تایید مرگ 28 پناهجوی ایرانی و کرد و عرب در حادثه برخورد قایقشان به سواحل کریسمس آیلند موج شدیدی از انتقادها را علیه دولت تازه استرالیا نسبت به سیاستهای دولت در مورد مهاجران بر انگیخته است.

بنا بر جدیدترین گزارشات قایقی چوبی (قایق ماهیگیری) با کمترین ایمنی نزدیک جزیره کریسمس که بین استرالیا و اندونزی قرار دارد دستخوش امواج خروشان شده و با برخورد به ساحل سنگی چند تکه شده و سرنشینان آن غرق می شوند. بر این اساس تا کنون اجساد 28 تن از قربانیان شناسایی شده و 44 نفر دیگر نجات داده شده و به بیمارستان منتقل شده اند. مقامات محلی می گویند بر اساس شواهد دریافتی اغلب پناهجویان ایرانی، کرد و عراقی بوده اند واز سایر ملیتها مانند افغانی نیز در بین حادثه دیدگان دیده می شوند.خدمه قایق اندونزیایی از این حادثه، خود، جان سالم بدر برده اند.هنگام حادثه گفته می شود 100 نفر سوار بر قایق بوده اند.
مقامات استرالیایی این حادثه را بدترین حادثه یک دهه اخیر کشورشان دانسته و نخست وزیر جدید استرالیا با حضور در منطقه حادثه دیده خود شخصا پیگیری امور را بر عهده گرفته است. دلیل حضور وی گمانه زنی های سیاسی درباره اقدامات دولت جدید وی علیه مهاجران که چند وقت پیش به اجرا در آمده، ارزیابی می شود. واقعیت این است که دولت جدید به ریاست خانم جولیا گیلارد با شعار علیه مهاجران روی کار امد و بعد از تصدی پست نخست وزیری در اولین اقدام کمپ های آوارگانی که جان هاوارد نخست وزیر سابق برای پناهجویان در جزایر بین اندونزی و استرالیا ساخته بود، به حالت معلق در آورد و اجازه نداد تا پناهجویان در آن سکنی گزینند. شمار زیادی از پناهجویان بلا تکلیف برای زندگی در این کمپ ها اقامت یافته تا بعد از تعیین تکلیفشان به استرالیا مانند شهروند عادی وارد شهرهای اصلی در استرلیا شوند اما با جمع کردن این کمپ ها به مهاجران فشار زیادی وارد امده است.
بعد از حادثه مذکور دولت از سوی مخالفان تحت فشار شدیدی قرار گرفته تا موضع جدیدی در این زمینه اتخاذ نماید. به همین دلیل خانم نخست وزیر با دعوت از احزاب مخالف برای مدیریت بر بحران جدیدی که بوجود امده عملا می خواهد فشار افکار عمومی روی حزبش را کم کرده و موضوع را ملی جلوه دهد تا از زیر فشارها بیرون بیاید.
هفته گذشته پلیس اندونزی 4 نفر را به اتهام قاچاق انسان و ارسال مهاجران غیر قانونی به استرالیا بازداشت نمود. در این تحقیقات معلوم شد بیش از 77 پناهجوی غیر قانونی از ایران و عراق و سومالی و افغانستان قصد داشتند توسط تشکیلات سازمان یافته توسط بازداشت شدگان از اندونزی به استرالیا فرستاده شوند. بر این اساس 52 مرد، 13 زن و 12 کودک سوار بر کشتی کوچکی بودند که بدلیل خراب شدن موتور کشتی بمدت 8 ساعت روی آب بودند که قایقی های گشت زنی در شرق جاوه بعد از بازرسی کشتی متوجه داستان شده و قاچاقچیان را بازداشت نموده و پناهجویان را به مقاصد خود باز گرداندند.
اندونزی اصلی ترین مسیر برای قاچاق پناهجویان به مقصد کشورهایی مانند استرالیا و نیوزیلند شده و بدلیل وجود قوانین ضعیف شمار پناهجویان به سوی کشورهای مبدا از اندونزی بسیار زیاد شده است. اغلب کشتی ها و قایق هایی که قاچاقاچیان از ان برای ترانزیت انسانی استفاده می کنند، ایمن نبوده و یا بسیارقدیمی بوده و بیم آن می رود که سرنشینان دچار حادثه شوند. قاچاقچیان اندونزیایی با سوء استفاده از موقعیت پناهجویان با گرفتن مبالغ کلان مهاجران را در قایق های بسیار قدیمی و چوبی قرار داده و تضمینی نمی کنند که سرنشینان قایق را سالم به مقصد ببرند یا نه؟ آبهای استرالیا نیز در این فصل بسیار خشن بوده و امواج خروشان می تواند حتی کشتی های بزرگ را غرق نماید، چه برسد به قایق های چوبی؟
استرالیا سعی کرده در همکاری منطقه ای با اندونزی موج این قبیل پناهندگان را به کشور خود کم نماید.
باب الیس از ای بی سی استرالیا در مقاله ای انتقادی از دولت، سوالات زیادی را مطرح کرده و از مقامات کشورش خواسته تا جواب دهند. وی نخست وزیر گیلارد، بو.ون، اسکات موریسون و تونی ابوت (رهبر اپوزسیون) از مقامات کابینه را خطاب قرار داده و نوشته حادثه مینی تایتانیک در جزایر کریسمس باید مقامات را وادارد تا موضوع پناهجویان را دقیقتر از قبل مورد موشکافی قرار داده و برای ان راه حل یابند.
وی این سوال مهم را مطرح کرده که آیا دولت قرار است کودکان بازمانده از این حادثه و سایر بازماندگان را به کشورهایشان برگرداند؟ آیا نخست وزیر از آنها در بیمارستان ملاقات خواهد کرد؟ آیا آنها به طور خودکار توسط دولت بعنوان پناهجو پذیرفته خواهند شد؟ یا برخی از آنها به کشورشان با گردانده خواهند شد؟و یا در جزایر دور افتاده استرالیا سکنی داده خواهند شد؟ یا برای همیشه در صف همیشگی پناهندگی خواهند ماند؟
باب الیس با توجه به تبعیض بین این نوع افراد و میلیونرهای چینی که کرور کرور در کشور استرالیا پذیرفته شده و اسکان داده می شوند خطاب به دولت استرالیا می گوید تا کی قرار است تبعیض بین این افراد ادامه یابد؟
به گفته وی سیاستهای غلط نتیجه اش همین خواهد بود که امروز اتفاق افتاد که باید شاهد دیدن اجساد خونین کودکان باشیم. دسته بندی مهاجرین نوعی فاشیسم است که نتیجه اش غرق شدن مادران و کودکان است. نوعی بوروکراتیک و سیستم کند کردن پروسه مهاجرت برای آسیایی هایی که از خاور میانه می آیند، در استرالیا وجود دارد که ما امروز آنرا مشاهده می کنیم!
منتقد در ای بی سی می گوید شاید دولت بگوید الان موقع تجدید نظر در سیاستها نیست اما چگونه زمانی برج های دوقلو مورد اصابت گلوله قرار گرفت بلافاصله لشگر کشی به افغانستان آغاز شد و یا زمانی که بندر پرل هاربر مورد حمله قرار گرفت بلافاصله اعلام جنک با ژاپن شد؛ اما حالا موقع تجدید نظر در سیاستها نیست؟؟؟
اگر آنها از دولت و ائتلاف حامد کرزای خوششان نمی آید و از جنگهای قبیله ای در سری لانکا خسته شده اند و دوست ندارند در کشورشان بمانند بدان معنی است که می خواهند به هر قیمتی مثلا به کشورهایی مثل استرالیا بیایند و ما نباید آنها را محدود نماییم. به گفته این روزنامه نگار دولت باید تکلیف خود را به صورت شفاف روشن نماید.
/56

منبع: آسوشیتدپرس