چرا همزمان با خروج نصفه نیمه آمریکا از سوریه ابوبکر کشته شد؟ چرا همزمان با آشوب های عراق و لبنان؟ در منطقه چه خبر است؟ ایا تحولات تازه ای در راه است؟

زهره نوروزپور: خاورمیانه وارد فاز تازه ای شده است. معادلات به قدری پیچیده و سریع در حال پردازش است که قوه تحلیل را از تحلیلگران ربوده است. هروز شاهد یک خبر و تنش تازه در سطح منطقه غرب آسیا هستیم، اما وقتی آنها را مانند صفحه شطرنج کنار هم می چیینیم به فرضیه های تازه ای می رسیم که نوید یک تحول جدید را می دهد. اول از همه سوالی که مطرح می شود این است که چه اتفاقی افتاده است که انقدر کشورها دستپاچه شده اند؟ خیلی سریع بازی بعدی را اجرا می کنند؟ اگر به عقب برگردیم همه این اتفاقات به خروج آمریکا از برجام برمی گردد.

برجام رکن اصلی این تحولات است. از این نظر که توافق هسته ای محور مقاومت را منطقه تقویت کرد. نیروهای نیابتی ایران پس از سال 2015 توانستند سوریه و عراق را لوث تروریست های تکفیری پاک کنند و در همین احوال بود که توافق آستانه نشست سه جانبه و ادنا شکل گرفت. همچنین بعد از آن قانون اساسی سوریه نیز بازنگری شد و در حال تدوین است، ضمن اینکه بشار اسد مشروعیت رفته در اروپا و امریکا و منطقه را به دست آورد و اکنون هیچ بازیگری در منطقه و فرامنطقه نیست که بگوید بشار باید برود!

همین امر بود که ترامپ عنوان کرد برجام برای ما منفعتی ندارد جز اینکه نفوذ ایران را در منطقه تقویت کرده است! پس از آن کشورهای مرتجع منطقه با همکاری اسرائیل در پی آن درآمدند که از این وضعیت علیه ایران استفاده کنند.

این در حالی است که پس از 8 سال بحران سوریه، در چند هفته اخیر عراق و لبنان درگیر آشوب های خیابانی شده است. هشت سال اخیر خاورمیانه به یک زمین سوخته تبدیل شد.عراق  و سوریه به خون نشست و زیر ساخت های این کشورها به کلی نابود شد.

مروری بر تحولات اخیر منطقه

در همین باره کانال اخبار سوریه که اخبار محور مقاومت را پوشش می دهد در تحلیل عنوان کرد: پس از هدف گرفتن نفتکش ایران در دریای سرخ تحولات منطقه وارد فاز تازه ای شد. رژیم صهیونیستی در این راستا آماده باش کامل داده است و رسانه های وابسته به آنها نیز دائما در حال صحبت از آماده سازی ایران برای پاسخ متقابل هستند.

حمله آرامکو نیز می تواند یکی دیگر از علت هایی باشد که این رژیم را به تکاپو واداشته است، چرا که سیستم های راداری عربستان و رژیم صهیونیستی هر دو ساخت آمریکا هستند.

از طرفی صهونیست ها در جریان این موضوع هستند که ایران از موضوع دست داشتن آنان در حمله به نفتکش ایران در دریای سرخ مطلع هستند و با توجه به تهدید ایران برای پاسخ، آنان در آماده باش کامل به سر می برند. نتانیاهو چندی پیش اعلام کرده بود که به هیچ وجه نباید اجازه داد که صادرات نفت ایران انجام شود و در همین حال ممکن است وی دستور حمله به این نفتکش را داده باشد.

در همین گیر و دار بود که خبرهایی آمد مبنی بر اینکه آمریکایی ها نیز چندین هزار نیرو را به عربستان اعزام می کنند. پس از آن نیز وزیر خارجه عربستان تغییر می کند و بن سلمان نیز در گفت و گویی اعلام می کند که خواستار حل مشکلات با ایران از طریق گفت و گو است. با این چراغ سبز نخست وزیر عراق به دعوت سعودی ها به عربستان می رود تا نقش میانجی گر را ایفا کند. در ادامه هم عمران خان برای میانجی گری اعلام آمادگی می کند و به تهران سفر می کند.

در همین احوال ایران هم موضع مشخصی دارد و برای مذاکره شرط پایان جنگ در یمن عنوان کرده است. در همین راستا خبرهایی بین انصارالله و سعودی ها درباره آتش بس در اخبار شنیده شده است. اما در منابع معتبر و رسانه های ایران خبری در این باره به گوش نرسیده است. حتی از طرف انصارالله این خبر تأیید نشده است.

در همین حال انصارالله عملیات های خوبی در استان های حجه و صعده  داشته و همچنین پیشروی های خوبی در استان های اشغالی جازان، عسیر، نجران صورت گرفته است. اما در روزهای اخیر شاهد هستیم که هیچ عملیات پهپادی و موشکی در خاک عربستان و یا در فرودگاهی انجام نشده است.

این در حالی است که خط تولید پهپادهای قاصف است که انصارالله چیزی حدود 8 عدد از آن را در روز تولید می کند. اگر بخواهیم دقیق تر صحبت کنیم در طول این 30 روز 250 فروند پهپاد K2 ساخته شده که پهپادهای صماد 1 و 3 را نیز رونمایی کرده است. همچنین موشک هایی تولید و در انبار ذخیره شده است. این در حالی است که جنگنده های سعودی در روزهای اخیر بارها و بارها بر فراز آسمان های یمن پرواز کرده اند ولی انصارالله پاسخی نداده است.

اما در ادامه تغییرات در کابینه عربستان شاهد برکناری ابراهیم العساف وزیر خارجه بودیم و به جای آن یک شاهزاده تندروی ضد ایرانی به نام فیصل بن فرحان آل سعود سکان وزارت خارجه را بدست می گیرد. به دستور ولیعهد فرد جدید باید به دنبال روندهای خاص و برقراری رابطه با ایران باشد که البته این فرد سابقه کاملا مشخصی دارد. او در ماجرای قتل جمال خاشقچی نقش داشته و از نزدیکان خاص محمدبن سلمان به شمار می رود.

اشوب های عراق و لبنان

اخیرا شاهد بودیم که مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا به عربستان سفر کرد که بعد از آن رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی نیز به این کشور رفت که گفته شده فرد دیگری نیز همراه وی بوده است. این فرد ممکن است نتانیاهو و یا رئیس موساد بوده باشد. این مسائل را می توان با آماده باش در سرزمین های اشغالی، آشوب های لبنان و عراق، انتقال نیروهای آمریکا و تجهیزات نظامی از سوریه به عراق مرتبط دانست.

در خصوص توافق جنوب یمن نیز مواردی مطرح است. در این راستا اماراتی ها بخش از تجهیزات و تسلیحات خود را با یک کشتی از بندر عدن تخلیه کردند و شهر را تحویل دولت منصور هادی دادند. شورای انتقالی جنوب نیز این اتفاق را تبریک می گوید و از آن به عنوان مرحله ای جدید در تحولات یاد می کند.

منطقه در شرایط فعلی در حالت خیلی خاصی به سر می برد و اتفاقات را نمی توان قابل هضم دانست. باید پرسید که آیا طرح عنکبوت در حال اجرایی شدن است؟ از طرفی می بینیم که کنفرانس آزادی و امنیت دریانوردی در مجمع الجزایر بحرین برگزار می شود و رژیم صهیونیستی نیز در آن حضور دارد.

نکته دیگر اینکه توافق استکلهم با اینکه ماه ها از آن می گذرد با استقرار نیروهای ناظر سازمان ملل در الحدیده اجرایی می شود.چند کشتی سوخت از 12 کشتی حامل گازوئیل و بنزین تعداد 5 یا 6 کشتی بارشان را در بندر الحدیده تخلیه می کنند که پیش تر خیلی از بیمارستان ها و مراکز خدماتی و حتی خودروهای حمل زباله نتوانسته بودند کار کنند که با ورود این محموله مجددا فعالیت خود را از سر گرفتند.

در سفر چند ماه پیش هیات اماراتی به تهران یکی از خواسته های آنان از ایران این است که می گویند حاضرند هزینه کامل بازسازی یمن را به صورت کامل پرداخت کنند اما کنترل بنادر یمن در اختیار آنها باشد. البته به نظر نمی رسد که ایران در این خصوص مذاکره ای کرده باشد. چرا که نظر کلی ایران در قالب همان طرح 4 ماده ای است که سال 94 همزمان با حمله ائتلاف سعودی و اماراتی به این کشور پیشنهاد شد و رهبر انقلاب هم در دیدار با عمران خان بر طرح 4 ماده ای تاکید کردند که خروج نیروهای خارجی از یمن، وحدت اراضی، برداشتن تحریم ها و گفت و گوی یمنی یمنی جزئیات آن هستند.

مرگ ابوبکر

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با مرور این اتفاقات بیراه نبود که این روزها خبر مرگ ابوبکر البغدادی را در رسانه های خبری آمریکا ببینیم! لبنان و عراق ودیگر کشورها حتی تنگه هرمز و خلیج فارس نیاز به یک نام دیگر دارد. البغدادی دیگر اسمی وحشت انگیز نبود و مهره ای سوخته در گروگان ترکیه بود. اردوغان با حمله نظامی به شمال شرق سوریه کارت خود را پشت درهای بسته برای آمریکا و روسیه رو کرد. ابوبکر در ازای تحریم ها و ادامه جنگ و قطع شدن حمایت آمریکا از کردهای سوری بود.

مرور تحولات منطقه بر اساس این گزارش تنها می گوید که هدف بعدی نابودی محور مقاومت است. عجله قابل تامل بازیگران منطقه برای پیشبرد اهداف، خصوصا پس از میانجیگری عبدالمهدی میان ریاض و تهران خبر از تحولات تازه ای می دهد که ایران و محور مقاومت باید به هوش و به گوش باشند که هر حرکت ناشیانه منجر به اتفاقات ناخوشایندی خواهد شد. عبدالمهدی زمانی که از ریاض بازگشت با عراق اشوب زده مواجه شد. چه کسانی نیازمند این تفرقه هستند؟ چه کسانی نیازمند تنش میان تهران و ریاض هستند؟ کشتن البغدادی بسیاری از سوالات را پاسخ داد.

ابوبکر رفت اما در روزهای آینده نام جدید رهبر این گروه را برای تحولات بعدی قطعا خواهیم شنید ، اینبار هدف، تنها ایران و مقاومت است، همانطور که دبیر کل حزب الله در خطابه های اخیر خود به صراحت هشدار داده است، الان زمانی است که کشورهای خلیج فارس به طرح صلح هرمز ایران بپیوندند و با همگرایی مانع از تحولات خونبار آینده شوند و ترکیه نیز در نظر بگیرد که کردهای سوریه تنها یک دام از سوی آمریکا برای سقوط کشورش است.

310 310