گام بزرگی را در این صنعت برداشتهایم، اما طولی نمیکشد که همه این سرویس را خواهند داشت. آن وقت نداشتن این سرویس مهم خواهد شد.»
آقای بلومنشتاین در اینباره میگوید: »دو سال پیش که این طرح را آغاز کردیم، هیچ گوشی هوشمند یا بلکبری مجهز به تراشه وایفای وجود نداشت، اما حالا اگر به اطلاعات این بازار نگاهی بیاندازید، میبینید که حدود 90 درصد از محصولاتی که قرار است طی پنج سال آینده به بازار عرضه شوند، به تراشه وایفای مجهز خواهند بود».